Slik det er nå har Kristin Harila andre prosjekter i hodet enn fjellklatring. Foto: Håkon Nilsen

Kristin Harila gir seg med klatring etter å ha satt rekorder i fleng: –⁠ Jeg føler jeg har gjort mitt

Onsdag besøkte Kristin Harila (37) Alta for å holde foredrag på LINK-konferansen. Og i den anledning møtte hun også Kronstadposten for en liten prat før hun skulle spise middag sammen med de andre konferansedeltakerne. Der avslørte hun sin klatre-fremtid.


Under foredraget på konferansen tok Kristin Harila deltakerne med på både forberedelser til klatreturene, hvordan det hele begynte, samt litt fra turene til alle verdens fjell over 8000 meter. Dette samtidig som hun puttet inn det som skal til for å lykkes og det å klare å gjennomføre slike ekspedisjoner.

På årets tur satte Kristin mange rekorder, de fleste sammen med sherpa Lama. Mens den forrige rekorden på å klatre alle 14 fjell i verden over 8000 meter var på seks måneder og seks dager klarte Kristin og Lama dette på tre måneder og én dag.
– Teamet var ekstremt dyktig og jeg hadde en veldig, veldig bra sherpa - som deler rekorden med meg, Han var ekstremt bra å klarte sammen med, det må jeg bare si, klargjør Kristin. 

– Er rekorden vanskelig å slå?
– Rekorden er ikke umulig å slå, det er den ikke. Men den som skal gjøre det må også være litt heldig med vær og vind samt forholdene i fjellene. Det er ikke bare-bare å bestige fjorten fjell på over 8000 meter over havet på tre måneder, det er det ikke. Men om det er noen som vil prøve skal de bare komme til meg, og da skal jeg gi dem noen gode råd på veien, smiler Kristin.

Gir seg med klatring

– Blir det flere klatreturer? 

– Nei, egentlig er nok jeg ferdig med klatring nå, sier hun til Kronstadposten. 

Det er lett å forstå den avgjørelsen. Kristin Harila har 28 klatreturer til toppen av alle verdens fjell på over 8000 meter, noe hun er alene om som nordmann. Den neste på lista i Norge har fire slike toppturer.
– Skal man klatre disse toppene over 8000 meter må man være veldig motivert for å klare det, og nå har jeg en del prosjekter som jeg skal gjøre meg ferdig med. Jeg føler at jeg har gjort mitt, og har jeg ikke lengere den motivasjon som skal til for slike turer.

Nå skal Kristin Harila holde foredrag, gi ut bok og lage film. Da i tillegg til at hun jobber med tre andre prosjekter som tar en del tid. Og så har hun funnet seg ny kjæreste i Jens Kvernmo som hun også vil bruke tiden sammen med framover. 

Mer fra Kristin Harila og hennes rekord kan du lese om i vår papiravis datert 22.09.2023. 

 

Debatt
Kronstadposten oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.

Les mer om:

Kristin Harila