Utdrag fra paneldebatten i Kronstadpostens valgstudio om temaet operasjonsstue i Alta.
KP-KOMMENTAR

–⁠ Stein på stein?

– Det er enkelt å skjønne hva strategien fra Hammerfest og ledelsen i Finnmarkssykehuset er. Det er langt verre å skjønne hva strategien fra politisk ledelse i Alta er. Politikere trenger ikke å kunne andre fag enn politisk håndverk og strategi. Men akkurat det må de kunne, skriver Gunn Heidi Henriksen i denne politiske kommentaren.


Tenk deg at du var en del av politisk ledelse i Alta kommune. Tenk deg at du utformet strategien for å nå målet om akutt- og fødeavdeling i Alta. Hva ville din strategi vært?

For snart to år siden, i et innlegg i Altaposten skrev overlege, ortoped og generell kirurg Thoralf Enge at det vil tjene pasientene, økonomien i Finnmarkssykehust og Helse Nord samt utdanningen av leger og sykepleier å legge til rette for protesekirurgi i Alta. Overlege Enge hadde støtte for forslaget fra Legeforeningen i Finnmark. Men ikke fra alle i Finnmarkssykehusets ledelse. Hvorfor avviser ledere et forslag som styrker økonomien i et økonomisk skakkjørt foretak? Les gjerne innlegget til overlege Enge.

Det viste seg raskt at forslaget hadde sterke motkrefter. Alta kommune forsøkte med å legge inn tilbud om en symbolsk leiepris for lokaler, det var ikke et interessant tilbud for Finnmarkssykehuset. Stortingets bevilgning med 15 millioner kroner øremerket til ultraren operasjonsstue kunne foretaket gjerne ta imot, men ikke til ultraren operasjonsstue i Alta. Ledelsen ved Finnmarkssykehuset ville ikke vil ha protesekirurgi i Alta. For protesekirurgi trengs spesialistfunksjoner for kirurgi og anestesi, som er elementære funksjoner også for akutt- og fødeavdelinger.

Hva er strategien?

I valgkampen har budskapet fra altapartier vært at man står samlet og jobber samlet i kampen for føde- og akuttavdeling i Alta. Ifølge politisk ledelse jobbes det hardt og mye, og bortimot daglig med sykehussaken og bedre helsetjenester for befolkningen. Fortellingen om et samlet og samordnet politisk lag har sprekker om man ser nærmere etter, og har forvitret ytterligere i løpet av valgkampen. For å kunne stå samlet og jobbe samordnet må man ha en strategi. En vesentlig del av det politiske håndverket og politisk ledelse er nettopp strategi, fra gresk «strategia», med betydningen «generalkunst», eller «hærføring» – en angrepsmåte for å nå bestemte mål. Det mangler en god og felles strategi, og general for å nå målet føde- og akuttavdeling. Om det er målet? Det grunn til å reise spørsmål om det er målet for alle parti- og lokalpolitikere i Alta. Det nytter lite å sende av gårde enstemmige kommunestyreuttalelser, når strategien og målfokuset ikke er viktig nok, for mange nok. Partihensyn har stadig trumfet hensynet til folket og innbyggere. På fylkesnivå stemmes forslag som mistenkes å være positive for Alta konsekvent ned, med hjelp av altarepresentanter. Likevel står lokalpartier på stand og ber altavelgere stemme på fylkesparti som har vært konsekvente motstemmer i flere tiår. For to år siden stod lokalpartiet i Alta å ba altavelgere bidra til å stemme inn hammerfestordføreren på Stortinget – en stor konsekvent motstemme.             

Over et par tiår år er det sagt at man bygger stein-på-stein. På folkemunne er det lenge blitt kalt bygge gravstein-på-gravstein. I praksis har steinene betydd at Alta har fått flere polikliniske spesialistfunksjoner, primært gjennom ambulerende spesialister, som gjerne har lange ventelistene. Politikliniske undersøkelser og behandlinger som ikke krever innleggelse og senger kan Hammerfest og Finnmarkssykehuset akseptere. Mens det påstås at det er jobbet hardt og mye er det kuttet i klinikksenger i Alta. Finnmarkssykehusets ledelse har fått aksept, også fra politisk ledelse i Alta, for omdisponering av øremerket stortingsbevilgning til ultraren operasjonsstue i Alta. Og forleden kveld meldte NRK at de har fått tak i et hemmelig notat, der fødestua i Alta er inkludert i mulige kuttalternativer.     

