Regjeringen, bestående av Arbeiderpartiet og Senterpartiet, la i oktober frem sitt forslag til statsbudsjett for neste år. Der reduseres støtten til friskoler med 515 millioner kroner over de neste fire årene, noe som gjør at det ropes varsku blant friskoler landet rundt.
I Alta vil Alta Kristne Grunnskole (AKG) og Haldde Montessori bli rammet av endringene, og rektor Håkan Funck ved AKG uttalte til
Altaposten at endringene kan true skolens eksistens:
– På en måte vil dette true vår eksistens, for hvis forslaget blir en realitet, må vi ty til drastiske grep, sa Funck til avisen i slutten av oktober.
– Det må være lov å være uenige med partiet sentralt
Les også:
Blant Altas politikere er støtten til de to friskolene i byen sterk, og like etter at kutt-forslagene ble kjent møttes hovedutvalget for oppvekst, kultur og integrering i Alta kommune. Der samlet politikerne seg, på oppfordring fra Høyres Tor Erland Nilsen, om en uttalelse hvor de ba «regjeringen om å endre beslutningen om å kutte i statsbudsjettet, slik at man sikrer at både friskolene og offentlige skoler har stabile og forutsigbare rammevilkår.»
Hovedutvalget som stod for den omforente uttalelsen ledes av Anita Håkegård Pedersen fra Arbeiderpartiet. Hun sier til Kronstadposten at Alta Arbeiderparti ikke har tatt opp saken internt ennå, men at hun selv mener det bør jobbes for å bevare friskolene i byen:
– Det må være lov å være uenige med partiet sentralt. Vi har en kommune å forvalte, og jeg ser at det fungerer bra slik vi gjør det her, hvor AKG og Haldde Montessori utgjør et mangfold i Alta. Jeg vil at det skal fortsette, sier Pedersen.
Hun oppfordrer lokalpolitikerne til å fortsette og legge press på deres partifeller i regjeringen og på Stortinget:
– Vi må trykke på. Og det har vi gjort med uttalelsen fra hovedutvalget. Dette er en sak hvor staten bestemmer, men vi kan utgjøre trykk, i hvert fall fra vår kommune, sier Pedersen.
– Dette er ingen Senterparti-sak
Også blant lokalpolitikerne fra det andre regjeringspartiet, Senterpartiet, er det misnøye for regjeringens kutt-forslag. Knut Erik Hammari, som er styremedlem i Alta Senterparti og sitter i kommunestyret i Alta, sier at Senterpartiet tradisjonelt har vært positive til friskoler og at han ikke kjenner igjen sitt eget parti i forslaget.
– Dette er ingen Senterparti-sak. Vi har vært støttende til friskoler tidligere, sier Hammari, og legger til:
– Haldde Montessori oppstod da Kåfjord skole ble lagt ned, og når kommunen velger å legge ned en skole, er vi i Senterpartiet veldig glade for at private initiativ kan tre inn og gjøre det bra, slik som Haldde Montessori, sier Hammari.
Hammari, som selv er lærer ved en kommunal ungdomsskole i Alta, understreker at friskolene bør få forutsigbare rammer for driften, og mener at politikerne på lokalt nivå nå må kontakte sine partifeller på Stortinget for å belyse saken fra deres side.
– Vi må be dem tenke seg om en gang til, og se på hva de er i ferd med å gjøre. Dette er virkelig dramatisk for Haldde Montessori og AKG, som med slike kutt står i valget mellom å legge ned enten barne- eller ungdomstrinnet, sier Hammari, som mener at også kommunestyret i Alta bør samles om en uttalelse i saken, slik hovedutvalget for oppvekst, kultur og integrering gjorde i oktober:
– Det vi kan gjøre sammen som lokalpolitikere er å gå ut med en uttalelse i kommunestyret, sier Hammari.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Les også:
Borgerlig samling mot kuttene
De borgerlige partiene, Høyre, FrP, Venstre og KrF, meldte raskt sin samlede motstand til kuttene, og stortingsrepresentant for Høyre og medlem av utdannings- og forskningskomitéen på Stortinget, Margret Hagerup, tok i slutten av oktober turen til Alta for å besøke friskolene i byen.
