Det er med stor forundring av vi tillitsvalgte i ABR nok en gang opplever at Svein Berg på vegne av Alta FRP kommer med angrep og usannheter når det gjelder beredskap og tjenester som vi utfører på vegne av kommunens innbyggere. Det kan virke som at Alta FRP fører en direkte kamp mot denne svært velfungerende etaten som innehar en høy kompetanse innenfor de fleste redningsområder. Dermed er det betimelig å komme med både motsvar og stille spørsmål om hvilket kildegrunnlag han benytter seg av når han så til de grader er ute etter å skape usikkerhet og å så tvil rundt kommunens stående beredskap. Vi som har fulgt litt med i lokalavisene har sett at det er svært lite fornuftig som kommer fra Alta FRP`s representant Svein Berg, utover at han går til frontalangrep på posisjonen og deres avgjørelser når det kommer til innsparinger. Slik vi oppfatter det, er det lite konstruktivt som kommer fram utover negativt oppgulp uten alternative forslag. Men det er vel en velkjent manipuleringstrategi «at man løfter seg selv ved å trykke andre ned». Det kan virke som at Svein Berg mener at all oppmerksomhet er bra oppmerksomhet, uavhengig av virkemiddel. Vi som tillitsvalgte oppfordrer at
kommunens innbyggere legger merke til og legger seg på husk hvilke strategier Alta FRP benytter seg av i disse innleggene for å skaffe seg oppmerksomhet, nemlig ukritiske angrep og manipulering. I Svein Bergs innlegg i lokalavisen datert 22.10 skriver han blant annet: «Hvorfor har alle kommuner nord om Bodø lagt ned dykkertjenester for å spare penger?» «Skal Brann og redning drive egen virksomhet for sjåføropplæring på utrykning for brannpersonell.Dette med egen innkjøpt bil til formålet» I følge Svein Berg har «alle kommuner nord om Bodø» lagt ned sin dykkertjeneste for å spare penger. Hvilke «alle kommuner» kommuner snakker du her om Svein? Det som er sannhet her er at det kun er Tromsø som har hatt denne tjenesten, denne tjenesten ble vedtatt nedlagt i januar 2022, på tross av at alle anbefalinger gikk mot dette.
kommune inntekter ved at vi selger kurs til andre kommuners blålysetater, tjenester og private personer. Dette uten at vi går i konkurranse med «andre private næringer». Samtidig at dette er en del av satsingen til Alta Brann og redning, vi ønsker å kunne bli en ledende virksomhet når det gjelder brann og rednings-kurs i vår region. Mener Svein Berg og FRP at det er feil at vi bygger opp og satser på kurs som det kun er tillatt at en blålysetat har anledning til å gjennomføre? Den 22.11 er Svein Berg på nytt ute i angrepsposisjon når han kommer med følgende overskrift på sitt avisinnlegg: «Det virker som dykkertjenester er blitt en hellig ku for posisjonen og støttepartiene» I dette innlegget kommer han med følgende påstander:
- «Ved overflateredning kan mannskaper fra Brann og Redning redde personer på 3-5 meters dyp med sitt utstyr. Dykkertjenesten skal ha 3 dykkere + 1 lineperson til stede og utstyr for dykk under større dybde enn 3-5 meter. Som oftest er dette ved søk etter døde personer. Til slike oppdrag er det vel en politisak og private dykkefirma kommer inn i oppdrag».
- «Tør vi se på avvik innen dykkertjenesten? Har vi til enhver tid fullt beredskap ved alle vakter for denne tjenesten? Svaret er dessverre nei.»
- «I dag driver dykkertjenesten og skjærer tauverk vekk fra propeller på båter, kan vi lese i media. Dette er vel strengt talt å gå i næringen til private aktører i kommunen».
- «Vi kan fort nevne noe av dyrt utstyr som kjøpes for å kunne konkurrere med de private, dykkerutstyr og trening, svindyr vannscooter, kjøreskolebil for blålys opplæring, bare for å nevne noe.»
