KRFs partileder Olaug Vervik Bollestad besøkte fredag både Alta Montessoriskole og Alta kristine grunnskole. Foto: Therese K. Munkvold

Bollestad lot seg imponere over friskolene i Alta

Fredag besøkte KRFs partileder Olaug Vervik Bollestad både Alta kristne grunnskole og Haldde Montessoriskole. I tillegg rakk partilederen en tur innom Alta matstasjon, Møteplassen og Alta omsorgssenter på sin Nord-Norge turné.


Fredag formiddag dro KRFs partileder Olaug V. Bollestad på besøk til Alta kristne grunnskole sammen med lokallagets Karin Arnesen Hamnevoll og Knut Klevstad. Her fikk hun både omvisning i skolens nyutbygde fløy og hun fikk delta på fellessamling med elevene. 

– For det første møter jeg folk som er dedikert og opptatt av elevene og foreldrene sin rett til god pedagogisk utdanning. Jeg er opptatt av valgfriheten, foreldrerett og retten til ytring og tro. Det er viktige verdier i et lokalsamfunn og det er bare en liten prosentandel av ungene våre som går på friskoler landet over. Friskolene tar alt de har av penger tilbake inn i skolene for å drive bedre skole. Det er ikke friskolene som er et sugerør ned i statskassen, fastslår hun.

Fattigere samfunn uten valgmuligheter

Bollstad mener Norge vil bli et fattigere samfunn med mindre tåleevne, dersom vi ikke respekterer at det å ha ulike valgmuligheter er utrolig viktig for et mangfold i samfunnet.

– Jeg har besøkt både AKG og Haldde Montessoriskole og det er to gode, men ulike friskoler jeg har besøkt. Regjeringen foreslår å fjerne kapitaltilskuddet til friskolene og det er begge disse skolene selvsagt opptatt av. Da KRF satt i regjering arbeidet vi hardt for at friskolene skulle få kapitaltilskudd, fordi vi mener det er viktig å ha et mangfold i samfunnet. 

Også rektor Håkon Funck påpekte overfor Bollestad at kapitaltilskuddet absolutt er  noe friskolene skulle ønske at de fikk. 

– En elev kan ikke gå på to skoler samtidig, så det at en elev går her hos oss, tar ikke ressurser fra de offentlige skolene, fastslår rektoren.

– Kapitaltilskuddet ble fjernet i det seneste forslaget til statsbudsjettet. Hvis regjeringen nå går inn for at det skal være opp til hver enkelt kommune om friskolene skal få dette tilskuddet vil det skape usikkerhet og uforutsigbarhet for foreldrene og skolene. Da vil det hvert fjerde år kunne skje endringer ved valgmulighetene til foreldrene. Vi i KRF er veldig opptatt av at elevene og foreldrene skal kunne ha alternativer til den offentlige skolen og valgmuligheter, noe de får ved AKG og Haldde Montessoriskole. 

Tjue års jubileum til neste år

Når AKG ble bygd for snart 20 år siden ble mye av arbeidet gjort på dugnad. Da utbyggingen i år skulle gjennomføres, ble det derimot mye innleid arbeidskraft. Neste år feirer skolen tjue års jubileum. 

– Vi har de siste årene hatt et utilsiktet godt resultat da vi ikke har klart å ansette like mange resurser som vi skulle ønske. Dugnadsmulighetene denne gangen var ikke like stor som da skolen ble bygd for tjue år siden, men vi har forsøkt å gjøre det vi kan på dugnad, og så tror vi at vi har fått til gode kostnadseffektive løsninger. Vi er likevel bekymret dersom de høye strømprisene også kommer nordover, påpeker Funck overfor Bollestad. 

– Hvis dere skal gi et råd til meg som politiker, hva skulle det verdt, spør Bollestad rektoren avslutningsvis. 

– Det må være trygge rammer, forutsigbarhet og at man slår ring rundt friskolenes plass i samfunnet. 

Rektoren forklarte så Bollestad og følget hennes om historien bak oppstarten av skolen og tok besøket med på en omvisning i den nyutbygde fløyen. I tillegg fikk Bollestad besøke elevenes sangsamling og forklare de hvorfor hun var på besøk. Deretter gikk turen videre til lunsj og Alta omsorgssenter for partilederen og følget hennes. 

Debatt