Det tidligere sykehjemmet er nå omgjort til et bokollektiv, og under oppussingen ble det lagt vekt på å gjøre det hjemmekoselig og skjule tegnene på tiden som sykehjem. Fra venstre: Styreleder Steven Åsheim, styremedlem Tore Wæraas og direktør Kristin Jensen i Betania Alta. Foto: Trygve Norum-Lunås

Vil gjenåpne Furuly som eldre-kollektiv: –⁠ Et tilbud for eldre som i større grad klarer seg selv

Snart tre år etter at sykehjemmet stanset driften ønsker Betania å igjen invitere eldre inn på Furuly - denne gangen i et bokollektiv.


 – Det er lagt vekt på å skape trivelige fellesarealer, sier driftsleder Knut Klevstad. Foto: Trygve Norum-LunåsVed utgangen av 2020 ble det slutt på sykehjemmet ved Furuly. Nå, snart tre år senere, ønsker Stiftelsen Betania, som eier bygget, å åpne et bokollektiv for eldre. 

– Dette vil ikke være et sykehjem eller en omsorgsbolig, men et tilbud for eldre som i større grad klarer seg selv, sier Kristin Jensen, som er direktør i Betania Alta. 

Planen er å åpne det første bokollektivet for eldre i Finnmark, etter å ha sett at andre har hatt suksess med lignende konsepter både i Stavanger og ved Diakonhjemmet i Oslo.  

– Det er for de som ønsker en mer sosial bosituasjon, samtidig som man vil ha muligheten til å være helt privat i sin egen leilighet, forteller styreleder Steven Åsheim i Betania Alta.  

Rom til selvbestemmelse i bokollektivet

Betania har invitert pressen til en sniktitt i bygget, som de har pusset opp og omgjort fra å bære et sykehjems-preg til nå å være rettet mot beboere som ikke nødvendigvis trenger så mye hjelp. 

Artikkelen fortsetter under bildet.

Ledelsen i Betania Alta ga pressen en omvisning det planlagte bokollektivet for eldre. Her i en av leilighetene. Fra venstre: Direktør Kristin Jensen, styreleder Steven Åsheim, styremedlem Tore Wæraas og driftsleder Knut Klevstad i Betania Alta. Foto: Trygve Norum-Lunås

– Samtidig er bygget tilrettelagt for rullestolbrukere, og vi mener det vil være veldig praktisk for kommunen å kunne sende hjemmesykepleiere hit, hvor de kan legge opp til å besøke flere av beboerne samtidig, forklarer Åsheim. 

Stiftelsens nye plan for Furuly betyr at de ikke vil få offentlige midler til hjelp, og at de som flytter inn vil måtte betale husleie for å dekke driftskostnadene. De ser også for seg at beboerne selv skal kunne bestemme over hvilke tjenester de ønsker seg. 

– Om de for eksempel ønsker frisørtjenester eller fysioterapeut-besøk, så er det opp til dem, og vi vil gi dem stort spillerom her, sier Jensen.

Inspeksjon av et nyoppusset bad. Foto: Trygve Norum-Lunås

Betania ønsker å holde leiekostnadene så lave som mulig, og derfor vil det i utgangspunktet ikke være noen fast ansatte i bokollektivet, som rengjørere, pleiere eller lignende. 

– Om beboerne ser at det blir behov for å ha noen her på heltid, så vil de også kunne gå sammen og spleise på dette, forteller Jensen. 

Private rom med fellesarealer

Oppussingen og omgjøringen av bygget har foregått under ledelse av driftsleder i Betania Alta, Knut Klevstad. Han forteller at de har brukt tid på å skjule byggets historie som sykehjem, og lagt vekt på å skape attraktive fellesarealer. 

– Vi har malt om, og renovert hele sykehjems-delen, i tillegg til å pusse opp badene. Og vi har fokusert på å skape et fint kjøkken og TV-stue, hvor de som bor her kan samles. Vi ser jo at mange særlig ønsker å spise i fellesskap, forteller Klevstad.

Driftslederen forklarer at det er lagt opp til åtte leiligheter i førsteetasjen, på ca. 25 kvadratmeter inkludert bad med dusj, og at de vil ha muligheten til å åpne åtte tilsvarende leiligheter i andreetasjen, dersom behovet melder seg. 

– Mange eldre føler seg ensomme

Et bokollektiv for eldre har ikke blitt testet ut i Finnmark, men erfaringene fra sør tyder på at det er noe som kan slå an, mener direktør Jensen. 

– Det er også mange eldre som føler seg ensomme og som sitter alene i leiligheter og skulle ønske at de hadde lettere tilgang til sosiale aktiviteter og å møte andre, sier hun. 

Det tidligere sykehjemmet er pyntet for å gi hjemmefølelse for beboerne. Foto: Trygve Norum-Lunås

– Så dette vil være en god løsning for de som kan klare seg med et litt mindre privat rom, men som ser det positive i å bo i et fellesskap, som tryggheten og det sosiale som det gir, legger styreleder Åsheim til.

Betania håper å få åpnet bokollektivet på nyåret, men det gjenstår fremdeles å få en godkjenning fra Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir), da de også ønsker å ha et barnehjem i en annen del av bygget.

– Vi tror det vil gå bra. Ellers er vi klare for innflytting, og håper å kunne åpne så tidlig som mulig over nyttår, sier Åsheim. 

 

Debatt