- «Dessverre er det mye rart som tillates innen tjenesten Brann og redning i kommunen»
- Når det gjelder overflateredning så vil det være nærmest umulig å ta seg ned til dybde på 5 meter. En overflateredder med påkledd overflateredningsutstyret som vi er pålagt å ha på oss, snakker vi nok heller 1-2 meter, Dybde særlig utover dette kreves redningsdykkere. Når det gjelder søk etter antatt omkommet (SEAO) sier forskriften følgende : § 26-20 «For å utføre redningsdykking og søk
etter antatt omkommet kreves det dykkerbevis klasse A og fagopplæring på minst 2 uker» Dette tilsier at ikke er «hvem som helst» som kan utføre et slikt oppdrag, I tillegg vil et slikt søk kunne være svært belastende for privatpersoner i motsetning til hva våre mannskaper er trent opp til. Må spørre med ord som du ofte bruker selv: Er det slik vi vil ha det? - Når det gjelder kommentaren om vi «Tør se på avvik innen dykkertjenesten» blander du Svein Berg tydelig «Snørr og bart». Vi har ingen avvik som går på bemanning av dykkere. I og med at vi har en tjeneste framfor en beredskap, medfører dette ikke krav til bemanning. At du stiller spørsmålstegn ved «Har vi til enhver tid fullt beredskap for denne tjenesten?», viser til hvor lite kunnskap din eventuelle kilde har. Det er ikke krav til utdannede redningsdykkere på vakt for å inneha denne tjenesten. Vi anbefaler at du setter den deg inn i fakta før du uttaler deg.
- Din uttalelse om at dykkertjenesten i dag driver og konkurrerer med private aktører er direkte løgn og uten rot i virkeligheten. De gangene dette er gjennomført av våre redningsdykkere, er når vi blir forespurt av enten virksomheter typ Snelandia, Sibelco eller private aktører. Da gjennomfører vi akutte oppdrag etter at private aktører har takket nei til oppdraget på grunn av at de er utilgjengelige. Dette er en avtale Brann og redning har gjort med firma som gjennomfører denne type oppdrag. Vi skal ifølge denne avtale kunne ta slike oppdrag når de selv er utilgjengelige og når oppdraget krever akutt innsats for å berge store verdier eller å sørge for at en rutebåt kan opprettholde sitt tilbud. På slike oppdrag fakturerer vi selskapet på lik linje eller dyrere enn de som tilbyr slike tjenester. Dette fører til at redningsdykkertjenesten vår blir billigere for kommunen, samt at våre dykkere får trening på å løse oppdrag. Hvilke kilder benytter du deg av for å komme med påstand om at vi konkurrerer med private aktører?
- Så skriver du videre følgende: «Vi kan fort nevne noe av dyrt utstyr som kjøpes for å kunne konkurrere med de private, dykkerutstyr og trening, svindyr vannscooter, kjøreskolebil for blålys opplæring, bare for å nevne noe.» Vi har svart ut de fleste av disse, så nå gjenstår bare «svindyr vannskuter». Når vår reviderte «ROS» ble vedtatt av kommunestyret (uten anmerkninger) i 2020 var et av punktene i denne at vi ikke hadde et egnet kjøretøy til blant annet elveredning og hurtig utrykning til sjø og vann. Valget falt da ned på å kjøpe en redningsvannscooter (RVS) som var bygd for nettopp slike oppdrag. Vi ønsker å gi masse skryt til kommunestyret som blant annet vedtok å kjøpe inn denne. Vår erfaring gjennom timevis med trening og aktuelle oppdrag har vist at dette er et fantastisk redningsverktøy for å håndtere hurtige utrykninger til sjøs og elv. Et mere egnet kjøretøy finnes ikke, og er et redskap som virkelig kan bety forskjell på liv og død. Så kan du Svein Berg fortelle hvordan dette kjøretøyet vil være med konkurrere med privat næringsliv? Så vil vi også at du nevner flere områder hvor Alta Brann og redning har «kjøpt inn dyrt utstyr for å konkurrere med de private»?? Siden du bare nevner «noe».
- Så til slutt kommer du med en påstand bare lik en som har frekkhetens nådegave kan komme med, Sitat: «Dessverre er det mye rart som tillates innen tjenesten Brann og redning i kommunen».
Tillitsvalgte for Fagforbundet ved Alta Brann og- redning.