Video: Creo Media
ANNONSØRINNHOLD

–⁠ Denne varmepumpa fungerer helt ned til -42 °C!

Friluftsmann Ronny Berg er vant med kalde vintre i Karasjok, men innendørs foretrekker han behagelig varme. Løsningen ble en varmepumpe anbefalt av strømleverandøren hans.


Foto: Håkon Nilsen/Kronstadposten

Ronny Berg, som jobber som kommunedirektør i Karasjok, har tidligere ofte kommet hjem til ei kald hytte, der vinterkulden har vært nede i -40ᵒ, noe som har krevd mye oppvarming. Tanken på en varmepumpe har streifet ham ofte, men det ble aldri noe av, inntil han kom i kontakt med Ishavskraft.

– Jeg tenkte lenge å skaffe meg varmepumpe. Da jeg var i samtale med en kundekonsulent i Ishavskraft, som anbefalte meg toppmodellen til Panasonic, bestemte jeg meg der og da for å benytte meg av tilbudet, sier Berg.

Overrasket i ekstrem kulde

Berg testet sin Panasonic Flagship 7.5 i Karasjok i vinter, da utetemperaturen nådde -42ᵒ. Han ble overrasket over effekten på varmepumpa.

– Jeg så jo at denne pumpa er testet til -35ᵒ i laboratorium, men her trenger vi ikke laboratorium. Det vært -42ᵒ og den fungerte uten problemer. Jeg har faktisk ikke hatt noen problemer med den gjennom hele vinteren, forteller Ronny mens han peker på varmepumpa med fjernkontrollen.

Aircondition-funksjon også

Varmepumpen viser seg å være nyttig i sommermånedene også, reflekterer Ronny. Takket være denne teknologien har han unngått overoppheting og ubehagelige netter.

– Man prater mye om vinteren, men det er deilig også på sommeren. Jeg har jo en elghund som krever sitt. Når det er 30 varmegrader og kjerringa ligger ute og soler seg, kan jeg og hunden ligge inne med aircondition og kjøle oss ned, ler Berg.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Foto: Håkon Nilsen/Kronstadposten

Betaler over strømregninga

Ronny er fornøyd med ordningen med nedbetaling over strømregningen. Da slipper han å betale en stor engangssum, og heller betaler mindre summer over en periode over fire år.

– Jeg syns det er glimrende. Det gir nesten alle muligheten til å investere i varmepumpe. Ikke minst reduserer man strømregningen, i stedet for å ha panelovner stående. Panelovner får man heller ikke kjølt ned om sommeren, men det får man med varmepumpe.

Ser samfunnsmessige fordeler

Ronny bruker nå kun noen få hundre kroner på strøm i måneden. Ikke bare er det snillere mot pengeboka, men han mener at det er bra for samfunnet også.

– Dersom alle husstander monterer varmepumpe, ville det vært positivt for samfunnet generelt. Da både med tanke på å få ned strømforbruket i landet og med hensyn til klima og miljø, forklarer Berg.

Varmepumpeeksperten svarer

Magnus Ingjer er salgssjef og varmepumpeeksperten på Ishavskraft. Han sier seg enig i Ronnys utsagn.

– Ja, Ronny har helt rett. Flere kommuner gir faktisk støtte til de som kjøper seg varmepumpe, fordi det er et så godt tiltak. Også er det veldig gøy å høre at pumpa til Ronny tåler bitende -42ᵒ. På papiret står det at Panasonic Flagship 7.5 gir full drift helt ned til -25°, og er laboratorietestet helt ned til -35°, men vi har aldri selv testet den på ekstremt lave temperaturer. Imponerende!

Ingjer sier de fleste velger en stor varmepumpe fordi det er et tryggere valg. Om kunden får montert en for liten varmepumpe, kan de risikere at den bråker og blir ineffektiv, pga. den lille motoren må jobbe hardere enn den er konstruert for.

–  Men nå som det er sagt, har ikke alle behov for en stor pumpe. Det kommer helt an på hvor stor boligen din er, hvor kaldt klima det er ute hos deg, hvor stor stua di er og så videre. Om du er i tvil så ta kontakt med oss på kundeservice. Jeg tar telefonen, sier Ingjer og peker til mikrofonen på øretelefonen sin.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Foto: Håkon Nilsen/Kronstadposten

Anbefaler Panasonic Flagship 7.5 til andre

– Min anbefaling er uten tvil at den er en kjempegod investering. Jeg snakker positivt om opplevelsen med varmepumpa rett som det er. Og som nevnt, burde vi ha montert pumpen tidligere. Nå bruker jeg ovnen bare til kos, svarer Berg med glimt i øyet.

Du kan besøke nettbutikken til Ishavskraft ved å klikke på lenken her, eller få rådgivning av kundeservice på telefon 776 12 000 (man-fre 09:00-15:30). Ishavskraft har også en «ring meg»-funksjon på nettbutikken deres, hvor du kan komme i direkte kontakt med varmepumperådgiverne.