Foto: Privat

–⁠ Min opplevelse av opp­ståtte helse­situasjon i Alta

– Motstanden mot å etablere normale helsetjenester i Alta er stor, både blant politikere i Finnmark og fra Finnmarksykehuset i Hammerfest, som er satt til å fastlegge alle helsetjenester for hele befolkningen i Finnmark. Det er imidlertid ingen av dem som tar noe hensyn til befolkningsgrunnlaget eller antall fødte i Altaområdet, skriver Arnt Korneliussen.


Du leser nå en meningsartikkel, som kun gir uttrykk for skribentens egne meninger og holdninger. Du kan sende inn kronikker, menings- og debattinnlegg til [email protected].

Nå er jeg både sjokkert og sint.

De siste vedtakene om nye nedleggelser av helsetjenester i Alta, har sendt en sjokkbølge inn blant befolkningen i Altaområdet. Unntaket kan være de valgte stedlige politikerne, for de sover nok som vanlig, selv om de er oppe og vaker innimellom, for maken til unnfalne, og handlingsløse, og handlingslammende og ryggløse politikere skal en lete lenge etter.

Manglende engasjement fra våre lokale politikere i Ap og H, må nok ta en stor del av skylden for dagens manglende helsetilbud, men heller ikke de andre lokalpolitikerne er skyldfrie.

Og hva skal en si om velgerne som igjen og igjen velger inn disse udugelige politikerne, i partier som gjennom flere tiår har sviktet sine velgere i helsesaken?

Blir ikke de også medskyldige i dagens situasjon?

Hvordan i all verden kan dette skje?

Hvordan kan et «lokalt» helseforetak foreta diktatoriske endringer i sitt helseområde, endringer som strider mot uttalelser fra Helse Nord og strider mot helseministerens helseplan for dette helseområde? 

Helseministeren er merkelig stille i denne saken, enda hun er øverste sjef i helsesystemet, og har et klart vedtak å forholde seg til, en regjeringserklæring om å BYGGE OPP aktiviteten ved Klinikk Alta, og BYGGE OPP spesialtilbudet ved samme klinikk.

Er helseministeren helt handlingslammet eller er denne regjeringserklæringen et rent falsum og en løgn?

Hva ville skjedd i et normalt foretak hvis en lavere avdelingssjef iverksatte egenrådige tiltak for lokal utnyttelse, tiltak som var i strid mot fastsatte vedtak i foretaket?

Og hva med helseforetakets regionledelse i Helse Nord? I følge en artikkel i Altaposten i desember sier de at Helse Nord IKKE vil stanse dagkirurgien i Alta, men de kan IKKE styre Finnmarksykehusets daglige Drift. 

Det betyr i prinsippet at Finnmarksykehuset kan styre eller vanstyre alle helsetjenestene i Finnmark, til eget nytte og bruk i Hammerfest, uten at deres overordnede kan gjøre noe.

Hvem styrer egentlig det som skjer i helseforetakene og hvem står egentlig ansvarlig, ingen?

Det burde normalt vært tre likeverdige akuttsykehus med fødeavdeling i Finnmark, ett i Kirkenes, ett i Hammerfest og ett i Alta, med ett felles hoved sykehus, UNN i Tromsø.

Det vil trolig være lettere å betjene og lettere å bemanne tre «enkle» likeverdige akuttsykehus, enn dagens to ulike sykehus, og det ville trolig vært den beste løsningen for alle pasienter i Finnmark.

Alta kommune, som har det desidert største innbyggertallet i Finnmark, er ikke bare forbigått i sykehussaken, men de skal også frarøves alle tjenester ved Klinikk Alta.

Snakk om skamløs handling.

Vekstkommunen Alta har gjennom flere tiår økt sin befolkning i betydelig grad, stikk i strid med øvrige kommuner i Finnmark. 

Bare siden starten av år 2000 har befolkningen i Alta Kommune øket med 28,93%.

I samme periode var det bare Hammerfest og Sør-Varanger som hadde befolkningsøkning, med henholdsvis 9,87% og 6,34%.

Alle øvrige kommuner i Fylket hadde en befolkningsnedgang, fra -5,27% til -39,4%, noe som må betraktes som svært urovekkende.

I 2023 passerte Alta kommune, med sine 21.708 innbyggere, Narvik Kommune, med sine 21.580 innbyggere, samtidig som fødselstallet er høyere enn både i Narvik og i Harstad.

Nå er det tilsynelatende bare Tromsø og Bodø som har høyere fødselstall i Nord.

Selv om Alta etter hvert er blitt et betydelig vekstsenter, er det ikke alle i Finnmark som er glade for det, og det merker vi på flere områder, spesielt innen helsetjenester.

Med øket innbyggertall øker selvsagt også behovet innen helsetjenester, men det er mer blitt en utfordrende kamp for liv og helse, enn en naturlig utvikling.

Motstanden mot å etablere normale helsetjenester i Alta er stor, både blant politikere i Finnmark og fra Finnmarksykehuset i Hammerfest, som er satt til å fastlegge alle helsetjenester for hele befolkningen i Finnmark.

