Trygve Rødberg. Foto: Tom Erik Nilsen

–⁠ Jeg trodde ikke det var mulig i dagens helse-Norge før jeg med selvsyn fikk se dette på nært hold

– Jeg presiserer at dette er min opplevelse gjennom fire år med lungekreft + 3-4 uspesifiserte alvorlige lungesykdommer. Ingen utredning ble ansett nødvendig. Virket som man brukte den gamle tippekupongen med 1X2 og kjørte helgardering. For all del, jeg har fått forklart at jeg er alvorlig lungesyk og kommer til å dø av det. Dessuten er jeg for gammel, skriver Trygve Rødberg i dette leserinnlegget.


Du leser nå en meningsartikkel, som kun gir uttrykk for skribentens egne meninger og holdninger. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til [email protected].

Dette innlegg er IKKE skrevet i frustrasjon. Jeg har som mål å forsøke å bidra til å åpne auan på både den ene og den andre slik at vi som nasjon kan ta vare på og gi helsehjelp til alle som trenger det, uavhengig av geografi, type sykdom eller kostnad. Vi er alle like mye verd! Mitt innlegg inneholder selvopplevde opplevelser og kan oppfattes som jeg tar alle over samme kam. Det er et bevisst valg for at ikke de personer som har bistått meg skal få problemer med «eliten»!

Gjennom de fire årene jeg har slitt med blant annet kreft i ene lungen har jeg møtt andre syke som ikke er like privilegert som meg både når det gjelder økonomi, sterkt hode og at ingen klarer å stoppe kjeften på meg dersom jeg først tar løs.

I tillegg har jeg fått høre at jeg ikke «er lettskremt».

Jeg har fra gang til gang sett hvordan «sola har gått ned» blant mine medpasienter som jeg har truffet på min sti. Blant annet på grunn av sendrektighet, manglende forståelse, uvilje, stressede leger og ikke minst refusjonsordningene gjennom pasientreiser og det rigide regelverket som konsekvent følges. Et eksempel, meg selv: Var ikke mye å sette på en vinter til når jeg hadde strålebehandling. Pasientreiser konkluderte med at jeg kunne reist hjem siden jeg «bare» hadde behandling annenhver dag. Refusjon ble da kr. 855,- flybillett - egenandel kr. 152,-. På prinsipiell bakgrunn har æ ikke «plaget» overlegen på kreftavdelingen med saken. Han, med flere, har lite nok med tid til pasientene. Jeg skrev heller de nakne fakta og sendte klage.

Konklusjon: Tidligere vedtak opprettholdes! Så jeg sendte ny utdypende klage.

Samme svar.

For tre andre i tilsvarende situasjon ble utfallet atskillig verre og på toppen av det hele kom de hjem til et kaldt hus, tomt kjøleskap og en bunnskrapet bankkonto! Hurra for norsk helsevesen! Mine opplevelser sammen med andre som ikke har «min muskulatur» gjør at jeg nå går litt høyt ut på banen. Jeg skal ikke utlevere andre som er syk, det har jeg lovet. Derimot skal jeg både utlevere og utfordre de som kaller seg for ledere innenfor helse, og da spesielt Helse Nord/Helse Finnmark.

Jeg presiserer at dette er min opplevelse gjennom fire år med lungekreft + 3-4 uspesifiserte alvorlige lungesykdommer. Ingen utredning ble ansett nødvendig.  Virket som man brukte den gamle tippekupongen med 1X2 og kjørte helgardering. For all del, jeg har fått forklart at jeg er alvorlig lungesyk og kommer til å dø av det. Dessuten er jeg for gammel...

Nedenfor følger min personlige oppfatning/konklusjon:

Helse-Norge og NAV har over lang tid sammen med flere kommuner kjørt avfolkningsprosjekt i det fremtidige nordvest Russland (Finnmark). Godt kamuflert med blant annet høyere dagpenger til såkalte politikere og ledere, forutsagt at de gjør som de blir bedt om. Parallelt med dette testes det ut ny modell gjennom Helse Nord for å redusere eldrebølgen, samtidig som helseregionen håver inn penger til flere udugelige ledere. Harde ord, ja! Jeg trodde ikke det var mulig i dagens helse-Norge før jeg med selvsyn/selvopplevelse fikk se dette på nært hold. Der går en grense som ingen vil innrømme finnes.

Grensen voktes av Helse Nord og det som ligger på oversiden kvalifiserer ikke til å ivareta dyrevelferden til en tungpusta sau! Norge har faktisk et fantastisk bra helsevesen, slik som landets statsminister ved flere anledninger har uttalt. Han har bare ikke fått informasjonen om at dette først og fremst gjelder nabolaget hans.

Jeg skjønner at noen av dere som kjenner meg fikk kaffen i vranghalsen nå. Jeg innestår for det jeg har skrevet! Bakgrunnen er ikke bitterhet og at jeg syter for min «syke mor». Jeg ønsker tvert imot å prøve å belyse det kyniske faktum med det mål for øye, å vekke dere andre, samt å bidra til at andre som ikke er like sterk i kjeften og hodet som jeg, kan få den helsehjelp de trenger – og har krav på.

Helt konkret: Etter at Helse-Norge/Finnmark med lungeavdelingen på UNN i spissen har forsøkt å «avlive» meg i over ett år, er jeg kommet meg gjennom «piggtrådsperringen» som skiller helse-Norge. Dette takket to ikke navngitte leger som jeg og min familie setter veldig høyt. Jeg er pt. og for første gang siden mars 2020 kommet inn under den helsetjenesten som statsministeren ofte snakker om.

Den fins faktisk! Jeg opplever å få den aller beste behandling og oppfølging, dag og natt! Jeg er på Norges beste sykehus/rehab for lungesyke! Altfor sent, men det blir etterklokskap og mine «varme» tanker sendes til den enkelte som er årsak til det.

Jeg kommer ikke til å gå i noen meningsutvekslinger på Facebook. Jeg bruker Facebook fordi jeg vet mange som er der har en mor, en far, en søster osv som IKKE får den hjelp han/hun har krav på og som faktisk er tilgjengelig! Derimot møter jeg gjerne noen fra media som kan geografi, kunnskap om helse, og lovverket rundt dette. Jeg må imidlertid ta et forbehold, at jeg  fortsatt er i live og er talefør! Ha en fin uke og ta vare på hverandre!

Trygve Rødberg

Dette innlegget ble først publisert på Trygves datter sin Facebook-side og er gjengitt med tillatelse.

Debatt
Kronstadposten oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.