Kronstadposten meldte først at saken blir sendt til endelig avgjørelse i kommunestyret. Det riktige er at den blir sendt tilbake til planadministrasjon.
Til tross for at administrasjonen ba politikerne om å avslutte planprosessen på Transfarelv, bestemte flertallet av politikerne seg for å gå videre med saken. De fire representantene fra Rødt, SV og Høyre stemte imot, mens de resterende sju planutvalgsmedlemmene fra Sp, Arbeiderpartiet, Venstre og FrP stemte for posisjonens forslag til vedtak. Administrasjonens innstilling til saken: Med hjemmel i PBL § 12-12 vedtas det at forslag til detaljregulering for gnr/bnr 39/48, 124 – Transfarelvmoen, bestående av plankart, bestemmelser og planbeskrivelse datert 26.04.23, ikke godkjennes og at planprosessen avsluttes.Følgende begrunnelse legges til grunn:
- Innsigelse fremmet av Statsforvalteren i Troms og Finnmark datert 22.09.23 tas til følge. Statsforvalteren begrunner innsigelsen med at områdets samlede verdi for allmenne hensyn i strandsonen, friluftsliv, natur, landskap, sammenholdt med tiltakets lave samfunnsmessige nytte, trafikksikkerhet for skoleveg og tilgangen på regulerte boligtomter i Alta, er grunnlag for å fremme innsigelse til planforslaget i sin helhet. Statsforvalteren fremmer også innsigelse fordi planforslaget er i strid med nasjonale føringer for forvaltning av strandsone langs sjø og hensynet bak byggeforbudet i plan- og bygningslovens § 1-8. Alta kommune har gjennom vedtatt kommuneplan en god beredskap når det gjelder fremtidig boligbygging, og hensynet til overnevnte vurderes som så viktig at man ikke tilrår at området tillates bygd ut.
Kostbart for familien
En av de første politikerne som tok ordet i torsdagens planutvalgsmøte, var Ole Steinar Østlyngen i Arbeiderpartiet. – Vi har hatt denne saken liggende på bordet vårt i mange år og det har hele tiden vært tilnærmet enstemmig enighet om å gi familien muligheten til å bygge enebolig. Det sitter mye lokal kompetanse rundt dette bordet og mange av oss har vært på befaring i området. Vi har snakket med naboer og gjort et grundig forarbeid i en sak som egentlig er en fillesak. Jeg føler at vi på mange måter er umyndiggjort rundt dette bordet. Hele denne saken har tatt ufattelig mye tid og kostet skrekkelig mye penger for tiltakshaver, fastslo Østlyngen. Han la til at det virket som at tiltakshaver ønsket å bygge bolig i nasjonalparken, noe han mener ikke er tilfelle. – Familien blir nabo til en annen bolig og skal ikke bygge helt nede i elvemunningen. Her må vi stå på vårt. Vi kan ikke tape denne saken, sa han og la blant annet til: – Jeg mener at vi har rett i denne saken og at vi forstår dette mye bedre enn de som sitter i Vadsø. Det er veldig synd at dette har dratt ut i tid og har blitt så vanvittig kostbart for denne familien. Artikkelen fortsetter undre bildet.Støtte fra FrP, Venstre og Sp
Østlyngen og Arbeiderpartiet fikk full støtte fra Trine Noodt i Venstre, som ikke klarte å se hvorfor man i denne saken ikke skulle kunne gi familien muligheten til å bygge. – Jeg har gått grundig gjennom denne saken og blant annet sett på innsigelsene fra Statsforvalteren. Mange av punktene som de argumenterer med kan vi her i planutvalget peke på og si at vi rett og slett er uenige med. Vi (posisjon, red.anm.) har formulert et forslag til vedtak som vi håper vi kan bli enige om her i dag, forklart Noodt før hun leste opp forslaget. Videre fikk Østlyngen også støtte fra FrP og Sp, mens Rødt ga beskjed om at de kom til å stemme imot. Flere av politikerne dro fram at det er tomtemangel i kommunen og at det burde være et sterkt argument. Artikkelen fortsetter under bildet.Mekling neste