Det er imidlertid ingen av dem som tar noe hensyn til befolkningsgrunnlaget eller antall fødte i Altaområdet. 

For tiden er Alta utsatt for aggressive angrep fra Finnmarkssykehuset i Hammerfest, angrep som vil sette Alta flere tiår tilbake i helsetilbudet, da folketallet var nede på 15.000 tallet.

Alta har i dag en liten Klinikk underlagt Hammerfest Sykehus, med enkelte spesialhelse-tjenester, og en vel fungerende dagkirurgi, som har bygd opp sin ekspertise gjennom 18 år. Men selv det lille vi har krever Finnmarksykehuset nå at det skal avsluttes ved Klinikk Alta og overføres til Hammerfest Sykehus.

At det også ligger forslag fra Helse Nord om å legge ned en tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB) ved Klinikk Alta, og flytte behandlingsplasser til Karasjok, gjør ikke saken mindre dramatisk.

Alt dette skjer på tross av øket behov for helsetjenester her, og selv om det er solide oppbyggede enheter, som drives med gode resultater.

Dagkirurgien skal legges ned selv om også faglige instanser blant styret og Hammerfest Sykehus fraråder det, og selv om faglige instanser som Legeforeningen i Finnmark og fysioterapeutene i Alta advarer på det sterkeste, og selv om det er store protester fra et enstemmig kommunestyre i Alta, og selv om flere regjeringer har vedtak om øket aktivitet på Klinikk Alta, og selv om det er avsatte nye øremerkede midler til formålet.

Kommer Finnmarksykehuset til å stjele også disse midlene?

Det finnes IKKE noen byer i Norge, på størrelsen med Alta, hvor befolkningen har så lang og værutsatt vei/avstand til nærmeste akuttsykehus og tilhørende fødeavdeling.

En sammenligning mellom fødsler i Alta kommune for 2023, i forhold til andre bykommuner i Nord-Norge, viser:

By Fødsler
Alta 246
Narvik 177
Harstad 236
Hammerfest 97
Sør-Varanger 88
Helseregion Øst-Finnmark 217
Helseregion Vest-Finnmark 460

 

Alta har 19 flere fødte enn hele helseregion Øst-Finnmark.

Alta har 53,5% av alle fødte i Vest-Finnmark, dvs. 246 av 460.

Alta og Kautokeino har 50 flere fødte enn hele helseregion Øst-Finnmark.

Alta og Kautokeino har 60,2% av alle fødte i Vest-Finnmark, dvs. 277 av 460.

Er det ikke de sentrale helsemyndighetene som ansvaret for å bygge opp en forsvarlig helsetjeneste også i Finnmark.

Har ikke de sentrale helsemyndighetene ansvaret for å iverksette helsetiltak som i størst mulig grad vil gi fullverdige tjenester til pasienter og gravide og fødende?

Hvordan kan ansvarlige helsemyndighet først velge et uansvarlig helsetilbud for befolkningen i Vest-Finnmark, gjennom å bygge et nytt sykehus i Hammerfest, før de deretter raserer helsetilbudet ved Klinikk Alta, den desidert mest folkerike kommunen i fylket, og med de desidert fleste fødende.

Gjennom dette valget må de fleste pasientene i Vest-Finnmark, og 363 av de 460 fødende, reise lange og værharde strekninger, ofte med kolonnekjøring eller stengt vei, for å komme fram til Hammerfest Sykehus og fødeavdelingen. I uværsperioder, med stengte veier, er sykehuset kun tilgjengelig for lokale fødende og lokale pasienter.

Veistrekningen mellom Alta og Hammerfest er 140 km, og det er en svært værutsatt vei, mens avstanden fra Kautokeino er 270 km. 

Hadde sykehuset i stedet vært plassert i Alta ville derimot minst 246 av regionens 460 fødende hatt lokal tilgang til sykehus, uansett værforhold.

Og, hadde det vært sykehus både i Alta og i Hammerfest ville minst 343 av regionens 460 fødende hatt lokal tilgang til sykehus, uansett værforhold.

Hvis en også sammenligner befolkningen i Alta, Kautokeino og Loppa, opp mot helseområde Øst-Finnmark og resterende helseområde i Vest-Finnmark, blir det omtrentlig tre like store enheter. Det forutsetter at Karasjok fortsatt regnes som pasientgrunnlag for Hammerfest.

Alta som vekstkommune har vært kjent i mange år, likevel blir det vedtatt å bygge ut et nytt sykehus i Hammerfest. 

Det gjøres uten å bry seg om at Alta i økende grad vil utgjøre det største pasientgrunnlaget i Vest-Finnmark.

Det gjøres også uten noen form for faglige konsekvensutredninger.

