Butikken har fått navnet Second Chance, og bak står Aksis Alta.
– Butikken består av brukte klær av folk i Alta. Folk i Alta har levert klærne sine til vår kasse på Dalebakken, og vi får inn enormt mye fine klær. Vi sorterer, damper, vasker og sorterer. Vi prøver å lage en fin butikk av det, slik at de klærne som er brukbare kan få en ny sjanse, sier utviklingsleder og ansvarlig for MIA-avdelingen på Aksis Alta, Birgit Haugland før hun fortsetter;
– Dette er flotte klær. De er brukt, men det synes ikke. Faktisk så er det enkelte klær som ikke er brukt i det hele tatt. Vi er heldige at så mange folk leverer inn til oss.
Et stort engasjement
Aksis Alta har i lang tid drevet to butikker - Miabutikken og Miaklær. Sistnevnte flyttes fra Dalebakken og opp til 2. etasje på Amfi Alta. Haugland forklarer at det var stort å åpne dørene på et av landets beste kjøpesentre.– Det føles fantastisk å åpne. Da vi begynte å tenke på å etablere oss på Amfi Alta så var det litt skremmende, men da vi så mulighetene og hva det kom til å gi oss i forhold til formålet vårt, så var vi ikke i tvil. Siden avtalen ble klar har de stått på lange dager for å flytte alt fra Dalebakken og opp til senteret. De har også brukt mye tid på design, interiør, konsepter og mer. Resultatet har blitt en fantastisk fin butikk.
– Det engasjementet vi har opplevd på Aksis blant både ansatte og jobbsøkende er helt enorm. Prosjektet i seg selv har vært gull verdt, og fremover vil det være en fantastisk arbeidsarena for de som ønsker seg arbeid.
En viktig arbeidsarena
For det er jobbsøkende hos Aksis som skal styre butikken, mens Sigrid Bang skal være butikkleder.– Vi blir å ha mange i drift her, da fra flere ulike tiltak. Så langt ser vi at mange vil hit, og vi har lagt en god plan på hvordan vi skal gjøre det, sier Haugland. Og de får mye å gjøre. I tillegg til selve butikkdrifta skal klærne tas imot, sorteres, vaskes, klargjøres og så videre. Haugland er sikker på at butikken kan være med på å bidra til at flere velger gjenbruk.
– Vår butikk er bare en liten dråpe i havet, men tankegangen om at ting kan brukes om igjen er veldig viktig. Man må ikke kjøpe nytt hele tiden. Det at man kan kjøpe rimelig og bra kvalitet, er viktig for mange mennesker, sier Haugland før hun tar ordet igjen;
– Det er også fint for de som har noe de ikke bruker lengere å heller kunne gi det bort med mening. Det er veldig mange kunder som sier til oss at det er supert at de kan levere klær til oss, slik at de slipper å kaste klær som er brukbare.
Fornøyd senterleder
En annen som var storfornøyd med åpningen, var senterleder Vera Irene Henriksen. – Olav Thon Gruppen sin bærekraftstrategi innebærer blant annet at vi skal være 70 prosent sirkulære innen 2030. Avfallshåndtering og gjenbruk satt i system er viktig internt i Olav Thon Gruppen, men også i samarbeid med våre leverandører, leietakere og kunder, sier Henriksen før hun fortsetter;– Å handle brukt i dag er ikke bare en trend, men også et strategisk valg for mange. Å handle brukt har mange synergieffekter. Det reduserer avfall, bidrar til lavere ressursbruk, reduserer utslipp av klimagasser, støtter sirkulærøkonomi og det skaper bevissthet rundt vårt forbruksmønster.
– At vi nå åpner den første bruktbutikken på Amfi Alta, og jeg vil også våge å påstå at det er en av de få kjøpesentrene i Norge, så er det helt i tråd med Olav Thon gruppen sin bærekraftstrategi. Vi er veldig stolt av det.
– Viktig for kommunen
For å klippe snora hadde Trine Noodt tatt turen på vegne av Alta kommune. Hun klargjorde viktigheten av å tenke gjenbruk.– Det er viktig at allerede produserte klær ikke blir en et ressursproblem, men en ressurs. Dette kunne blitt avfall, men er nå en ressurs, sier hun. Trine tok selv en tur innom butikken, og hun ser for seg å ta turen flere ganger. – Jeg er en såkalt drop-in kunde, og det tror jeg mange kjenner seg igjen i. Amfi Alta er en perfekt beliggenhet for Second Chance sier Noodt. Hun takker også Amfi Alta for å ha åpnet opp sine lokaler for en bruktbutikk. Avslutningsvis vil hun også skryte av Aksis som skaper denne arbeidsarenaen. – Det er utrolig viktig for kommunen å få flere arenaer der mennesker som ikke er i arbeidslivet, vil få den treningen og muligheten til å få seg fast arbeid og inntekt. Det er altfor mange som er utenfor arbeidslivet, og det å være her på senteret tilstede med alt det andre ordinære arbeidslivet, er en kjempefordel, avslutter hun.