Illustrasjonsfoto. Foto: Torbjørn Pettersen

–⁠ Posisjon og den ikke lovpålagte dykkertjenesten

– Er det virkelig noen som tror dykkertjenesten kan redde liv etter en utrykning på flere timer ut til våre nabokommuner? Tror dette er en direkte falsk trygghet, skriver Svein Berg i Alta FrP.


Du leser nå en meningsartikkel, som kun gir uttrykk for skribentens egne meninger og holdninger. Du kan sende inn kronikker, menings- og debattinnlegg til [email protected].

Nok en gang går posisjonspartiene og støttepartiene høyt på banene og redder dykkertjenesten fra kuttet til kommunedirektøren. Det virker som en ikke lovpålagt oppgave som dykkertjenesten, er blitt en hellig ku for posisjon og støtte partiene.

Når den nye Brannstasjon skulle bygges, måtte den være i sentrum på grunn av kort
utrykningstid. Da er det nesten uforståelig at det brukes argumenter som, vi må hjelpe våre nabokommuner med denne dykkertjenesten. Er det en tjeneste det står om minutter for å kunne redde personer fra drukning ved ulykker er det vel overflateredningen, som fungere godt i Alta Brann og Redning.

Er det virkelig noen som tror dykkertjenesten kan redde liv etter en utrykning på flere timer ut til våre nabokommuner? Tror dette er en direkte falsk trygghet. Her må vi skille kraftig mellom dykkertjenesten og overflateredning. Overflateredning er en lovpålagt oppgave i alle kommuner.Svein Berg, Alta FrP. Foto: Julie Fredriksen

Ved overflateredning kan mannskaper fra Brann og Redning redde personer på 3-5 meters dyp med sitt utstyr. Dykkertjenesten skal ha 3 dykkere + 1 lineperson til stede og utstyr for dykk under større dybder en 3 - 5 meter. Som oftest er dette ved søk etter døde personer. Til slike oppdrag er det vel en politisak og private dykkerfirma kommer inn i oppdrag.

Tør vi å se på avvik innen dykkertjenesten? Har vi til enhver tid fult beredskap ved alle vakter for denne tjenesten? Dessverre er svaret nei. Hva skjer om ulykken skulle være ute i nærområde og dykkertjenesten ikke er fulltallig. Hvem sitter med ansvaret når ikke tjenesten kan utføre oppdraget, på grunn av mangel på mannskap?

I dag driver dykkertjenesten og skjærer tauverk vekk fra propeller på båter, kan vi lese i media. Dette er vel strengt tatt å gå i næringen til private aktører i kommunen. Dessverre er det mye rart som tillates inne tjenesten Brann og Redning i kommunen.

Derfor har Alta Frp foreslått å se på strukturen. Er det greit at denne avdelinga i kommunen til stadighet er i direkte konkurranser med våre private næringer?
Vi kan fort nevne noe av dyrt utstyr som kjøpes for å kunne konkurrere med de private, dykkerutstyr og trening, svindyr vannscooter, kjøreskolebil for blålysopplæring, bare for å nevne noe. Er dette gode tiltak for redning og beredskap i kommunen?

Kommunedirektøren og politisk ledelse sier på inn og utpust i møter, «tilbudene ut til folket skal være bra nok». Trodde dette også burde gjelde alle avdelinger i kommunen. Mener politisk ledelse og støtte partiene at det er dette Brann og Redning skal bruke økonomi, sin tid og kompetanse på?

Alta FrP
Svein Berg

 

Debatt

Les mer om:

debatt meninger kronikk