Jens Kvernmo, her sammen med Trond Anton Andersen fra Finnmarksløpet, gleder seg veldig til å stå på startstreken i gågata i mars. Foto: Therese K. Munkvold

Jens stiller til start på Finnmarksløpets lengste distanse, men mangler hunder: –⁠ Det ordner seg sikkert

Eventyreren Jens Kvernmo er en travelt opptatt mann. Nå har han meldt seg på Finnmarksløpets lengste distanse i 2024, men det er også alt han har klart.


Eventyreren Jens Kvernmo er kjent fra TV-serier som «Alene», «Vinterdrømmen» og «Jens i Canada». Torsdag tar han turen til Alta folkehøgskole, hvor han skal forsøke å inspirere andre til å nå sine drømmer, men først skal han få med seg LINK konferansen.

– Jeg har ikke slede, hunder eller anker, men jeg har noen linesett liggende og kanskje noen klær. Det er første gang jeg har meldt meg på uten en eneste hund, men det ordner seg sikkert, sier Jens Kvernmo med et glimt i øyet. 

Tok turen med kjæresten

Kronstadposten møter eventyreren i lobbyen på Scandic hotell. Han har sammen med kjæresten, Kristin Harila, tatt turen til Nordlysbyen for å delta på LINK-konferansen. 

Selv om han som første deltaker meldte seg på Finnmarksløpets 2024-utgave, har han som nevnt over, foreløpig ingen hunder.

– Jeg har noen kamerater så jeg har snakket med noen, det skal jeg innrømme. Det kan absolutt ende opp med å bli noen hunder fra Finnmark for jeg har blant annet snakket med en lokalt helt her i Alta, som kanskje har noen hunder til overs. Jeg trenger 14 hunder til selve løpet og så må jeg kanskje også ha noen i reserve.

Vil prøve noe nytt

Kvernmo, som vanligvis er av den snakkesalige sorten, holder denne gangen kortene tett til brystet. 

– Jeg har en liten vri på prosjektet som jeg ikke har sagt noe om enda og som ingen har gjort tidligere. Mer enn det kan jeg foreløpig ikke si, humrer han.

På spørsmål om man ikke behøver å kjenne hundene og trene sammen med de i god tid før start, svarer han at det kanskje har med det lille hemmelige prosjektet hans å gjøre.

– Til Finnmarksløpet i fjor hadde jeg satt av tid til trening, men så møtte jeg hun der fjellklatreren og så ble det dårlig med forberedelser. Jeg hadde ikke hatt tankene mine på løpet en gang, før jeg plutselig stod på startstreken, og da kunne jeg ikke navnet på hundene en gang. Det ble med andre ord veldig på sparket. 

Guttedrøm å kjøre FL

Eventyreren hinter frempå at kanskje svigerfar fra Vadsø blir med som handler på turen, men at heller ikke det er avklart.

– Det ordner seg nok det også. Det å kjøre Finnmarksløpets lengste distanse har vært en drøm helt siden jeg begynte å se løpet på TV, for 10-15 år siden. Jeg er jo en friluftsmann og Finnmarksløpet må være den ultimate riggede langturen du kan dra ut på. Jeg kommer aldri til å vinne, så jeg skal ordentlig kose meg på tur og så skal jeg fiske underveis. 

– Hva med regler, tidsfrister og slikt?
– Ja det var jo det da. Det må jeg nok sette meg litt inn i før start, så jeg overholder tidsfrister og slikt. Jeg tror i hvert fall det er noe obligatoriske greier i Karasjok. Det å kjøre Finnmarksløpet er rett og slett en drøm som går i oppfyllelse, hvis man er så heldig at man kommer seg til mål. 

– Og så er jeg jo her i Alta for å inspisere bankettlokalene, for den festen skal jeg i det minste vinne, fastslår han.

Utfordrer Skjerve

På spørsmål om hvem Kvernmo kunne tenkt seg å konkurrert mot eller kjørt Finnmarksløpet sammen med, trenger han ikke lang betenkningstid.

– Jeg har hørt om han der gamle, skikkelig gamle hundekjørern Arnt Ola Skjerve. Han begynner nok å bli litt tynn i luggen nå tror jeg, og så har jeg hørt rykter om hockeysveis og bart. Om han som hundgammel hundekjører klarer å få lagt vekk gåstolen og karret seg opp på sleden, så ville det vært veldig kjekt å se. Jeg har jo hørt at han i gamledager var en ganske flink hundekjører, men jeg har jo ikke sett det selv da, avslutter TV-profilen.

Under her kan du lese hvem som per dags dato er påmeldt til Finnmarksløpet 2024.

Én påmelding i juniorklassen

I juniorklassen har det foreløpig kun kommet inn én påmelding til neste års Finnmarksløp, men det er heller ingen hvem som helst. Den påmeldte deltakeren er nemlig den lokale hundekjøreren Elisabeth Kristensen, som i mars ble verdensmester på distansen.

Disse er på meldt til Finnmarksløpet 1200:

1. Jens Kvernmo  
2. Arne Liaklev  
3. Ossi Kaltti  
4. Eskil Knag
5. Bernt Henriksen 
6. Jo Jøldal  
7. Silje Holmen Larsen 
8. Johan Väisänen  
9. Kathrine Søberg
10. Børge Johansen 
11. Tove Sørensen  
12. Roger Dahl  

Disse er påmeldt til Finnmarksløpet 600:

1. Henrik Bøe 
2. Urho Ahomaa 
3. Ingvild Gabrielsen 
4. Kim Berglund 
5. Emmi Kairema 
6. Jan Kåre Heiberg 
7. Matti Salmi 
8. Maria Louise Sara 
9. Riku Setälä 
10. Antti Hokka 
11. Sofia Berger  
12. Sølvi Monsen 
13. Brage Nilsen Jæger 
14. Jussi Holck  
15. Espen Lyseggen
16. Peter Kongsgaard 
17. Per morten Brennodden 
18. Evelyne De Boeck 
19. Olivia Andresen 
20. Marcus Smestad 
21. Anni Mettälä 
22. Annbjørg Bakken 
23. Lars Hoffmann 
24. Antoine Gamain 
25. Jason Fuller 
26. Karoliina Niemi 
27. Ivar Sørli 
28. Torkil Hansen 
29. Michael Jeckel 
30. Liane Lubi 
31. Richard Diset 
32. Roland Dubelly 
33. Malin Strid 
34. Magne Storstein 
35. Maria Jøraholmen 
36. Geir Westvig 

Debatt
Kronstadposten oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.

Les mer om:

finnmarksløpet