Lars Johan Happalahti, Hilde Søraa, Torfinn Reginiussen , Alf Bjørn og Bjørn Einar Lyng har alle vært aktive i Arbeiderpartiet og lokalpolitikken i flere tiår. Torsdag annonserte de at de nå har meldt seg ut av Arbeiderpartiet.

AP-veteraner fra Alta melder seg ut av partiet: –⁠ Nå er det nok!

– Vi oppfordrer videre alle medlemmer av Alta Ap som er uenig i partiets behandling av spesialisthelsetilbudet i Alta om å vise dette med utmelding, skriver fem sentrale skikkelser i Arbeiderpartiet Alta i en pressemelding.


I en pressemelding skriver Alf Bjørn, Hilde Søraa, Bjørn Einar Lyng, Lars Johan Happalahti og Torfinn Reginiussen at de nå har meldt seg ut av Arbeiderpartiet. 

– Alta Ap har siden etableringen av Alta Helsesenter i 1977 jobbet for å styrke helsetilbudet for befolkningen i Alta. Kampen for spesialisthelsetilbudet i Alta har utviklet seg fra et engasjement hos ulike kommuneleger, til et politisk krav om at også Alta burde få et forsvarlig spesialisthelsetilbud via ambulerende spesialister og lokale sykehustjenester, opplyser de.

Videre legger de til at i perioden 2012-2013, da Jonas Gahr Støre var helseminister, fattet Alta Ap følgende vedtak i oktober 2012: 

«Ap ber helseministeren medvirke til at Helse-Nord/Helse-Finnmark iverksetter en utredning for hvilke spesialisthelsetilbud/sykehustjenester som skal utbygges i Alta. Utredningen må omhandle både somatiske og psykiatriske spesialisttjenester, og et utvidet røntgentilbud».

De tidligere Ap-medlemmene påpeker at dette var bakgrunn for at Støre var i Alta i juni 2013, og lovet at Alta helsesenter skulle bygges med økt ambulering og et billeddiagnosesenter, inkludert CT.

– Utvikling av Klinikk Alta har etter dette vært støttet av ulike regjeringer, og er også nedfelt i Hurdalsplattformen, skriver de og legger til: 

– Høsten 2023 ble det ansatt ny direktør ved Finnmarkssykehuset. Uten noen forutgående utredninger eller høringer, ble det etter innstilling fra direktøren i styremøtet 27 februar 2024 besluttet å avvikle store deler av virksomheten ved Klinikk Alta, og erstatte dette med fjerndiagnostikk via lyd/bilde. Dagkirurgi innen ortopedi nedlegges og flyttes til Hammerfest, og øre/nese/hals kirurgien avvikles. Begrunnelsen for vedtaket var behovet for å styrke Hammerfest sykehus.

Gjengen påpeker at Alta er den kommunen i Finnmark som vokser mest, og i dag har like mange innbyggere som Hammerfest og Kirkenes til sammen. Og at det da både er faglig og økonomisk riktig å opprettholde og videreutvikle tilbudet til befolkningen.

– Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkhol sin støtte til Finnmarkssykehusets vedtak om nedleggelse av dagkirurgien i Klinikk Alta viser også klart at AP ikke har til hensikt å styrke spesialisthelsetjenestetilbudet i Alta-regionen.

– Vi kan derfor ikke lenger stille oss bak et parti, en statsminister og helseminister som aksepterer at flere tiårs politisk arbeid for en rettferdig og et likeverdig spesialisthelsetilbud legges i grus.

– Vi oppfordrer videre alle medlemmer av Alta Ap som er uenig i partiets behandling av spesialisthelsetilbudet i Alta om å vise dette med utmelding.

De har signert pressemeldingen med dagens dato, 15. mars 2024, og legger til antall år de har vært medlem av partiet og hvor de har vært valgt inn: 

Alf Bjørn, 50 år medlem/32 år kommunestyret
Hilde Søraa, 20 år medlem/12 år kommunestyre, 4 år fylkesting
Bjørn Einar Lyng, 40 år medlem, 36 år kommunestyret
Lars Johan Happalahti, 30 år medlem, 24 år kommunestyret
Torfinn Reginiussen, 30 år medlem, 24 år kommunestyret

Debatt
Kronstadposten oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.