Foto: Frank May / NTB

Forbud mot mentol- og klikksigaretter kommer trolig til nyttår

Regjeringen håper at et forbud mot mentol- og klikksigaretter kan tre i kraft ved årsskiftet. Samtidig blir det lov med salg av e-sigaretter med nikotin.


Norge er ett av få land i Europa som fortsatt tillater mentol- og klikksigaretter. Forbudet er del av EUs tobakksdirektiv, som egentlig skulle kommet hit for lenge siden.

Myndighetene signaliserte opprinnelig at det skulle innføres i 2021, men arbeidet har vært komplisert.

I november i fjor opplyste regjeringen til NTB at de forventet at det skulle være på plass i løpet av 2024.

Nærmer seg

Nå er beskjeden at det trolig kommer ved utgangen av 2024.

– Vi håper det vil skje ved årsskiftet 2024/2025, opplyser statssekretær Karl Kristian Bekeng (Ap) i Helse- og omsorgsdepartementet til NTB.

Klikksigarettene har blitt svært populære i Norge de siste årene.

De inneholder én eller flere kuler i filteret med mentol eller andre smaker, som man klemmer på for å frigjøre aromaen. I tråd med EUs tobakksdirektiv er de forbudt i store deler av Europa.

Med direktivet blir det også forbudt med rene mentolsigaretter eller andre typer sigaretter med smak.

E-sigaretter med nikotin blir lovlig

Tobakksdirektivet regulerer også e-sigaretter med nikotin, som det i dag er forbudt å selge i Norge. Regelverket omgås allerede i stor grad ved at folk har lov å importere e-sigaretter til eget bruk.

Egentlig skulle det bli lov med salg av e-sigaretter fra 1. juli i år, men dette er også utsatt i påvente av tobakksdirektivet.

Regjeringen har valgt å forlenge forbudet fram til 1. juli neste år, men Bekeng opplyser at det vil bli fjernet så snart tobakksdirektivet er på plass.

– Dette er en teknisk formalitet, opplyser han.

Selv om det blir lov å selge e-sigaretter i Norge, vil det fortsatt være forbudt med e-sigaretter med tilsatt smak. I praksis vil det bety at det kun blir lov å selge e-sigaretter med smak av tobakk.

Forbudet mot smakstilsetninger ble innført allerede 1. juli i år.

Debatt
Kronstadposten oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.