SB2 Utvikling AS har stabilisert seg med en omsetning på rundt 40 til 60 millioner kroner og 20 ansatte – noe som er et nivå de ønsker å ligge på fremover. Her med prosjektlederne Erik Nilsen og Even Bech Simonsen, og daglig leder Stig-Rune Abrahamsen Foto: Krister Sandaker Tårn

SB2 lærte av kjempe­underskudd i 2017 –⁠ gikk åtte millioner i pluss i 2023

I 2017 gikk SB2 Utvikling AS med et underskudd på over ti millioner kroner. Siden har de lært av sine feil, og i 2023 ventet det et overskudd på over åtte millioner kroner.


Det store underskuddet kom etter en stor jobb for Forsvarsbygg i Bardufoss. Det som var deres største oppdrag holdt på å bli kroken på døra for bedriften.

– Det er klart at det var tøft. Det var et prosjekt som egentlig startet opp i 2015 og gikk gjennom 2016 før det avsluttet i 2017. Det var et veldig stort prosjekt for Forsvarsbygg i Bardufoss, og vi hadde ikke holdt på lenge med offentlige anskaffelser. Det var en dyr lærdom fordi vi måtte investere hardt og bruke mange ressurser på det prosjektet. Det er klart at det var tøffe tider for oss, innrømmer daglig leder og medeier Stig-Rune Abrahamsen.

– Lett å være etterpåklok

SB2 Utvikling AS ble etablert tilbake i 2007 av Stig-Rune selv, før han fikk med seg Bjørn Mikael Østlyngen året etterpå. I 2010 kom også Even Bech Simonsen inn, og det er de tre som eier selskapet i dag.

I 2010 startet selskapet med å utvikle eiendommer i Holstlia, og de fortsatte med å kjøpe og utvikle eiendommer i årene som kom. Men i
årene rundt 2013 ønsket de å ta steget videre, og de landet storkontrakten med Forsvarsbygg i 2014.

– Da begynte vi å snu oss mot det offentlige. Man kan trygt si at det er noe annet å bygge for Forsvarsbygg enn for oss selv, humrer Abrahamsen.

Etter det store underskuddet i 2017 har de gått med overskudd hvert år siden, og i 2023 kan de skilte med over åtte millioner kroner i resultat. En grunn til det er at de gjør enda bedre forhåndsanalyser og ikke minst litt stang inn på anbud. Her diskuterer prosjektlederne Even og Erik en jobb. Foto: Krister Sandaker TårnOppdraget med å bygge befalsblokk på Bardufoss leir hadde en prislapp på 47 millioner kroner.

– I dagens kroner hadde nok jobben kostet rundt 60 millioner. Det er klart at det var tøft å ta en så stor jobb da, og det er lett å være etterpåklok. Men det ble starten vår mot offentlige anskaffelser og større prosjekter, sier han.

– Vi pleier å si at det var et dyrt kurs, legger prosjektleder Even Bech Simonsen til med en påfølgende latter.

For selv om jobben ble levert i god stil, ventet det et stort minus for entreprenøren. Da de var ferdige med jobben i 2017, hadde bedriften et minus på over ti millioner kroner.

– Begynte dere da å tenke tanken om å gå tilbake til kun eiendomsutvikling?

– Nei, vi fortsatte å regne mot det offentlige, men vi valgte mer med omhu hva vi skulle regne på, svarer Even før Stig-Rune forklarer;

– Vi var mer ung og uredd da enn vi er nå. I dag tenker vi litt mer gjennom hvilke prosjekt vi ønsker, og det er viktig å gjøre en god forhåndsanalyse av prosjektet for å se om det er riktig prosjekt for oss. Vi vet hva vi er god på og hva vi er mindre gode
på. De prosjektene hvor vi ikke har den riktige kompetansen kan vi la andre med kompetansen regne på de jobbene.

Truls Dervo er en av de stødige snekkerne i bedriften. Her på et ultralokalt oppdrag i bakgården til SB2 Utvikling på Aronnes. Foto: Krister Sandaker TårnEiendomsselskapet ble redningen

For de aller fleste bedrifter vil et underskudd på over ti millioner kroner være  blytungt, og ofte føre til konkurs.

– Heldigvis gjorde vi det veldig bra på eiendomssiden. Vi har et søsterselskap, SB2 Eiendom, og der hadde vi et kanonår i 2017 med ti millioner kroner i overskudd. Derfor fikk vi et konsernbidrag og det var nok det som holdt oss flytende, sier daglig leder Abrahamsen.

