ANNONSØRINNHOLD

Handle tryggere på nettet

Det blir mer og mer vanlig å handle på nett, men i takt med denne utviklingen blir også stadig flere utsatt for nettsvindel.


 Til sammen har over 1,2 millioner nordmenn opplevd å bli svindlet for penger på nett. Her får du råd til hvordan du handler tryggere på nettet - og dermed reduserer sjansen for å bli utsatt for svindel. 

Unngå falske nettbutikker 

Et av de viktigste tiltakene du kan ta, er å sørge for at du handler fra pålitelige nettbutikker. Et raskt Google-søk kan ofte avdekke om det er en pålitelig aktør eller ikke. Om det er lite informasjon om nettbutikken eller om anmeldelsene er svært dårlige, er dette som regel et faresignal. 

– Hver dag settes tusenvis av falske nettsider på lufta. Ifølge en rapport fra Symantec opprettes det over 1,4 millioner phishing-nettsider hver måned, noe som tilsvarer omtrent 46 000 nye falske nettsider hver dag, skriver Hilde Martinsen for Telenor

Du bør være varsom dersom språket er dårlig eller om prisene på produktene/tjenestene er langt lavere enn andre konkurrenter. Er du usikker, kan du søke opp butikkens kontaktinformasjon, som telefonnummer, adresse, e-post og organisasjonsnummer. 

Flere lures også til å kjøpe varer og tjenester som blir annonsert på sosiale medier, som Instagram og TikTok. Det florerer av annonser for useriøse aktører, og det lønner seg alltid å gjøre en kontrollsjekk på forhånd. Handler du fra en amerikansk virksomhet, kan du sjekke opp siden på Better Business Bureau

Se etter «https» i nettadressen 

Enkelte nettsider krypterer ikke data. Sider som ikke har et oppdatert SSL-sertifikat, som autentiserer nettstedets identitet og muliggjør kryptert tilkobling, er mer sårbare for angrep. Begynner URL-en med «https», og ikke «http», kan du være sikker på at SSL benyttes. Dette er et enkelt grep som kan redusere risikoen for at sensitiv informasjon kommer på avveie. 

Handle tryggere med et kredittkort 

Forbrukerrådet anbefaler forbrukere å bruke kredittkortet ved netthandel. Betaler du med et kredittkort gir du ikke bort kontoinformasjonen din på samme måte som med et vanlig bankkort. I tillegg er du vernet av finansavtaleloven, som tilsier at du øker sjansen for å få tilbake pengene dersom du utsettes for svindel eller ikke mottar varen du har betalt for. Flere kredittkort kommer også med gode forsikringer, som f.eks. ID-tyveriforsikring, som gir deg ekstra trygghet ved netthandel. 

Du kan aldri beskytte deg 100 % mot nettsvindel, men blir du svindlet skal du være glad for at det er med kredittkortet og ikke bankkortet. Kommer bankkortinformasjonen på avveie, kan du risikere at kontoen blir tappet for penger. Mens med et kredittkort er det bankens penger som forsvinner, og ikke dine egne. 

Ekstra sikkerhet med et virtuelt kredittkort 

Et kredittkort er som nevnt tryggere enn et vanlig debetkort. Ønsker du å sikre deg ytterligere, kan du ta i bruk et såkalt virtuelt kredittkort. Det er en digital versjon av det fysiske kredittkortet, men innehar ekstra sikkerhetsfunksjoner. 

Bruker du et virtuelt kredittkort skjuler du dine betalingsdetaljer for selgeren, samtidig som CCV/CVC-koden endres for hver transaksjon for ekstra sikkerhet. Et virtuelt kredittkort kan også brukes i fysiske butikker via kontaktløs betaling eller gjennom digitale lommebøker. 

Les alt om hvordan et virtuelt kredittkort fungerer og finn de beste virtuelle kredittkortene her.

Unngå handel over offentlig Wi-Fi 

Det kan være fristende å kjøpe en vare over nettet mens du sitter på flyplassen eller på en kafé. Men offentlige nettverk er sjeldent veldig sikkert. Derfor fraråder vi å netthandle og logge inn på banktjenester mens du er logget inn på offentlig Wi-Fi. Skal du logge inn på banken eller kjøpe en vare over nett, bør du heller bruke mobildata. 

Forbindelser over 4G-nett kan fremdeles hackes, men det behøves langt større ressurser, teknisk teft og planlegging. På en usikker Wi-Fi-tilkobling, er personopplysningene mye enklere å plukke opp. Skal du surfe på åpne, trådløse nettverk bør du i så fall bruke en VPN-løsning, som krypterer dataene dine og skjuler IP-adressen. 

Lær deg selvforsvar mot nettsvindel 

Det florerer av svindlere som er ute etter å stjele dine penger. Rundt 70 % av alle nye nettbutikker er falske og utviklet kun for å svindle deg. Derfor er kunnskap nøkkelen til å beskytte deg og dine nærmeste mot svindel. 

Å være kritisk er en viktig egenskap ved handel på nett. Skal du gjennomføre et kjøp hos en nettbutikk du ikke har brukt tidligere, bør du bruke god tid på å undersøke nettsiden i forkant. Ifølge Jonas Fabritius Christoffersen, seniorrådgiver for stab for kommunikasjon i Kripos, er det svært viktig å være bevisst på hvilken informasjon man deler: 

– Noe av det viktigste er å ikke gi ut personlig informasjon som kan misbrukes, og å ha et bevisst forhold til hvilken informasjon man deler med personer man ikke vet hvem er, sier han til Studenttorget

Mediahuset poengterer også viktigheten av å lage gode og unike passord. Klarer hackere å finne ut av passordet ditt, og du bruker det samme passordet på flere nettsider, vil dette kunne ha store konsekvenser. I tillegg anbefales det alltid å opprette totrinnsverifisering der det er mulig. 

Sjekkliste for å unngå nettsvindel 

Kampanjen «NO WAY – du lurer ikke meg» er et samarbeid mellom medlemmene i Finans Norge og har som mål å lære nordmenn selvforsvar mot nettsvindel. I tillegg til at de oppfordrer til å bruke kredittkort når du handler på nett, anbefaler de at du sjekker følgende for å finne ut av om nettsiden er ekte: 

  • Les om nettbutikkens omtaler på nettet
  • Se etter skrivefeil på selve nettadressen
  • Undersøke hvor lenge domenet har eksistert
  • Sørg for at nettsiden starter med https og har et hengelås-ikon i URL-en
  • Dårlig språk og svært billige priser er et faretegn
  • Ikke klikk deg direkte inn på nettbutikken via sosiale medier 

Ved å følge disse tipsene, er du bedre rustet for å unngå å bli utsatt for netthandel. Ønsker du mer selvforsvarsteknikker mot svindelforsøk, kan vi anbefale deg å lese deg opp på svindel.no