Fødetilbud i Alta

Etter NRK publiserte saken om Helse Nord sitt arbeid med omorganisering, der nedlegging av fødestua i Alta inngår som et alternativ for kutt, har jeg fått flere meldinger og spørsmål om det virkelig kan skje. Min første tanke og reaksjon var at det er en umulighet og ikke kan skje. Men etter å ha sett på tall og tenkt meg om, har jeg måttet innrømme både for meg selv og andre at det er grunn til å frykte at det faktisk kan skje. Umuligere ting har skjedd før, som nedskaleringen av klinikksenger til fattige ti senger. De siste to somrene kun seks. Ut fra folketall sier normen at det  minimum burde vært 21 senger i Alta.

For klinikksenger handler det ofte om eldre, alvorlig syke, smertebehandling og siste livsfasepasienter. Når man kan utsette et stort antall mennesker i den gruppen for mange og brutale belastninger med store distanser og transport i alskens vær, så er det liten grunn til å tro at gravide kvinner stiller sterkere i foretaksstrategier. Gravide er stort sett unge og friske mennesker, det er likevel mange årsaker til at mange kvinner ikke bør eller vil føde på en fødestue, og derfor må til en fødeavdeling, som førstegangsfødsler, risikovurderinger og ønsker om smertelindring. Fødestuer har jordmor og mulig legebistand. På fødeavdelinger må man i tillegg ha gynekolog, kirurg og anestesilege. Hammerfest og Kirkenes har fødeavdeling, Alta har fødestue. På Finnmarkssykehuset sin side finner man denne oversikten for fødsler i Finnmark i fjor.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Fødselstallet i Finnmark over tid. Grafikk: Finnmarkssykehuset

Det har i nyere tid aldri vært så få fødsler ved fødeavdelingene og fødestua i Finnmark, som i 2022. Nedgangen i antall fødsler i Finnmark ser dermed ut til å fortsette.

Tallene fordeler seg slik (endringer fra 2021 i parentes):

  • Hammerfest sykehus: 345 fødsler (-47)
  • Kirkenes sykehus: 161 fødsler (-25)
  • Klinikk Alta: 59 fødsler (-16)
Dette utgjør en samlet nedgang i antall fødsler i Finnmark på 13,5 prosent.

Ifølge SSB er det 239 fødte som er registrert med adresse i Alta kommune i fjor, men altså bare 59 fødsler på fødestua i Alta.      

Valgkampbevilgningen

For regjeringens valgkampbevilgning med 25 millioner kroner til Klinikk Alta ble det pekt på funksjoner som kreftbehandling og dialyse. En slik retning bringer oss ikke nærmere føde og akutt, tvert imot faktisk. Når et overordnet signal er større funksjonsfordeling mellom sykehus og klinikker, betyr det at det må prioriteres for hva som skal være hvor. Bevilgningen er bra for de som har behov for polikliniske tilbud, men den hjelper ikke for pasienter som er så syke at de trenger en seng. Med valgkampbevilgningen fra regjeringen fulgte det ikke med føringer for utvidelse av sengekapasitet. Vi hadde 16 senger på 90-tallet med flere tusen færre innbyggere. Dette går i alvorlig feil retning. Det hjelper lite med steiner for dagtilbud, når store viktige steiner som sengeplasser rives bort.

Strategien fra Finnmarkssykehuset er opplagt å konsentrere sengepasienter, og befeste akutt- og fødeavdeling i Hammerfest. Det er kuttet stort og stygt i klinikksenger i Alta. Nå er også fødestua inne på mulig kuttliste. Og akuttfunksjoner i Kirkenes er atter en gang utsatt for kuttforslag. Det nytter ikke å jobbe mot storting og ministre for mer penger når også et stortingsvedtak med øremerket bevilgning kan overstyres av Finnmarkssykehuset, og altapolitikere aksepterer det. Når et stortingsvedtak kan overstyres, kan også andre øremerkede bevilgninger overstyres, eller stykkevis og delt omprioriteres underveis. Det største problemet for akutt- og fødeavdelinger i Finnmark et lite pasientgrunnlag og synkende folketall.

Fødselstallene ved Hammerfest sykehus vil reduseres så mye om det etableres en fødeavdeling i Alta at det vil legge ned fødeavdelingen i Hammerfest. Kirkenes sin plassering nært grensa til Russland og sikkerhetspolitiske hensyn vil forhåpentligvis skjerme Kirkenes sykehus fra foreslåtte kutt.

Det er enkelt å skjønne hva strategien fra Hammerfest og ledelsen i Finnmarkssykehuset er. Det er langt verre å skjønne hva strategien fra politisk ledelse i Alta er. Politikere trenger ikke å kunne andre fag enn politisk håndverk og strategi. Men akkurat det må de kunne.

Gunn Heidi Henriksen

Debatt
Kronstadposten oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.