Jonas Bjørkli, Kai Bjørkli, Jørn Tore Johansen og Bjørn Roald Mikkelsen i arrangementskomitéen til NM i skiskyting, gleder seg til å ta imot både utøvere, trenere og publikum - og håper at altaværingene stiller opp og bidrar til en skikkelig folkefest i Kaiskuru. Foto: Therese K. Munkvold

–⁠ Verdens beste skiskyttere kommer til Kaiskuru –⁠ kommer du?

Mandag kveld ble det siste møte i rennkomiteen før NM avholdt på Alta Kraftlag. Nå er det ikke mange dagene igjen til verdens beste skiskyttere ankommer byen, og selv om komiteen hadde mer enn nok å gjøre, tok de seg likevel tid til en prat med Kronstadposten.


Alle i komiteen har sine faste arbeidsoppgaver, alt fra å være ansvarlig for målområdet, til rennkontoret og premieutdeling, til innkvartering og selve konkurransene. BULs Vibeke Arntzen er ansvarlig for rennkontoret og har fått tittelen rennsekretær. Mens Jonas Bjørkli, tidligere langrenns- og skiskytterutøver, har ansvaret for stadion. Til junior-NM var det blant annet Bjørkli som hadde snekret vinnerstolen som lederen satt i etter målgang.

– Jeg har hele tiden sagt at jeg ønsket å bidra og at jeg gjerne ville rykke opp fra parkeringsvakt. At jeg skulle bli stadionsjef så jeg kanskje ikke helt for meg, men jeg tror dette kommer til å bli veldig gøy, forteller Jonas.

Bjørkli får masse lovord fra de andre i komitéen og flere påpekte at det er helt nødvendig med nye, unge krefter inn i slike komitéer for at Alta skal kunne fortsette å være en arrangementsby. 

– Vi har bra kontroll og så har jeg veldig mange flinke mennesker rundt meg, i tillegg til gode kompiser som stiller opp og hjelper til, sier Jonas. 

Deler på lederansvaret

Hovedansvaret for hele arrangementet er det Bjørn Roald Mikkelsen og Kai Bjørkli som har, etter at leder for hovedkomitéen, Per Hindenes ble sykemeldt.

– Vi deler på oppgavene og utfyller hverandre fint. Jeg er god på dette med organisering og logistikk, men kan ingenting om skiskyting. Det kan heldigvis Kai, fastslår Bjørn Roald Mikkelsen.

Der junior-NM skapte utfordringer med logistikk og overnatting, har NM i skiskyting andre utfordringer.

– I dette arrangementet er det NRK som kommer inn med 45 ansatte og skal produsere tre fulle dager med gode tv-bilder. Alt legges opp ut fra deres sendeskjema. Selv om vi har færre deltakere, har vi denne gangen like mange, men andre utfordringer som må løses.

Rekorddeltakelse

Leder-duoen forteller at de kan skilte med rekorddeltakelse til dette NM-arrangementet. Det er både de og Skiskytterforbundet veldig godt fornøyde med.

– Alle de store stjernene er påmeldt og kommer. Foruten om Tirill Ekoff, er alle verdensstjernene våre påmeldte. Også de beste juniorene. I 2018 takket Marit Bjørgen av sin karriere i Alta, og nå er det Marte Olsbu Røiseland (32) sin tur å avslutte karrieren i Nordlysbyen. Vi er kjempeglade og stolte over den gode deltakelsen, og de tilbakemeldingene vi har fått til nå, er at utøverne gleder seg veldig til å komme til Alta.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Brødrene og verdensstjernene Johannes Thingnes Bø (t.h.) og Tarjei Bø stiller på startstreken i Alta. Foto: Javad Parsa / NTB

Håper på fullsatt stadion

Mikkelsen og Bjørkli er klar på at de håper å se så mange altaværinger som mulig på stadion, både fredag, lørdag og søndag.

– Vi håper at altaværingene ser sitt snitt til å fylle stadion under hele arrangementet. Vi får dessverre ikke besøk av skolelevene denne gangen, på grunn av NRK sine sendetidspunkter, for når konkurransene starter er skoledagen over. Vi håper likevel at når alle er ferdig på jobb på fredag, så tar de barna med seg og går opp til Kaiskuru skistadion og bidrar til å skape fantastiske tv-bilder og rammer rundt arrangementet.

Assisterende leder for NM i Alta, Bjørn Roald Mikkelsen, skryter uhemmet av arrangementsbyen Alta. – Vi har hatt NM i langdistanse hundekjøring, junior-NM på ski, vi har Borealis vinterfestival og nå også NM i skiskytting. Dette er utrolig bra, fastslår han. Foto: Therese K. Munkvold

Kraftlagsrenn for barna

Allerede torsdag begynner arrangementet med første offisielle trening på Kaiskuru skistadion. Senere på kvelden blir det også offisiell åpning av NM på Alta Sentrum, men før den tid er det Skialliansen i samarbeid med Alta Kraftlag som kan ønske velkommen til barneskirenn i gågata. Her starter påmeldingen på sentrum fra klokken 16.00.

– Etter skirennet blir det markering av Alta Kraftlags 75-årsdag med kake, og deretter åpnes NM offisielt med blant annet laserskyting. Så her er det muligheter for de som ønsker å prøve seg mot skyteskiva, fortsetter duoen.

NRK krever sitt

Selv om det er færre utøvere i dette NM arrangementet enn det var under junior NM i starten av mars, er det likevel like mye som skal ordnes i forkant og holdes styr på underveis. I tillegg stiller direktesendingene til NRK helt andre krav til arrangøren. 

– Alt vi gjør og planlegger har sammenheng med NRK sin krav til livesendingene deres, forteller rennleder Jørn Tore Johansen. 

På spørsmål om han har kontroll før det hele braker løs, fastslår han at det har han, men ikke alene.

– Det er jeg, men vi som har kontroll. Det er mange som har ansvar og er med å bidrar. Vi har fått veldig mange gode og dyktige folk som er med, og en del er nye og en del kommer inn med rutine. De unge er uredde og minst like dyktige, og vi arbeider i lag for at også dette arrangementet skal bli bra. Nå gleder jeg meg til vi kommer i gang og får se resultatet av alt arbeidet som er lagt ned i forkant, sier Johansen.

Oppfordrer til samkjøring

Arrangøren oppfordrer publikum til å komme til Kaiskuru både fredag, lørdag og søndag for å bidra til å skape den folkefesten de ønsker at arrangementet skal bli. De har i samme anledning også et ønske.

– Vi har på ingen måte nok parkeringsplasser for et slikt arrangement i Kaiskuru. Jeg håper at folk kan samkjøre, parkere hos venner og bekjente, eller rett og slett stå nede på grusbanen på Kronstad og gå opp. Vi i Alta har en tendens til å kjøre helt oppå trappa. Det kan vi ikke denne gangen, forteller Mikkelsen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Det er mange ting som skal organiseres før et slik stort arrangement. Her diskuteres det åpningstider for rennkontoret. Foto: Therese K. Munkvold

Håper på flotte tv-bilder

NRK kommer til å ha live-sendinger fra konkurransene, og arrangøren håper å kunne vise frem flotte tv-bilder til resten av landet med masse publikum langs hele løypa.

– Vi håper selvsagt at det kommer så mange som overhode mulig. Renntidspunktene er fastsatt ut fra NRKs sendeskjema. Dermed får vi som sagt ikke skolelever på besøk denne gangen, men vi håper selvsagt at foreldrene tar med seg barna sine og kommer på stadion. Skiskyting er uhyre spennende og veldig artig å få med seg, sier Mikkelsen.

Bjørkli legger til at de håper at dette skal bidra til bedre rekruttering til sporten.

– Verdens beste skiskyttere kommer, kommer du, avslutter NM-lederne. 

Arrangøren oppfordrer alle som har mulighet til å bidra som parkeringsvakt under helgens arrangement om å ta kontakt.

Landslagets Marte Olsbu Røiseland avslutter in skiskytterkarriere med deltakelse i NM i Alta.Foto: Javad Parsa / NTB

Her ser dere oversikten over de mest sentrale i arrangementskomitéen:

Bjørn Roald Mikkelsen - Ass. leder av organisasjonskomitéen
Jørn Tore Johansen - Rennleder
Kai Bjørkli - Assisterende rennleder
Per Erik Bjørnstad - Løypesjef
Vidar Hågensen - Tidtakersjef
Jonas Bjørkli - Stadionsjef
Vibeke Arntzen - Rennsekretær
Ole Johansen - Smøreboder/vogner
Jyri Lahdenperä - Skytebanesjef 
Geir Ola Botnan - Teknisk Delegert (juryleder)
Bjørn Tore Årevik - Teknisk Delegert
Mareena Brännare - Teknisk Delegert (praksis)

BULs Vibeke Arntzen hadde stålkontroll på rennkontoret under junior-NM. Til helgen er det skiskytterne hun og gjengen skal ta vare på. Foto: Therese K. Munkvold

Debatt
Kronstadposten oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.