Helge Mikkelsen på venterom akutten på vårt lokalsykehus. Foto: Privat

–⁠ Har du vært uskikkelig Thoralf?

– Jeg kjenner personlig ikke at slike utspill gir meg en større tillit til Finnmarkssykehuset, skriver Helge Mikkelsen.


Du leser nå en meningsartikkel, som kun gir uttrykk for skribentens egne meninger og holdninger. Du kan sende inn kronikker, menings- og debattinnlegg til [email protected].

Foretakstillitsvalgt og Ortoped Toralf Enge ba alle berørte om å sende inn høringsuttalelser til styret om kutt i dagkirurgien i Alta. Og dette leste jeg i Altaposten for seks dager siden.

Dette følte jeg at jeg burde si noe om og sendte da til styreleder i Finnmarkssykehuset, Lena Nymo Helli, foretakssekretær Beate Juliussen og postmottak Finnmarkssykehuset, en epost med mine innspill. 

Og i går fikk jeg svar fra styreleder i Finnmarkssykehuset og Lena Nymo Helli at dette vil oversendes Thoralf Enge, som har satt i gang dette. 

Etter flere kommentarer på min Facebook-side så skrev jeg dette. Jeg tenkte at dem ville svare, som om Thoralf Enge er en trassig unge! En som har vært litt «uskikkelig». Jeg kjenner jeg blir bare oppgitt av dem.

I dag, mens jeg sitter med kaffe koppen, så har jeg kommet frem til at svaret er arrogant og direkte frekt. Er dette akseptabelt fra et sykehus og en ledelse som pårørende og pasienter skal ha tillit til? 

De sier følgende om etiske retningslinjer: 

Integritet og lojalitet: 
«...hverken pasienter, pårørende, studenter, eksterne forbindelser eller samfunnet for øvrig skal kunne trekke vår uavhengighet i tvil. Som offentlige tjenestepersoner opptrer vi upartiske og saklig...» 

«...Punkt. verdiggrunnlag 
Helse Nord er et arbeidsfellesskap der vi alle lojalt bidrar til å virkeliggjøre vårt samfunnsoppdrag til beste for pasientene og nytte for samfunnet....»

Jeg kjenner personlig ikke at slike utspill gir meg en større tillit til Finnmarkssykehuset. Hvem er lojale mot pasienten og pårørende? I mine øyne er dette foretakstillitsvalgt, overlege og ortoped ved Finnmarkssykehuset, Thoralf Enge og Houman Charani, overlege og kirurg, som mener at de vil rasere et tilbud som de har brukt år på å bygge opp.

Ergo vil økte ventelister gjøre at flere søker seg bort fra slike operasjoner ved vårt lokalesykehus og velge å få dette utført andre plasser i det lange landet vårt.

Jeg har alltid tenkt at å ha et tilbud du kan bruke sykkelen til, eller ha en kortere biltur med kollektiv transport. Nå kommer det frem at øre-, nese og halsundersøkelser og behandlinger er fredet til høsten. 

Et tilbud der feks en student, ansatte på butikker eller noen som jobber ved Alta omsorgssenter med flere kan gå til timen og senere tilbake til jobb/undervisning etc. 

Dette istedenfor en hel dag på reise, evt. overnatting på hotell og reise f.eks med VargsundXpressen morgenen etter. Dette må da være mindre belastende for pasienten? 

Jeg ser på NRK sin side i dag at nå snur styreleder og sender høringsutspillene til resten av styret. Og at dette er en uttalelse gitt til Altaposten. Skjer dette nå, etter press fra Altaposten? 

Styreleder holder fast på at det ikke var igangsatt noen høring enda. Har Finnmarkssykehuset en politikk at de ikke er lydhøre over for politiske partier, lokal politikere, regjeringen, ministre og stortingsrepresentanter? Eller den vanlige personen i gata? 

For meg ser det ut som at dere har allerede bestemt dere. Og at det skal, uansett innspill, legges ned tilbud ved Klinikk Alta. Så da er fakkeltog, ros-analyse og høringsuttalelse uviktig, når direktør Hope, styreleder og styret allerede har bestemt seg.

Direktør Hope er satt til å kutte utgifter og for å se hvor dette kan gjøres. Det kan vi være enig om. 

Men dette handler om mere enn økonomisk utfordringer for Finnmarkssykehuset. 

Helge Mikkelsen
 
 

Debatt
Kronstadposten oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.