Wolfgang Neumann (i midten) har fisket i Altaelva siden 1988. Her poserer han med sine stakere, Even Suhr og Fredrik Helland. Foto: Krister Sandaker Tårn

Tyske Wolfgang har fisket i Altaelva siden 1988: –⁠ Altaelva er magisk

I utallige år har utenlandske fiskere betalt dyre summer for å få eksklusivt fiske i Altaelva. Mange av de samme fiskerne kommer igjen og igjen, og de ville ikke vært foruten.


Denne uka besøkte Kronstadposten Stengelsen gård for siste eksklusive fiske før ferien. Etter å ha tatt en prat med flere av de utenlandske fiskerne er konklusjonen klar - de elsker å komme til Altaelva.
– Hvert år er annerledes, og man kan være både heldig og uheldig med fisket. Men man kommer allikevel tilbake på grunn av magien. Det er ikke bare magien av folket, men også historien av elva, alle år tilbake, forklarer Rupert Lee til Kronstadposten.

– Stakerne får det til å se enkelt ut

Rupert er fra England og har fisket i Altaelva i hele 33 år. 
– Vi betaler mye penger for å komme, men vi blir behandlet som gjester av lokalbefolkningen, og det er et privilegium. Over årene blir man kjent med folkene og elva, eller man tror man blir kjent med elva, men man forstår raskt at man ikke kjenner den allikevel, flirer han. 

Rupert husker fortsatt hans første fisketur i Altaelva. Det var i Sandia. Siden har han hvert her nesten årlig, og med mange av de samme fiskerne hver gang.
– Hvert år er det de samme folkene som kommer, og det gjør det utrolig artig. Jeg håper også at det gjør det artigere for de lokale som hjelper oss. 

Godeste Rupert er utrolig interessert i Altaelva og dens historie, og vi kunne skrevet mange sider om alt han har lært og erfart. Men han husker spesielt den gangen da Tormod Mosesen lot han og hans kompanjonger prøve å ro selv. Da forsto han hvor flinke stakerne er.
– Vi innså hvor vanskelig det var å ro båten. Stakerne får det til å se enkelt ut, og de er utrolig flinke. Noen av dem har gjort dette i utallige år. Tormod har holdt på med dette i nesten 50 år, og det er helt utrolig, stråler han. 

I løpet av årene har han også fanget mange fisk i Altaelva, og den største var på 23,5 kilo.
– Det var faktisk oppe ved Canyon, tro det eller ei. Det var en stor overraskelse, og det var en ho-fisk. Det gjorde det ekstra mer spesielt.
– Jeg pleier å si at det ikke var jeg som fanget laksen, men laksen som fanget meg, flirer Rupert. 

Artikkelen fortsetter under bildet.

Engelske Rupert Lee har fisket i Altaelva i 33 år. Han mener at Altaelva er magisk. Foto: Krister Sandaker Tårn

– Det gjøres en fantastisk jobb

En annen tilreisende fisker i Altaelva, er Wolfgang Neumann fra Tyskland.
– Min første tur var i 1988. Da var vel ikke du født en gang, flirer Wolfgang til Kronstadpostens utsendte som kunne bekrefte at det stemmer.

Siden har Wolfgang vært her nærmeste hvert eneste år. Også Wolfgang har mange historier fra disse årene, og han husker spesielt de gangene han fisket med Osvald Møllenes og Svein Lyon Holten. 
– Jeg har fått to fisker på 22,6 kilogram opp gjennom årene. Jeg står dermed skrevet opp to ganger i den 20-kilos fisk boka, flirer han. 

– Hva er det med elva som treffer deg?
– Først og fremst er den store fisken helt spesiell. Det er nesten umulig å få den skikkelig store fisken, og det er spennende.
– Jeg synes også at Altaelva er godt organisert. Jeg kan ikke huske en eneste elv i Norge som er så bra organisert som Altaelva, og de gjør en fantastisk jobb her. Alle her oppe gjør en utrolig bra jobb med elva, og det har de gjort i alle år. Det er utrolig viktig, sier han.

Artikkelen fortsetter under bildet. 

Wolfgang Neumann var mer enn klar for å endelig starte årets fiske.

– Man blir litt stolt

Daglig leder i ALI, Vegard Ludvigsen, forteller at de er veldig stolt over deres tilbud til de utenlandske fiskerne som ønsker eksklusivitet.
– Det kommer fiskere fra hele verden, da spesielt Australia, Tyskland, Storbritannia, Skottland og USA, sier han.
– Dette er veldig artig for oss, og det har vært som dette i generasjoner. Det er mange av de samme som kommer hvert år til sin vanlige uke. Når de har blitt for gamle eller har dødd, så tar ofte sønn eller en kompis som tar over stanga. Det er en veldig god ordning, sier Ludvigsen.

Det eksklusive fisket starter 24. juni. Da fisker den første gruppa i seks dager før en ny pulje står for tur. Det er totalt tre uker før ferien, før den fortsetter i august. Fiskerne som kommer til Alta bor da enten på Stengelsen gård, Mikkeli gård eller Sautso gård.
– Her er det kokker, servitører, guider og vakter i sving. Fiskerne har egne rom med dusj og seng, så fasilitetene er i høysetet. Det er fantastiske kokker og servitører som lager helt fenomenal mat. Man blir litt stolt når man klarer å levere et tilbud som dette, smiler han. 

Artikkelen fortsetter under bildet. 

Daglig leder i ALI, Vegard Ludvigsen er stolt over tilbudet de har bygd opp for de utenlandske fiskerne som ønsker eksklusivitet. Her med amerikanske Bill Pauli. Foto: Krister Sandaker Tårn

Bygd opp over tid

På Stengelsen gård er det totalt seks stenger i sving, og to lokale stakere per stang. Totalt er det ti stenger i uken fra Åkergjrdet og opp til Sautso.
– Vi kjører rotasjonsfiske, som betyr at de får nye fiskeplasser hver dag. Det er nye plasser og muligheter hver dag, opplyser Vegard. 

– Hva er tilbakemeldingene fra fiskerne?
– De er strålende fornøyde. Jeg tror ikke vi i Alta er klar over hvor stort det er for alle tilreisende å få lov til å fiske i Altaelva. Det er en stor happening for alle og noe de venter på hvert år. Dette er noe av det største de får oppleve innenfor sportsfiske. Fisket har også vært bra i år, så alle er fornøyde. 

Avslutningsvis vil Vegard nok en gang skryte over det flotte tilbudet som ALI har bygd opp over flere generasjoner.
– Dette er noe som har gått over mange år. Ivar Leinan gjorde en fenomenal jobb i sin tid, og Tor Erland Nilsen fortsatte den. Han tok meg inn og jeg skal prøve å bringe stafettpinnen videre slik at det forblir et bra tilbud. 

 

 

Debatt
Kronstadposten oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.