Oppdrettsnæringen preges av stadig mer sykdom, ifølge Veterinærinstituttet. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Veterinærinstituttet: Stadig mer sykdom blant oppdrettslaks

Sår, gjelleproblemer og bakteriesykdommer bidro til at rekordhøye 58 millioner oppdrettslaks gikk tapt i sjøfasen i fjor. Næringen preges av stadig mer sykdom.


Tallene kommer fra Fiskehelserapporten 2022 fra Veterinærinstituttet.

– De helse- og velferdsproblemene som øker nå, kan knyttes til intensiv produksjon og flere avlusninger. Økt forekomst av gjelle- og bakteriesykdommer og ulike sårproblemer har sammenheng med stress, trengsel og skader på fisken, sier avdelingsdirektør Edgar Brun ved Veterinærinstituttet.

Det siste året har det vært en stabil forekomst av alvorlige virussykdommer blant oppdrettslaksen. Men økningen av bakterielle sykdommer fortsetter.

Rapporten peker særlig på omfanget av såkalt vintersår, infeksjoner som fører til dype sår på siden av fiskene.

Det er også store geografiske forskjeller på hvor det er mest laks som går tapt i sjøfasen. Områdene fra Karmøy til Sotra kommer dårligst ut, hvor dødeligheten er på 23,7 prosent av laksen. Lenger nord kommer områdene Kvaløya til Loppa best ut, med en dødelighet på 9,1 prosent.

Debatt
Kronstadposten oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.