Les også:
Mandag denne uken møttes representanter for naturvern- og friluftslivorganisasjoner med ledere i Norges Vassdrag- og Energidirektorat (NVE) i Alta rådhus.
Regjeringen har bedt NVE legge opp til en hurtig utbygging av kraftnettet i Finnmark, og hovedbudskapet til naturvernorganisasjonene var at de krever stans i «ekspressbehandlingen» av kraftverk og kraftlinjer som er planlagt å forsyne Melkøya-anlegget.
– Jeg har aldri hørt om dette i mine mange år i naturvern. Det er på kanten at regjeringen instruerer et direktorat å jobbe raskere med ett fylke, sier Kjell Magne Derås.
Derås er styremedlem i både FNF og Naturvernforbundet i Finnmark, og er leder av Naturvernforbundet Stilla, et lokallag som ble dannet i april i år og omfatter Alta kommune.
Under møtet representerte Derås en samling av naturvernorganisasjoner i Finnmark så vel som Forum for Natur og Friluftsliv (FNF), som inkluderer over 4.000 medlemmer.
– Uansvarlig at det skal skje så fort i Finnmark
Les også:
Foruten at han mener selve elektrifiseringen av Melkøya går mot sin utlyste intensjon, mener Derås det er urovekkende at regjeringen vil skynde igjennom en stor utbygging av kraftnettet i Finnmark, på et såkalt «hurtigspor».
– Hvorfor skal Finnmark forskjellsbehandles? Det er ingen stor kraftkrise i Finnmark. Folketallet er stabilt og vi forventer ingen stor stigning. Det samme gjelder boliger. Den eneste plassen med betydelig vekst er Alta. Det er andre steder i landet med reelle behov og større kraftkrise enn i Finnmark, sier Derås.
Han mener en eventuell utbygging av kraftnettet i Finnmark bør vies ekstra lang tid, da det er spesielle hensyn som må tas.
– Prosessen bør skje saktere i Finnmark, ikke raskere. Det er reininteresser å ta hensyn til, og arktiske undersøkelser som må gjøres for å finne ut av konsekvensene av en utbygging. Vi vet ikke noe om hvordan dette påvirker. Det er uansvarlig at det skal skje så fort, mener Derås.
– Tonen har endret seg i NVE
Derås beskriver møtet i Alta rådhus som en god mulighet til å få frem sine poenger direkte til ledere i NVE. Samtidig tror han at de føler på tidspresset fra regjeringen.
– Det er spesielt at topper i NVE sendes på turne i Finnmark for å tilfredsstille. De har blitt instruert til å gjøre et hurtig arbeid med kraftutbygging i Finnmark, men det var tydelig at de ikke var veldig bekvemme med den jobben, sier Derås.
Han har også ved tidligere anledninger vært i møter med representanter fra NVE, og mener at de denne gangen var svært lyttende til innspillene som kom.
Les også:
– Tonen har endret seg i NVE. De var veldig lyttende. De forsikret oss om at de skal sikre at utbygging skjer i tråd med dagens retningslinjer, og at det ikke skal bli mildere krav, selv om regjeringen ønsker at behandlingen skal gå hurtig, forteller Derås.
NVE skal også ha gitt uttrykk for at de vil passe på å følge retningslinjene som ble satt i Fosen-dommen, hvor høyesterett kom frem til at den planlagte utbyggingen av vindkraft på Fosenhalvøya krenket reindriftsamenes rett til utøvelse av sin kultur.
– NVE ville forsikre seg om at de ikke begår menneskerettighetsbrudd, og ville undersøke det nærmere, forteller Derås.
Les også:
Les også: