Eldgammel samisk vår-tradisjon?

– Disse nye jegerne med moderne, halvautomatiske våpen og 4-hjulinger til å komme seg ut i jaktterrenget, mente plutselig at dette var en samisk tradisjon fra eldre tider, – en eldgammel samisk kultur, ble det hevdet. Men dagens jaktmetoder og moderne utstyr minner lite om tidligere tiders jaktmetoder og matauk med enkeltløpete haglgevær. Den påfører stadig større inngrep på en allerede hardt belastet fauna, skriver Håkon Bergmo.


Du leser nå en meningsartikkel, som kun gir uttrykk for skribentens egne meninger og holdninger. Du kan sende inn kronikker, menings- og debattinnlegg til [email protected].


– Vårjakt på ender har vært viktig i samisk tradisjon for å sikre tilgang på mat på slutten av vinteren. Vi har valgt både å utvide kvoten på antall fugler og jaktområdet for at denne sedvanen og tradisjonen skal kunne leve videre, sier klima- og miljøminister Espen Barth Eide i en pressemelding.

Han nevner ikke med et ord at denne vårjakta vil pågå i hekketida for mengder av andefugler på Finnmarksvidda. Jeg mener at ministeren går rett i fella, sammen med endel andre søringer. Det er tragisk at alt plutselig blir eldgammel samisk kultur som skal ivaretaes. Alt dette som følge av disse svært ofte omtalte vindmøllene på Fosenhalvøya, har jeg en mistanke om.

Har denne ministeren virkelig satt seg inn i andejakt-problematikken på Finnmarksvidda? Etter det jeg har hørt startet endel samer av yngre årgang denne jakten en gang på 1980-tallet, etter at den, under hensyntagen til den viktige hekketida, hadde vært forbudt i Norge fra 1954. Disse nye jegerne med moderne, halvautomatiske våpen og 4-hjulinger til å komme seg ut i jaktterrenget, mente plutselig at dette var en samisk tradisjon fra eldre tider, – en eldgammel samisk kultur, ble det hevdet. Men dagens jaktmetoder og moderne utstyr minner lite om tidligere tiders jaktmetoder og matauk med enkeltløpete haglgevær. Den påfører stadig større inngrep på en allerede hardt belastet fauna. Den store betenkeligheten er at disse «moderne samene» jakter på ender i hekketida om våren, altså jaktes det direkte på produksjonsfuglene.

Undertegnede er ingen fagperson, men til og med jeg skjønner at det bør legges begrensninger på andejakt i vårmånedene. Om jeg ikke husker helt feil har jeg en meningsfelle i en kapasitet som Odd Mathis Hætta. Han tok for endel år siden tak i det meningsløse med å karakterisere denne jakten som eldgammel, samisk kultur. Odd Mathis Hætta er en samisk forfatt- er. Han har gitt ut en rekke bøker om samisk historie og kultur, om samiske medier og utdanningsspørsmål. Hætta har vært tilknyttet Alta lærerhøgskole, der han har arbeidet som førsteamanuensis. Han har også vært redaktør av den samiske avisa Ságat og sjef for NRK-Samiradio.

Og når jeg først har ordet, synes jeg det er merkelig å kalle den nevnte reindriften på Fosenhalvøya for «eldgammel samisk kultur». Driften foregår tvertom med moderne hjelpemidler som biler, ATV-er, snøscootere og motorbåter. Hjelpemidler er GPS, droner og annen elektronikk. Det er generasjoner siden de temmet kjøre- og arbeidsrein, reparerte egenproduserte sleder, seletøy, reiper, lassoer, lavvoer og husgeråd.

Som person med mye samiske blod flytende i årene er jeg enig i at mye av denne kulturen er borte bl.a. under den såkalte fornorskningsprosessen over mange år. Men det gir oss dermed ikke lov til å rasere naturen, slik det helt åpenbart gjøres ved bl.a. denne nevnte andejakt-ettergivelsen i hekketida om våren. Hadde jeg hatt kofte ville jeg vrengt den i fortvilelse og protest mot nedslaktingen av hekkende ender.

Rekreasjonsmessig har jeg faktisk mere tru på den gammeldagse andejakten, uten moderne hjelpemidler – med enløpet haglgevær, til og med. Bare se på denne fornøyde andejegeren. I tillegg er belastningen på faunaen minimalisert, som vi ser.

Håkon Bergmo

Debatt
Kronstadposten oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.