Det var utviklingen av Aspemyraprosjektet som førte til det store overskuddet for eiendomsselskapet.

– Det er klart at det er kjedelig at eiendomsselskapet måtte berge driftsselskapet, men vi kan vel si at vi gikk i null det året sett med begge selskapene.

Knallsterkt 2023

Entreprenøren valgte å lære av det store tapet, og i årene etterpå ventet det pluss i resultatet igjen.

– Det er artig å se lys i tunellen når man er nede i de dypeste bølgedalene, smiler Stig-Rune mens Even nikker enig.

I 2023 omsatte bedriften for 63 millioner kroner, og sitter igjen med et resultat på sterke 8,3 millioner kroner.

– Det kommer av en kombinasjon av gode ansatte og litt flaks på anbudsfronten.
Vi har truffet på de riktige prosjektene. De siste årene har vi jobbet på litt mindre tradisjonelle plasser, da blant annet Tromsø og Sørøya, sier Stig-Rune.

SB2 er ikke redd for å reise og de har blant annet hatt mange jobber i Tromsø. Her fra en meget spesiell takjobb i 2022. Foto: Polarnatt

– Vi har vært heldig med å delta på anbud med forholdsvis lite konkurranse, hvor vi ikke har måtte slåss med så mange, legger Bech Simonsen til.

Totalentreprenøren tar det aller meste av oppdrag opp mot 40-50 millioners klassen.

– De største prosjektene våre har vært opp mot 40-50 millioner kroner, og så tar vi det meste av oppdrag under det. For å si det sånn så er det ingen jobber som er for
små for oss, sier Abrahamsen.

– Har dere hatt noen spesielle jobber dere vil trekke frem?

– Vi hadde en veldig fin og spesiell takjobb i Tromsø og flere spesielle prosjekter jevnt over, hvor alt har gått bra. Ellers kommer det av å ha kontroll på kostnadsbildene og
knallhard styring på økonomien, det er viktig, svarer han.

Ønsker å stabilisere seg videre

Når det gjelder antall ansatte ligger de på rundt 20 personer, og de er ikke redd for å reise dit jobbene befinner seg.

– Vi har faktisk vært helt nede i Bærum på oppdrag, men det hører mer til sjeldenhetene. Hovedområdet vårt er Troms og Finnmark, men vi er ikke redd for å flytte på oss. Vi har et stort nedslagsfelt og som mange Alta-bedrifter er vi veldig
fleksible og kan reise mye, sier de.

Akkurat nå er de på et prosjekt i Tromsø, i tillegg til noen mindre oppdrag i Alta. Men hvis Stig-Rune får det som han vil blir det flere oppdrag i Alta i årene fremover.

– Vi er positive fordi det skjer mye i Alta fremover. Det kommer en del boligtomter ut over året, og endelig blir det også gjort noe med skolene. Det trengs virkelig og endelig er det neste generasjon sin tur. Alta har bygd et omsorgssenter og hatt et kjempeløft der, mens skolene er et trist syn. Vi har snart drevet vår bedrift i 20 år og det har ikke vært mange anbud på skoler i disse årene, sier han.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Daglig leder og medeier i SB2, Stig-Rune Abrahamsen og prosjektleder og medeier, Even Bech Simonsen, forklarer at de har kommet en lang vei fra underskuddet på over ti millioner kroner i 2017. Foto: Krister Sandaker Tårn

– Så det blir et bra 2024?

– Det er vanskelig å si fordi vi enda er tidlig i året. Det har vært en rolig periode fra slutten av 2023 til starten av dette året. Jeg skal ikke spå for mye, men jeg tror ikke at vi vil komme opp på slike tall som vi har opplevd de to siste årene, men  heller få et mer normalt år, svarer Abrahamsen.

Til slutt får duoen også spørsmål om de ser for seg å øke mer, eller fortsette å stabilisere seg. Da svarer de i kor.

– Nei, egentlig ikke. Vi er tilfreds der vi er. Vi hadde en veldig god vekst i alle driftsår fra 2008 til 2016, og etter det har det flatet ut. De senere årene har vi vært stabilt på rundt 20 ansatte og en omsetning på 40 til 60 millioner. Det er der vi ønsker å ligge, og vi har ingen planer om en formidabel vekst, sier Abrahamsen før Bech Simonsen avslutter; – Vi trives godt der vi er.

Denne reportasjen var på trykk i vår papiravis fredag 1. mars 2024.

 

Debatt

Les mer om:

SB2 Utvikling