Du leser nå en meningsartikkel, som kun gir uttrykk for skribentens egne meninger og holdninger. Du kan sende inn kronikker, menings- og debattinnlegg til [email protected].
Strømforbruket i Norge er ventet å øke kraftig fremover, og havvind kan gi oss den strømmen vi trenger. I tillegg vil havvind bidra til en ny industri, som vil skape arbeidsplasser og inntekter langs hele norskekysten.
Vi står nå foran det som er viktige, men også krevende, investeringer for fremtiden. Norsk havvindsatsing er i en tidlig fase, men kan på sikt få avgjørende betydning for norske arbeidsplasser og verdiskaping langs hele kysten – særlig etter hvert som aktiviteten i olje- og gassnæringen begynner å avta.
Ifølge en fersk analyse fra Det internasjonale energibyrået vil den globale etterspørselen etter olje og gass trolig begynne å falle rundt 2030. Ordrebøkene hos norske verft viser en nedgang i aktiviteten allerede fra 2026. Over hele Norge vil derfor mange som i dag arbeider innen olje og gass om få år bli nødt til å se seg om etter nye jobber og nye inntektsmuligheter.
Kunnskapen og erfaringene de tar med seg, vil være svært nyttige for den norske havvindsatsingen. Havvindnæringen har mange av de samme behovene for kompetanse som oljebransjen, og mange av dem som i dag jobber innen olje og gass – eller i leverandørindustrien som leverer utstyr til dem – vil derfor trolig komme til å jobbe med havvind i fremtiden.
Folk og næringsliv langs hele kysten, over kommuner over hele landet, bør av den grunn være like bekymret for å miste den kommende aktiviteten innen havvind som de er for å miste dagens aktivitet innen olje og gass.
Norge har store ambisjoner når det gjelder havvind. Målet er at det innen 2040 skal tildeles områder for 30 GW med havvind langs norskekysten. Det betyr at innen midten av århundret, kan Norge ha nesten like mye havvind som vi i dag har vannkraft.
Dette kommer godt med ettersom strømforbruket i Norge er ventet å stige kraftig de neste tiårene. Nøyaktig hvor stor forbruksøkningen vil bli er det vanskelig å anslå, men ifølge NVEs siste markedsanalyse, kan strømforbruket vårt komme til å øke med over 50 prosent – eller over 70 TWh – innen 2050.
Mer landvind, solenergi og energieffektivisering vil selvsagt bidra positivt til energibalansen, men det er kun havvind som kan gi oss nok strøm til å møte den store, forventede forbruksveksten.
Det har de siste ukene blitt stilt spørsmål ved om den norske havvindsatsingen vil bli lønnsom. Havvind innebærer store investeringer, og økning i fornybar kraftproduksjon betyr samtidig at strømprisene kan komme til å falle.
Ifølge en ny analyse fra Europower, vil havvindutbyggingen føre til at strømprisene i Sør-Norge faller så mye at strømkundene her i snitt vil spare totalt 17 milliarder kroner hvert år i perioden 2031-2040.
Hvis vi ikke får bygget ut ny fornybar kraftproduksjon i takt med det stigende strømforbruket, risikerer vi derimot høyere strømpriser, at kraftkrevende industri legges ned eller flyttes til andre land, og at Norge blir mer avhengig av å importere strøm. Kostnaden ved å la være å investere i havvind vil derfor også kunne bli svært høy.
Det vil bli store muligheter for norsk leverandørindustri og verft og havner langs hele norskekysten til å bidra både i utbyggingen og med fremtidig drift og vedlikehold av havvindparker. Havvind kan derfor komme til å skape tusenvis av arbeidsplasser og bidra med skatteinntekter til kommuner over hele Norge.
Vår erfaring fra olje- og gassektoren gjør at har Norge et solid utgangspunkt for å kunne bli verdensledende innen havvind. Havvind utgjør allerede rundt to tredeler av norsk eksport innen fornybarnæringen, og kan komme til å bli vår neste store eksportnæring.
VindKOMP-prosjektet har anslått at i 2030 kan det være så mange som 12.400 personer i Norge som jobber med å bygge havvindparker. Innen midten av århundret, når målet om å bygge ut 30 GW med havvind langs norskekysten er nådd, kan dette tallet ha økt til 60.000, viser en fersk rapport fra Menon Economics.
Til sammenlikning er det i dag rundt 68.000 personer i Norge som er direkte sysselsatt i oljebransjen, og som altså jobber på oljeplattformer eller med bygging av plattformer, ifølge SSB.
Over hele landet har bedrifter allerede begynt å forberede seg på at de snart vil begynne å få oppdrag innen bygging, drift og vedlikehold av havvindparker. Dette vil kreve store investeringer, blant annet for å bygge installasjons- og sammenstillingshavner.
Men få vil være villige til å gå inn med penger dersom de ikke har en formening om at dette vil gi dem nok oppdrag og inntekter til at investeringen vil lønne seg.
Regjeringen og Stortinget må derfor gå fra overordnede havvindmål til konkrete utlysninger av prosjekter. Først med økt forutsigbarhet vil havner, leverandørindustri og utbyggere få nødvendig trygghet for å investere langsiktig i norsk havvind.
I tillegg må kommuner som ønsker å ta del i havvindsatsingen tenke langsiktig næringsutvikling blant annet gjennom arealplaner, og ikke minst engasjere seg i havvind som en kommende mulighet.
Åslaug HagaLeder i Fornybar Norge
Les også: