– Jeg vet at det er mange bedrifter i Alta som kan trenge et puff i rumpa! sier Hilde Bjørkli.
Hun er administrerende direktør i Orinor, og var blant foredragsholderne under tirsdagens frokostmøte i Kunnskapsparken i Alta. Under fanen «Virkemidler som monner» var møtet fokusert på hvilke støtteordninger som finnes for bedrifter og hvordan man kan nyttiggjøre seg av dem.
– Det er 40 bedrifter med i næringshage-prosjektet vårt, men halvparten av dem er i Øst-Finnmark. Vi sliter litt med å få med bedrifter i Alta, og vi vet ikke om det er noe kulturelt eller om det skyldes at vi ikke har gjort en god nok jobb med å nå ut til dem, forteller Bjørkli.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Møtet ble arrangert av Alta Næringsforening, Innovasjon Norge Arktis, Norges forskningsråd, Troms og Finnmark fylkeskommune, Alta kommune, og Orinor, som alle informerte om måter de kan bistå bedrifter - enten med kapital eller med rådgivning.
– Vi er mest kjente for vår kapital-støtte til bedrifter, men vi bistår også med veiledning og rådgivning, påpekte Steven Åsheim i Innovasjon Norge.
18 millioner til Alta-bedrift
Åsheim forteller at de i Innovasjon Norge kan dele sin støtte inn i tre kategorier: Kompetanse, kapital og nettverk. Og at det for nye bedrifter ofte er kompetansen eller nettverket de har størst behov for hjelp med å bygge opp.
Som eksempel trakk Åsheim frem Alta-bedriften AVJU Solutions AS, som utvikler produkter for å overvåke og vedlikeholde strømlinjer - særlig med tanke på å fjerne snø, som kan skape store problemer for linjene.
– Dette er aktuelt også i andre arktiske områder, og de forstod at dette potensielt kunne være interessant for det amerikanske og kanadiske markedet. Der kunne vi bistå med å kontakte Innovasjon Norges kontorer i Toronto og New York, og å undersøke behovet for et slikt produkt i USA og Canada, forteller Åsheim.
De fant ut at behovet er meget stort, og Alta-selskapet sikter seg nå inn på å selge produktene sine i Nord-Amerika, deriblant til det amerikanske forsvaret, da det også viser seg at teknologien deres kan være av interesse i forsvarssammenheng.
– Om de får kontrakter med det amerikanske militæret så snakker vi om store summer, sier Åsheim, som opplyser at de totalt har støttet AVJU Solutions med 18 millioner kroner over flere år med utvikling og markedsundersøkelser, senest med 13 millioner kroner i 2023.
– Vi ser også et stort potensial for samfunnsmessige besparelser i produktene de utvikler, forklarer Åsheim, og viser til at det kan være veldig kostbart å vedlikeholde eller i verste fall reparere strømlinjer som brytes.
– Mange Alta-bedrifter kan dra nytte av ordningen
Norges Forskningsråd var også på talerstolen, og Lars E. Onsøyen kunne opplyse at forskningsrådet investerer 11 milliarder kroner hvert år. Han oppfordret lokale bedrifter til å undersøke hvilke muligheter som finnes for å få støtte - eller skattefradrag gjennom ordningen kalt «SkatteFUNN».
– Om man er en skattepliktig bedrift har man krav på 19 prosent fradrag i skatten for utgifter knyttet til forskning- og utvikling. Men man må søke først, forklarer Onsøyen, og påpeker at i 12 av Finnmarks 19 kommuner er det ingen bedrifter som er med i SkatteFUNN-ordningen.
– Jeg tror det er mange bedrifter i Alta som kan dra nytte av ordningen, sier Onsøyen.
Vil gi gründere grunn til å fortsette
Næringssjef Trond Møller Natland i Alta kommune opplyste at kommunen har en pot på 5 millioner kroner årlig ti l næringsstøtte, og oppfordret lokale bedrifter til å søke.
– For summer opp til 100.000 kroner kan vi behandle det administrativt, mens summer over 100.000 kroner skal behandles politisk, forteller næringssjefen.
Avslutningsvis tok Linda Tangen, som nylig er ansatt som avdelingsleder i Innovasjon Norge, ordet. Hun understreket at de som jobber med støtteordninger og inkubator-prosjekter ofte også får en rolle som moralske støttespillere for gründerne.
– Mange av oss som er her representerer og jobber med folk som skal ha troen på det de gjør. Vi kan ha så mange ordninger vi bare vil, men om gründerne ikke beholder troen, så når vi ikke frem, sa Tangen.