Svein Berg, Alta FrP. Foto: Therese K. Munkvold

–⁠ Når FrP stiller alle disse spørsmålene i møter blir vi sett stygt på og kommentarene kommer

– Uten de ansatte og mellomlederne på lag er vi redd dette kommer til å skjære seg med å få til nødvendige innsparinger, skriver Svein Berg i dette innlegget.


Du leser nå en meningsartikkel, som kun gir uttrykk for skribentens egne meninger og holdninger. Du kan sende inn kronikker, menings- og debattinnlegg til [email protected].

X
Nok en gang rasles det med ROBEK-trusler fra kommunedirektøren og det er uten tvil godt begrunnet.

Dessverre henger det igjen et inntrykk av at denne skremselen bare skjer i politiske møter. Signalene som kommer fra ansatte ute i organisasjon er langt fra like skremmende som den burde være. Inntrykket er at dem bare vet det dem les gjennom media, men håper vi tar feil og at jobbes godt på alle plan i organisasjon.

Alle ansatte burde nå fått beskjed om viktigheten av innsparinger og tiltak. Det virker nesten som dette arbeide bare foregår på topp nivå, ikke i hele organisasjon. Uten de ansatte og mellomlederne på lag er vi redd dette kommer til å skjære seg med å få til nødvendige innsparinger. For å ta ned tjenestetilbud med 150-200 millioner må alle tenke nye måter å drive sine arbeidsplasser på, da må hele organisasjon være med å tenke kreativt og nytt.

Alta kommune investerte i et prosjekt for velferdsteknologi på Altagård i 2015/16. Nå skulle velferdsteknologien rulles ut i organisasjon. Alle skulle hit og få opplæring i hvordan denne finne teknologien kunne spare inn økonomi og menneskelige ressurser. I 2017 var undertegnede første gang med Hovedutvalget for Helse og Sosial hit for å lære og se på muligheter for innsparinger ved bruk av velferdsteknologi.

Dette tiltaket/prosjektet er nå flyttet til Universitetet. Vel og bra, da kan studenter innen helse bruke det i opplæringen. Her var Eldrerådet på besøk for noen uker siden for å se å høre hvordan dette tilbudet er tatt i bruk innen kommunen.

Dessverre en nedslående opplevelse. Alta kommune som eier, bruker nesten ikke tilbudet i sin opplæring av ansatte. Kun et lite fåtall av velferdsteknologien er tatt i bruk innen helse i kommunen. Det er nesten utrolig at Alta kommune har hatt et prosjekt på velferdsteknologi gående i ca. 8 - 10 år, uten at dette er blir tatt i bruk for å spare menneskelige ressurser og økonomi.

Det virker som kommunen setter i gang prosjekt etter prosjekt uten at dette resulterer i økonomiske eller menneskelige besparelser. Blir prosjektene evaluert og tatt lærdom av, dessverre blir vel svaret, nei. Det er bare noen dager siden NRK viste en reportasje fra Notodden kommune. 

Der hadde dem tatt i bruk velferdsteknologi som var til store besparelse for både pasienter, menneskelige ressurser og ikke minst økonomiske besparelser. Da er det skremmende å vite at Alta kommunen har både kompetansen, rommene og utstyret for å kunne tatt velferdsteknologien i bruk på lik linje med Notodden kommune for lenge siden.

Sparetiltakene innen helse ligger der, hvorfor tar vi dem ikke i bruk? Ja vi må investere i første omgang for å kunne spare menneskelige ressurser og økonomi. Kommunen investerte i et nytt Omsorgssenter for å få store økonomiske innsparinger. Har dette slått til? 

Dessverre er det bare blitt flere mellomledere og ledere innen organisasjon. Hvorfor skjer denne utviklingen? Når administrasjon i tillegg sier at de ansatte på gulvet må jobbe fortere, springe fortere og ha flere pasienter, er dette feil medisin. Vi mener dette vil skape større misnøye, frustrasjon og arbeidspress blant ansatte og sykemeldingene vil bare øke.

Med ent slikt tiltak er vi redd sykemeldinger vil øke kraftig utover de 200 personene som er borte fra jobb daglig i kommunen, og koster kommunen ca 70 millioner i året. Når FrP stiller alle disse spørsmålene i møter blir vi sett stygt på, og kommentarene kommer. Dere er med på å henge ut de ansatte, får vi høre. 

Nei, vi vil ha de ansatte med, uten dem, ingen utvikling. De ansatte på gulvet er nøkkelen og involvere i arbeide med videre arbeid i organisasjon. Politikerne og administrasjon kan vedta så mye kutt vi bare vil.  Men det er de ansatte som kan få oss bort fra ROBEK-spøkelset. Da må de ansatte på gulvet involveres i nødvendige omstillinger som må til, før det går galt.

Mvh
Alta FrP
Svein Berg

 

Debatt
Kronstadposten oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.