Marcus og Irene Eggøy Hjertvik fra Alltidhjelp var mandag innom Alta videregående skole. De håper at ungdommene nå er klar over at hjelpen alltid er nær. Foto: Krister Sandaker Tårn

Viste seg frem på Alta videregående skole: –⁠ Vil nå ut til alle som har det vanskelig

Det antas at om lag 30 prosent av befolkningen har en psykisk lidelse i løpet av livet sitt, og mange får aldri hjelp. Det ønsker den nye hjelpetjenesten Alltidhjelp å gjøre noe med.


Mandag fikk Alta videregående skole besøk av Marcus Eggøy Hjertvik og Irene Eggøy Hvertvik fra Alltidhjelp. Etter å ha holdt foredrag og snakket med flere hundre elever, er de overbevist om at hjelpetjenesten trengs.
– Vi har snakket med elever her i Alta, og de sier at det ikke snakkes om hvordan det er å være ungdom i dag med karakterpress og mye mer som følger med. Vi håper å få frem at det er greit å ikke ha det bra, og å snakke om det, sier Marcus Eggøy Hjertvik. 

300.000 samtaler kom aldri frem

Duoen er på en liten turné for å promotere hjelpetjenesten, hvor man kan chatte eller ha en telefonsamtale om mental helse, helt gratis og anonymt. Alltidhjelp ble startet i mars 2023, og de har opparbeidet seg til å ha 36 frivillige som holder tilbudet oppe. Men på grunn av stor pågang vil  de trenge de 90 nye i løpet av året.
– Det er så mye trøkk. I 2022 hadde Mentalhelse og Kirkens SOS  320.000 samtaler som aldri kom frem, sukker Marcus før han fortsetter;
– Fra april til desember hadde vi 4.300 samtaler og bare i romjula hadde vi 1.200 samtaler. Behovet er veldig stort. 

For mens de andre hjelpetjenestene har lønnede ansatte eller er livssynsorienterte, håper de frivillige på Alltidhjelp å omfavne de resterende.
– Grunnen til at vi henvender oss til unge voksne med å reise rundt på skoler er fordi det er der det er mest plager. Men vi ønsker å nå ut til alle som har det vanskelig, og dette er et tilbud til alle uansett alder, klargjør han. 

Artikkelen fortsetter under bildet. 

Marcus Eggøy Hjertvik i Alltidhjelp forklarer at behovet for en gratis og anonym hjelpetjeneste er stor. Foto: Krister Sandaker Tårn

– Jo fortere man får hjelp, jo bedre

Ved siden av arbeidet med Alltidhjelp, jobber Marcus med psykiatri.
– Der jobber jeg med folk som har holdt ting inne i seg i over ti år, og det gir permanente skader. Norge bruker 20 prosent av helsebudsjettet på mental helse, men de 20 prosentene handler bare om de som allerede er veldig syke. 0,3 prosent går til forebygging. 

Han er derfor overbevist om at det er viktig å ha tilbud som dette.
– All forskning i forhold til å opprettholde god mental helse, peker mot to tiltak. Det eneste er å snakke om ting med venner, familie, eller en hjelpetjeneste. Nummer to er tidlig intervensjon. Jo fortere man får hjelp, jo bedre er det, avslutter han. 

 

 

Debatt