Marit Knutsdatter Strand, stortingsrepresentant (Sp) og nestleder i utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget. Foto: Senterpartiet

–⁠ Nei Høyre, sommerferien er ikke for lang

– Sommerferien er et viktig avbrekk for mange elever som har fullført et helt skoleår med mye læring, og bidrar til å bygge opp motivasjon inn mot et nytt skoleår etter ferien, skriver Marit Knutsdatter Strand.


Du leser nå en meningsartikkel, som kun gir uttrykk for skribentens egne meninger og holdninger. Du kan sende inn kronikker, menings- og debattinnlegg til [email protected].

X
Margaret Hagerup i Høyre tar nok en gang til ordet for å korte ned sommerferien med hele to uker for elever. Innlegget hennes er sterkt preget av vikarierende argumentasjon, hvor både elevens læring og foreldrenes kabal legges til grunn for forslaget. Enda verre er det derimot at dette er Høyres medisin i møte med utenforskap og gjengkriminalitet. 

Sommerferien er et viktig avbrekk for mange elever som har fullført et helt skoleår med mye læring, og bidrar til å bygge opp motivasjon inn mot et nytt skoleår etter ferien. Det er likevel konsekvensene av Høyres forslag som bekymrer meg mest. For det virker som om Hagerup tenker at enda flere uker med skole skal være løsningen på utfordringene vi ser i norsk skole. For mange elever er sommerferien etterlengtet, nettopp fordi det kan være en arena for mer fysisk aktivitet, sosialisering og andre aktiviteter som er viktige for barn og unge. 

Hagerup hevder at sårbare ungdom kan risikere å bli rekruttert inn i gjenger, mens andre ungdommer kan reise på dyre familieturer til USA. Tror Hagerup at to uker kortere sommerferie vil løse dette? Realiteten er at ungdomskriminalitet og rekruttering til gjengmiljøer krever helt andre type tiltak enn å oppbevare elever på skolen noen uker lenger med lærerne. 

Et godt eksempel er sommerjobber til ungdom som flere kommuner har svært positive erfaringer med. Ungdommene tjener sine egne penger, det er mye læring i å ha en sommerjobb og det vil være et positivt avbrekk etter et langt skoleår. 

Hagerups omtale av sommerferien som en «utenforskapsleir» og en «rekrutteringsarena for kriminelle gjenger» er ikke en måte mange foreldre og unge kjenner seg igjen i. Heller ikke utenforskap løses ved å forlenge skoleåret med to uker. En slik omtale vitner aller mest om hvor tiltaksløse Høyre er blitt når det gjelder å utjevne sosiale forskjeller eller bekjempe ungdomskriminalitet og utenforskap. 

Høyres årlige sommerbeskjed er som vanlig at sommerferien er for lang. Jeg vil heller ønske foreldre, elever og lærere en riktig god sommerferie!

Marit Knutsdatter Strand, stortingsrepresentant (Sp) og nestleder i utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget

 

 

Debatt
Kronstadposten oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.