Finnmarks stortingsrepresentant fra Pasientfokus, Irene Ojala. Foto: Thomas Fredrik Kristensen

–⁠ Om vi kan samisk, kvensk eller finsk flytende hjelper ikke i Finnmark når vi blir syke

– Fornorskingsarbeidet som Stortinget nå tar ansvaret for, er faktisk traumebearbeiding, og traumearbeid tar tid, skriver stortingsrepresentant Irene Ojala (Pasientfokus).


Du leser nå en meningsartikkel, som kun gir uttrykk for skribentens egne meninger og holdninger. Du kan sende inn kronikker, menings- og debattinnlegg til [email protected].

Nesten et enstemmig storting stemte for en historisk unnskyldning og beklaget uretten som tidligere Storting har påført samer, kvener, norsk/finner og skogfinner. Frp stemte mot unnskyldningen.

Kontroll og konstitusjonskomiteen uttrykte Stortingets unnskyldning slik:

«Stortinget vil formidle sin dypeste beklagelse for de overgrep fornorskingspolitikken innebar for samer, kvener/norskfinner og skogfinner. Med dette ber Stortinget om unnskyldning for tidligere stortings aktive rolle i fornorskingspolitikken, og erkjenner ansvar for denne politikkens konsekvenser for grupper og enkeltindivider.»

I min tale sa jeg blant annet:

Jeg er finnmarking «by heart», og historiene som bygger opp under samtalen vi har i dag – hvis vi kan kalle den det – og statens unnskyldning til våre folk gjelder alle i Finnmark.

Pasientfokus sitter ikke i kontroll- og konstitusjonskomiteen, men innstillingen er lest grundig. Det er temaer som burde vært drøftet nærmere, f.eks. et kollektivt forsoningstilbud fra staten som gjelder hele Finnmark og kunne styrket alles hverdagsliv.

Komiteen erkjenner at Stortingets ansvar er viktig, og i innstillingen gir Stortinget sin dypeste beklagelse for de overgrep tidligere storting aktivt har påført samer, kvener/norsk-finner og skogfinner. Men det er faktisk sånn, at selv om Stortinget innrømmer overgrep, er det ikke sikkert at vi aksepterer den unnskyldningen som blir lagt fram i dag. Den skal vi tenke nøye over.

Forsoning er ikke kvikkfiks. Det vil ta tid. Forsoning kan ikke vedtas av oss her på Stortinget, men Stortinget har igangsatt tiltak som gjør at folk kan få tillit til at staten faktisk har en målsetting om å ta ansvar.

Komiteen legger fram flere kompenserende tiltak knyttet til språk, kultur og institusjonsbygging. Det er viktig, men saken er den: Om vi har god kulturforståelse, om vi kan samisk, kvensk eller finsk flytende, hjelper det ikke i Finnmark når vi blir syke. Uansett om man er samisk eller kvensk/norskfinsk, er man avhengig av et godt helsetilbud. Helseministeren var innom det i sted, men jeg må si til helseministeren:

Prehospitale tjenester, spesialisthelsetjenester og sykehusstrukturen totalt sett i Finnmark er et fornorsket helseforetakssystem som ikke passer i Finnmark. I tillegg er tilbudet det siste året nærmest rasert av folk med liten forståelse av vår kultur og den samiske og kvenske/norskfinske befolkningen. Til helseministeren: Sånn kan vi faktisk ikke ha det!

Fornorskingsarbeidet som Stortinget nå tar ansvaret for, er faktisk traumebearbeiding, og traumearbeid tar tid.

Vi i Finnmark trenger noe som kan samle oss og ikke splitter oss mer. Vi her på Stortinget har et ansvar for at overgrep avsluttes og ikke fortsetter i en annen retning. Med dette som bakgrunn viser jeg til  Pasientfokus sitt forslag nr. 80, sitat:

«Stortinget ber regjeringen starte et kollektivt forsoningsarbeid ved å fremme forslag om tiltak som sikrer opprustning av og tilgang til helsetjenester for den flerkulturelle befolkningen som er berørt av fornorskingspolitikken.»

Med alle de fine ordene som ble sagt fra Stortinget om unnskyldning og ansvar tatt i betraktning, er det et forslag som faktisk alle på Stortinget bør støtte i dag hvis forsoning er det som er viktig, og unnskyldningen skal bety noe.

Takk til alle dere som tok kontakt med meg om saken i forkant av behandlingen i går. Det var mange som formidlet skuffelse over innholdet i innstillingen.  Vi stemte over 80 ulike mindretallsforslag og 17 tilrådninger fra komiteen. Det er en begynnelse, ikke en slutt.  I går fikk forslag  XVII i innstillingen flertall, mot Frp sine stemmer.

Forslaget sier at arbeidet skal følges opp i de respektive departementets ansvarsområder, og det skal i tillegg legges fram en helhetlig melding om forsoningspolitikken og status i oppfølgingsarbeidet i hver stortingsperiode, første gang i 2027. Jeg synes at det er kjempefint, for det viser en langsiktighet i den jobben de skal gjøre. Så må politikere fra Finnmark stemme for at urett og fornorskning innen helse ikke får fortsette!

Den historiske dagen 12. november 2024, var det fem partier som støttet Pasientfokus sitt forslag.  Det var SV, R, MDG, KRF og V.  Til det sier jeg tusen takk!

AP, Sp, H, FRP - stemte mot.

FRP stemte mot alle forslag som ble lagt fram utenom sine egne to forslag om å legge ned Sametinget og si opp ILO- konvensjonen.

Irene Ojala

Stortingsrepresentant for Pasientfokus og medlem av Helse- og omsorgskomiteen

 

 

Debatt

Les mer om:

debatt meninger kronikk