Illustrasjonsfoto. Foto: Sunniva Tønsberg Gaski/TFFK

–⁠ Forsvarssatsinga er en dis­trikts­satsing

– Forsvarssatsingen blir altså enormt viktig for å styrke bosetting og verdiskaping over hele Norge, skriver Åslaug Sem-Jacobsen.


Du leser nå en meningsartikkel, som kun gir uttrykk for skribentens egne meninger og holdninger. Du kan sende inn kronikker, menings- og debattinnlegg til [email protected].

Selv om bakteppet er aldri så mørkt så er det bare å slå fast at regjeringens historiske satsning i Langtidsplanen for forsvaret med påfølgende tverrpolitisk forlik i Stortinget forrige uka, er en gla’sak for alle oss som i årevis har vært svært bekymra for nedbygginga av forsvaret og beredskapen vår. Men vit at jammen er det en gla’sak for distriktene våre også!

Regjeringa med Senterpartiets forsvarsminister Bjørn Arild Gram i spissen la altså nylig fram en satsing på forsvaret vårt på hele 1624 milliarder kroner frem til 2036. Og forrige uke plusser et samla Storting på med ytterligere 11 milliarder i det som betegnes som et historisk forsvarsforlik.

For absolutt alle partier forstår nå alvoret og ser verdien av å styrke vår militære evne og nasjonale kontroll slik verden nå ser ut. Samt gi den viktige forsvarssektoren vår forutsigbarhet.Åslaug Sem-Jacobsen, Stortingsrepresentant (Sp). Foto: Anne Lofthus

Det norske forsvaret skal få 4 600 flere vernepliktige, 13 700 flere reservister og 4 600 flere ansatte. Heimevernet skal bygges opp til 45 000 soldater og utvides med både heimevernsdistrikter og innsatsstyrker. Man har vedtatt å anskaffe store mengder nytt forsvarsutstyr, få på plass et betydelig kompetanseløft og også sette oss i stand til å ta i mot og operere sammen med større mengder allierte styrker.

Dette skal skje rundt om i landet. Ofte i distriktskommuner. Forsvarsbedriftene våre skal produsere mye mer forsvarsmateriell og andre bransjer og bedrifter skal produsere annet nødvendig utstyr. Og rundt om skal det bygges, rustes opp og vedlikeholdes.

For forsvarsfolka våre er våre viktige ressurser som skal tas godt vare på. Derfor blir dette en opprustning langt utover stridsvogner, fly og fregatter.

Flere soldater, mer materiell og nye bygg vil nemlig gi stor etterspørsel i sivil sektor. Behovet for entrepenører, håndverkere, matleverandører og også kulturtilbydere vil derfor øke drastisk. Forsvarssatsingen blir altså enormt viktig for å styrke bosetting og verdiskaping over hele Norge.

Men - for at vi skal få mest mulig ut av denne satsingen over hele Norge må næringsliv og kommuner lokalt gripe denne muligheten med begge hender.

Forsvaret vil få såpass store behov for tjenester og produkter fra sivil sektor at dette er en mulighet for langt flere enn de kommunene som tradisjonelt  betraktes som «forsvarskommuner». Nye kommuner vil få aktivitet, og kommuner som ligger i nærheten av kommuner som har og får forsvarsaktivitet har nå potensiale for å få økt tilflytting og verdiskaping.

Bare i revidert nasjonalbudsjett for inneværende år øker regjeringen satsingen på forsvaret fra 91 til 104 milliarder kroner. Så ved siden av å puste lettet ut over at Norge nå endelig styrker forsvaret vårt skikkelig, håper jeg folk spør seg hvilke behov i den forbindelse deres kommune eller bedrift kan dekke. For startskuddet har allerede gått. 

Åslaug Sem-Jacobsen,
Stortingsrepresentant (Sp) 

 

Debatt
Kronstadposten oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.