Svein Berg og Albert-Georg Vekve i Alta FrP. Foto: Therese K. Munkvold

–⁠ Vi i Alta Frp vil at byggesaker skal gå raskt, uten unødvendige forsinkelser

– Det er urovekkende at Alta, med sine over 22 000 innbyggere, har kapasitet til å behandle byggesaker for Hammerfest kommune. Alta kommune sliter økonomisk, og det ligger an til rekordhøyt merforbruk i 2024, skriver Albert-Georg Vekve.


Du leser nå en meningsartikkel, som kun gir uttrykk for skribentens egne meninger og holdninger. Du kan sende inn kronikker, menings- og debattinnlegg til [email protected].

X
Byggesaksavdelingen i Alta kommune har hatt lite å gjøre i 2024. Det ser ikke ut til at aktiviteten tar seg opp i 2025. Hva kan årsaken til dette være?

Vi vet alle at det har blitt dyrere å bygge. Det alene er neppe problemet, men vi som politikere får ofte tilbakemeldinger fra borgerne. Vi hører at det tar for lang tid, og saker går ofte tilbake fordi noe ikke er riktig eller mangler. Er det fordi kravene er for strenge, altså i øverste sjikt i forhold til lovverket? Kanskje må vi se om plan- og bygningsloven kan tolkes litt romsligere, senke noen krav, men likevel holde oss innenfor lovens rammer. Dette skal være en ja-lov.

Vi i Alta Frp vil at byggesaker skal gå raskt, uten unødvendige forsinkelser. I stedet for å sende saker fram og tilbake i systemet, bør man plukke opp telefonen og ringe tiltakshaver hvis det oppdages en feil eller mangel, og se om dette kan rettes raskt slik at byggesaken får en lykkelig og rask slutt. Eller er det for å holde arbeidsmengden oppe?

I så fall taper alle parter på dette. Det er urovekkende at Alta, med sine over 22 000 innbyggere, har kapasitet til å behandle byggesaker for Hammerfest kommune. Alta kommune sliter økonomisk, og det ligger an til rekordhøyt merforbruk i 2024.

Det er i hvert fall ikke tiden for å øke byggesaksgebyrer. God kommunikasjon er også viktig. Om du er innbygger, politiker eller ansatt, er det utrolig viktig å få svar på henvendelser. Vi blir dessverre altfor ofte påminnet om at svar uteblir når noen har spørsmål som er viktige for dem. Ordet rådhus sier det meste – det er for å hjelpe og gi råd til kommunens befolkning og næringsliv.

Albert-Georg Vekve
Alta Frp

 

Debatt
Kronstadposten oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.