Kommunalleder for samfunnsutvikling Silje Ingebrigtsen og kommunedirektør Oddvar Konst forklarte politikerne hvorfor administrasjon hadde innstilt som de gjorde, og hva politikerne måtte endre for å kunne unngå å avslutte planprosessen. – Når Statsforvalteren har innsigelse til planen har ikke kommunen myndighet til å avgjøre saken, og saken sendes derfor ikke videre til kommunestyret. Det er på denne bakgrunn planutvalget måtte vedta at saken skulle sendes tilbake til planadministrasjonen som må gå i mekling med Statsforvalteren om innsigelsen, forklarer Ingebrigtsen til Kronstadposten. Deretter ble forslaget fra posisjon omformulert etter råd fra kommunallederen, og votert over. Her stemte som kjent sju av elleve representanter for at familien Nilsens private detaljregulering ikke burde stanses, men heller sendes tilbake til planadministrasjon med en bestilling om mekling med Statsforvalteren. – Vi føler at vi ikke trenger å argumentere for vår syn på denne saken. Vi ønsker å sjekke ut om vi kan oppnå det som planutvalget har ment i ti år og det er at familien skal få lov til å bygge. Jeg tenker at vi ikke trenger mer argumentasjon i denne saken, men et innspill til planadministrasjon er kanskje at man tar med politisk deltakelse i meklingen. Det tenker vi kan være greit, fastslo ordfører Monica Nielsen avslutningsvis.Forslag fra posisjon til planutvalget:
Sak 63/23 Transfarelv: Planutvalget ønsker at tiltakshaver skal få omregulere området fra naturvernområde til boligformål og sender derfor saken tilbake til planadministrasjonen for iverksettelse av mekling på innsigelse med Statsforvalter. Planutvalget har følgende merknader til planforslaget:- Planområdet er på 8545m2, og de to tomtene er på 1000m2 hver. Tilsammen er dette 2000m2, noe planutvalget ikke vurderer å utgjøre et areal av vesentlig betydning for furuskogen. Ut ifra våre beregninger utgjør tomtene tilsammen under 1% av området til den kommunale reguleringsplanen som naturvernområde.
- De to boligene er planlagt oppført i forlengelse av eksisterende boligfelt, og vi vurderer derfor at dette ikke medfører noen vesentlig endring av naturområdets karakter. Det har fra gammelt av vært en bygning i planområdet, og det står et naust der i dag.
- De to boligene vil ikke påvirke allmenhetens mulighet til fri ferdsel i strandsonen, det samme gjelder skogsområdet. Planforslaget fører ikke til privatisering av strandsonen, da det er mange opparbeidete stier som leder publikum ned til stranden. For å oppnå bedre tilgjengelighet til strandsonen, kan kommunen legge bedre til rette med skilting og utvalgte stier.
- Planutvalget er av den mening at tiltaket har stor samfunnsmessig betydning. Det er stor mangel på ledige boligtomter i Alta kommune. Sterk befolkningsvekst gir kommunen store utfordringer med å skaffe bolig nok til alle, og dette planforslaget gir 2 nye boligtomter som vil avhjelpe boligsituasjonen for noen flere innbyggere.
- Det er ikke riktig at det er kapasitetsproblemer i Transfarelv skolekrets. Saga skole er en to parallell 1-4 skole, med kun 15-16 elever i klassene. Saga skole er vedtatt bygd ut til 2 parallell 1-7 skole, og utbyggingen starter i 2024. Dette vil gi enda bedre kapasitet i Tranfarelv skolekrets.
- 2 nye boliger vil ikke medføre økt trafikkmengde av betydning for hovedvegnettet, og vil heller ikke utløse sterkere behov for gang og sykkelsti i området utover det behovet som allerede er der i dag.Planforslaget skal legge til rette for bygging av to boliger, på eiendom som utbygger selv eier. Det vil være urimelig å kreve av tiltakshaver at planforslaget skal oppnå en målsetting om kompakt by og reduksjon i Alta-samfunnets transportbehov.