"ÆVENTYRET" ER OVER: Snipp, snapp snute… Aksjonær daglig leder Vegard Berge Uglebakken, styremedlem og aksjonær Tone Reinholdtsen Ek og aksjonær og styreleder Morten Ek har meldt oppbud i Æventyr AS. Her ved en annen anledning. Arkivfoto. Foto: Arne Reginiussen

Æventyr, som eier tre restauranter, ett hotell, én bar og én nattklubb, melder oppbud: – Selskapet jobber nå med å ivareta ansatte

Reiselivsbedriftene Æventyr Alta og Æventyr Opplevelser melder oppbud. Selskapene eier tre restauranter, ett hotell, en nattklubb og en bar, med en samlet omsetning på over 46 millioner kroner.


Selskapene ble etablert i henholdsvis februar og desember 2017 med Vegard Berge Uglebakken oppført som daglig leder og Morten Ek som styreleder. 

Æventyr Alta står oppført med 74 ansatte, mens Æventyr Opplevelser er oppført med 30 ansatte. I kjennelsen er det derimot oppført 48 og 12 ansatte.

Æventyr Alta eier videre restaurantene Stakeriet Mat og Vinhus, GaboBar og Alattio Pizza E Pasta samt Canyon Hotell og Æventyr - Administrasjon. Canyon Hotell driver restauranten Raus og nattklubben Tåkt. Det betyr at alle disse bedriftene avvikles.

Berge Uglebakken og Ek er også eiere av Æventyr Utvikling, Æventyr1 AS og Æventyr Tromsø. Æventyr1 AS står som eier av nedlagte Skaidi Hotell og Gargia Lodge. Det er ikke meldt oppbud i disse selskapene.

STOR AKTØR: Æventyr Alta AS og Æventyr Opplevelser AS er en stor aktør, som samlet hadde over 46 millioner kroner i omsetning i 2022. Selskapene har ikke levert regnskaper for 2023. Foto: Tina Sletten Foto: Tina Sletten/iFinnmark

Negative tall

I 2022 hadde Æventyr Alta driftsinntekter på 39 208 000 med et negativt resultat før skatt på -4 184 000. Æventyr Opplevelser omsatte for 6 950 000 i 2022, og hadde et pluss på bunnlinjen med 73 000 i resultat før skatt.

Ifølge Brønnøysundregisteret hadde ikke selskapet i 2022 behandlet skattetrekksmidler i samsvar med bestemmelsene i skattebetalingslovens §5-12. Æventyr Alta sitter med kun to betalingsanmerkninger til en samlet sum på bare 3588 kroner.

Styret har opplyst at den samlede gjelden i Æventyr Alta er på kr 28 988 501,- og at selskapets aktiva vesentlig består av kundefordringer, anleggsmidler, og bankinnskudd med en samlet anslått verdi på ca. kr 3 688 431,-. 

For Æventyr Opplevelser er den samlede gjelden på 2 557 926. Selskapets aktiva består vesentlig av kundefordringer med en samlet anslått verdi på kr 1 164.242 og eiendeler på anslagsvis kr 472 000.

Pandemien utslagsgivende

– Selskapene har vært en viktig bidragsyter de siste årene for å bidra til å bygge Alta som destinasjon og skape et aktivt bybilde med tilbud for mat, drikke og overnatting. Vi har med stor glede, hardt arbeid og store investeringer forsøkt å få til gode tilbud for våre kunder og gjester i Alta, sier Morten Ek og Vegard Berge Uglebakken i en pressemelding.

De skriver videre at virksomheten hadde en god utvikling frem til koronapandemien i 2020, da selskapet var nødt til å ta statsfinansierte lån i den forbindelse.

– Den gang som en nødvendighet for å sikre videre drift, uten å vite hvilke konsekvenser disse lånene ga. Fra 2022 har vi hatt utfordrende markedsforhold med både inflasjon, rentehevinger og dyrtid som har medført at forbruket generelt i både privat og næring har falt for våre markedsområder, fortsetter de.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Æventyr drifter tre restauranter, ett hotell og to utesteder i Alta sentrum 1: GaboBar. 2: Stakeriet Mat og Vinhus. 3: Alattio Pizza E Pasta. 4: Raus. 5: Tåkt. 6: Canyon Hotell. Foto/grafikk: Norgeskart/Tom Erik Nilsen

Videre:

– Ledelsen i selskapet har jobbet løpende med å prøve å finne løsninger for å korrigere tap og for å skape lønnsom drift, men dette har vært svært krevende gjennom de siste tolv månedene. Både gjennom omstilling, avvikling av avdelinger, effektivisering av timeverk og innkjøp, uten at dette har gitt nødvendige resultater. I tillegg er det tilført kapital fra eierne for å dekke tapet.

Æventyr Alta har hatt et negativt årsresultat tre år på rad, og i 2022 meldte styret i både Æventyr Alta og Æventyr Opplevelser om usikkerhet rundt fortsatt drift i selskapene.

Utfordring med å finansiere driften

Styreleder og daglig leder melder at selskapet har hatt utfordring med å finansiere driften som følge av at det ble tatt opp statsgaranterte lån under pandemien, som var  avdragsfrie helt inntil 2023.

– Konsekvens av lånene er at vi som selskap er suspendert fra annen finansiering til man har gjort opp lånene. Vi har i flere møter med bankene møtt velvillige for å få til løsninger med å etablere lån og kreditter, men har fått avslag som følge av avslag i kredittkomité i bank da begrunnelsen er som nevnt over; Statsgaranterte lån skal gjøres opp før ny finansiering kan innvilges, opplyser Berge Uglebakken og Ek.  

De forklarer at Æventyr har siden januar i år jobbet aktivt med omstrukturering og kostnadskutt samt kapitalisering.

– Ettersom selskapet har hatt utfordringer med egenkapitalen vil selskapet også falle inn under EØS-regelverket for differensiert arbeidsgiveravgift på 14,1%. Vi ser at dette vil bidra ytterligere til likviditetsutfordringer for selskapene, heter det fra styret.

Ikke i mål

Selskapet har ikke lykkes med å gjennomføre nødvendige tiltak og har derfor sett seg nødt til å melde oppbud. I uttalelsen uttrykker ledelsen stor takknemlighet overfor eiere, samarbeidspartnere og ansatte, samtidig som de beklager at det ikke har vært mulig å finne en løsning som sikrer videre drift.

– Vi har ikke kommet i mål med våre tiltak og må dessverre melde oppbud. Vi vil rekke en stor takk til alle våre eiere, samarbeidspartnere og ansatte og beklage på det sterkeste at vi ikke fikk til en løsning som kan sikre videre drift. Selskapet jobber nå med å ivareta ansatte, bostyrer og kreditorer for å ivareta oppbudet på en mest smidig måte og ber om forståelse for dette.

Negativt årsresultat

Jørn Olaf Eikanger er oppnevnt som bostyrer i konkursboene. Første skiftesamling for selskapene skal holdes i Vestre Finnmark tingrett 4. desember i år. 

Æventyr Alta har ifølge Brønnøysundregisteret drevet med salg og drift av transport, aktiviteter, overnatting, bespisning, giftshop og annen turistrettet aktivitet i Norge og utlandet og annet  som ellers hører naturlig med i denne forbindelse. Med dette investering i tilknyttet virksomhet. 

Debatt