– Det er et mangfold og et skoleslag som treffer enkelte elevgrupper på en helt annen måte. Det er elevene som taper på dette. Det er elever som kanskje har funnet seg til rette, som nå står i fare for å måtte flytte. Elevenes valg blir ikke tatt på alvor og det er det som er trist i denne saken, sa Hagerup til Kronstadposten i forbindelse med besøket.
Trine Noodt, som er gruppeleder og 1. kandidat for Venstre både i Alta kommunestyre og i Troms og Finnmark fylkesting sier til Kronstadposten at hun håper kutt-forslaget ikke får gjennomslag:
– Jeg håper virkelig at det ikke går igjennom. For vi har flotte skoler her i Alta som gir et kjempefint tilbud, som er ettertraktet og viktig. Både Montessoriskolen og AKG gir et verdifullt og viktig undervisningstilbud til elever i Alta, sier Noodt, og legger til:
– Og jeg liker mangfold. Det er også et overraskende forslag fordi det er viktig distriktspolitikk. Ikke minst at det gir variasjon i tilbudet, som er viktig for elevene våre.
SV: Støtter uttalelsen fra hovedutvalget i Alta
Da stortingsrepresentant Hagerup fra Høyre besøkte friskolene i Alta, uttalte politikeren til
Altaposten at samtidig som det er viktig for friskolene og deres støttespillere å legge press på stortingsrepresentantene fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet, så er det SV som sitter på nøkkelen i saken:
– Minst like viktig er det å kontakte sine respektive stortingsrepresentanter fra SV. Det er nå trist å si – men det er kun SV som sitter på nøkkelen nå til å få justert statsbudsjettet. Regjeringspartiene rikker nødig på seg uten å bli dratt i en retning av SV, sa Hagerup til avisen.
Leder Tore Grøtte i Alta SV sier til Kronstadposten at lokalpartiet stiller seg bak uttalelsen fra hovedutvalget for oppvekst, kultur og integrering i Alta kommune, og vil støtte friskolene i byen, også Alta Kristne Grunnskole:
– SV er hovedsakelig for en sterk offentlig grunnskole. Samtidig ser vi at det å ha friskoler som Haldde Montessori, som har en annen pedagogikk, er en berikelse, sier Grøtte, og fortsetter:
– Vi er ikke for å kutte i støtten til AKG. Men vi støtter linjen til SV sentralt, hvor det står i arbeidsprogrammet vårt at vi skal være kritiske til nyetablering av skoler med religiøst preg. Men kommunene skal bestemme selv, og AKG er etablert her i Alta, så vi støtter at de er her, sier Grøtte, som vil avvente med å kommentere saken videre inntil lokallaget har diskutert saken internt.
Tromsø-ordføreren ut mot eget parti
Også i regjeringspartienes (Arbeiderpartiet og Senterpartiet) egne rekker har altså saken vekket reaksjoner — ikke bare i Alta.
I forrige uke kunne
VG melde at Tromsøs ordfører Gunnar Wilhelmsen (Ap) gikk i spissen for å sende et brev til statsministeren, utenriksministeren og kunnskapsministeren, der det advares mot konsekvensene kuttene vil ha, særlig for Tromsø International School, som han frykter må nedlegges dersom forslaget går igjennom.
– Regjeringens forslag vil ramme Tromsø International School (TRINT) med et reelt kutt på 5,5 millioner årlig, noe som vil tvinge skolen til nedleggelse i 2026, skriver Wilhelmsen i et brev til statsministeren, utenriksministeren og kunnskapsministeren, ifølge VG.
Les også: