Jarl Hellesvik. Foto: Vanja Skotnes/iFinnmark

–⁠ Er kvenene et urfolk?

– Kunne Stortinget skrive en udokumentert påstand inn i Grunnloven, kan vel Stortinget også vedta en ny udokumentert påstand, altså at kvenene i Norge er et urfolk, skriver Jarl Hellesvik i dette innlegget.


Du leser nå en meningsartikkel, som kun gir uttrykk for skribentens egne meninger og holdninger. Du kan sende inn kronikker, menings- og debattinnlegg til [email protected].

X
Norskfinnene/kvenene i Norge er akkurat likeså lite et urfolk som samene i Norge er det. Med det mener jeg at de er akkurat likeså lite berettiget til å bli beskyttet av innholdet i ILO-konvensjon nr.169 som samene er det.

En befolkningsgruppe som er blitt definert som et urfolk i «ILO-169-betydning» har krav på å bli tildelt de særrettighetene og politiske som er nedfelt i denne konvensjonen.

En rekke lover og ordninger som tildeler samene i Norge særettigheter og politiske privilegier, er blitt begrunnet med at Norge er folkerettslig forpliktet til å gjøre dette fordi at samene i Norge er et urfolk.

Andrine Hanssen-Seppola som er leder i Senterungdommen, krever i et intervju i NRK at kvenene i Norge skal få urfolksstatus. Hun sier også at det først må utredes om kvenene kan betegnes som et urfolk. Hanne Hagvedt Vik som professor i internasjonal historie ved Universitetet i Oslo, påpeker det samme i et intervju, i den samme artikkelen i NRK.

Men hvorfor må dette utredes først når det aldri er blitt utredet om samene i Norge er et urfolk? Dette unnlot Stortinget til og med å sørge for å få gjort, i forbindelse med at det ble skrevet inn i Grunnloven at samene er et urfolk!

Kunne Stortinget skrive en udokumentert påstand inn i Grunnloven, kan vel Stortinget også vedta en ny udokumentert påstand, altså at kvenene i Norge er et urfolk.

 

Debatt
Kronstadposten oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.