Befolkningsgrunnlaget i Alta kommune kan vises på følgende måte:

Pasientgrunnlaget for Vest-Finnmark pr. 01.01.2024 er 49.325, hvor:

By Prosent Antall
Alta utgjør 44,0% dvs. 21.708
Alta/Kautokeino utgjør 49,7% dvs. 24.526
Hammerfest utgjør 23,0% dvs. 11.338

 

Befolkningen og befolkningsendringer for Finnmark.

Befolkningen i Finnmark pr. 01.01.2024 er 75.053, hvor:

By Prosent Antall
Alta utgjør 28,9% dvs. 21.708
Hammerfest utgjør 15,1% dvs. 11.338
Sør-Varanger utgjør 13,4% dvs. 10.063
Øvrige kommuner 42,6% dvs. 31.944


Befolkningsendringen i Finnmark, fra 01.01.2000 til 01.01.2024, er som følgende:

Har valgt en lengere periode, for å få et større perspektiv.

Kommune

Befolkning 01.01.2000

Befolkning
01.01.2024

Endring
personer

Endring %

Alta 16.837 21.708  4.871 28,93
Hammerfest 10.319 11.338 1.019 9,87
Sør-Varanger 9.463 10.063 600 6,34
Øvrige 37.371 31.944 - 5.427 - 14,52
Tall 73.990 75.053  1.063 1,44


Befolkningen i Finnmark har hatt en dramatisk utvikling i denne perioden, hvor kun tre av kommunene har en befolkningsøkning, hvor Alta har en spesiell og positiv vekst.

Hvis Alta kun hadde hatt en befolkningsøkning på 10%, som eksempelvis Hammerfest, ville dagens folketall i Finnmark vært under 72.000, dvs. under folketallet pr. 01.01 år 2000, som var 73.990.

Befolkningsveksten i Alta var imidlertid på 28,93%, dvs. 4.871.

I en naturlig og kunnskapsbasert verden, hvor en tar hensyn til bosteder for pasientgrunnlaget, og framtidig befolkningsendringer, og avstander i Finnmark, og veiavstand til sykehus med fødeavdeling, og værforholdene på veistrekningen, og stedlige værforhold, og stedlige kommunikasjonsforhold, og beredskapsforhold, og kunnskapsbaserte utredninger, ville det nok vært en annen sykehusløsning enn dagens situasjon.

For hva er da mer naturlig enn å velge tre likeverdige sykehus i Finnmark, hvor hver av dem er dimensjonert ut fra respektive pasientgrunnlag, med godt samarbeide mellom disse tre sykehusene, samt med UNN som felles hoved sykehus.

Men i Finnmark er det visst ikke noen naturlig tanke, for her gjelder andre regler, basert på kunnskapsvegring, kameraderi og splitt og hersk metoder. 

Det gjelder dessverre innen flere områder, som utbygging og utbedring av veinettet, og valg av transporttjenester, og rettighetene til land og vann, og elektrifisering av Melkøya og helsetjenestene.

Jeg regner med at de fleste kjenner betydningen av uttrykket «Bukken som passer Havresekken».

I Finnmark helsesektor er det en bukk som passer havresekken, hvor bukken er vennene Finnmarksykehuset og Hammerfest Sykehus, og havren er alle ulike pasienter i Finnmark.

Denne bukken forvalter havresekken ene og alene til egen nytte i Hammerfest. 

Bukken har for tiden mislyktes i å få fatt i deler av havren/pasientgrupper fra region Øst-Finnmark, men de gir trolig ikke opp.

Samtidig arbeider bukken urokkelig for å få fatt i ALL havren/ALLE pasientgrupper i Altaområdet.

Ja, selv havredeler/pasienter i Altaområdet, som de selv ikke kan behandle, tvinger de til Hammerfest før de videresendes til UNN.

Hvis bukken i Hammerfest får gjennomført sine vedtak for Klinikk Alta, vil det være svært alvorlig for pasienter og fødende i Altaområdet, hvor de må betale for galskapen med liv og forverret helse, men det tar ikke denne bukken noe hensyn til, for den er tilsynelatende umettelig i sin grådighet.

Kan eller vil noen klare å stoppe denne grådige bukken?

Hvis ikke, hva blir det neste som skal fjernes fra Alta?

Er vi maktesløse?

Eller:

Kan vi greie å stoppe vedtatte rasering ved Klinikk Alta?

Kan vi også makte å få opprettet ytterligere oppbygging og utvidelse av tjenester ved Klinikk Alta, slik som de sentrale myndighetene har et vedtak på?

Og, ikke minst, kan vi makte å få opprettet et eget Akuttsykehus i Alta, med tilhørende fødeavdeling?

Og, kan vi nå håpe på at våre lokale politikere har våkner fra sin dvale?

Jeg er svært usikker, men det er en nødvendighet.

Ellers er det Stortingsvalg høsten 2025.

Hva skal en velge?

Skal en igjen stemme på partier som gjennom flere tiår direkte har motarbeidet befolkningen i Alta, som Ap og H og Sv?

Er det ikke nå tid for en fundamental endring?

Er vi så naive at vi vi igjen lar oss lure av politikernes løgnaktige valgløfter?

Arnt Korneliussen

 

Debatt