Finnmarkingen Tor Espen Jolma inspirerte Link-deltakerne med sin historie fra Offroad Finnmark. Foto: Therese K. Munkvold

«Trippelvinner» Jolma: –⁠ Ønsker å vise at ingenting er umulig

Torsdag var det Tor Espen Jolma, trippelvinner fra årets utgave av Offroad Finnmark og også den eneste til å ha klart den bragden, sin tur til å entre scenen på LINK-konferansen.


Foto: Therese K. Munkvold

– Jeg er lidenskapelig opptatt av sykling og da spesielt lange distanser, men jeg er også veldig opptatt av å vise at ingenting er umulig. Gjennom mine prestasjoner er jeg opptatt av å få mine venner, bekjente og samfunnet rundt meg til å sette seg målsetninger. At man skal gjøre noe utenfor komforsonen. Det kan være deltakelse i Offroad Finnmark, men det trenger ikke være det, sa Jolma til konferansedeltakerne.

– Begynn med litt

Han påpekte til salen at det å gå en tur til Komsatoppen eller løpe én kilometer, også kan være en fin start for altaværingene til å komme seg litt ut og i form.

– Regelmessig aktivitet gir overskudd til å håndtere hverdagen, for den kan være ganske tøff. Begynn med litt, man trenger ikke å ta helt av, fastslo han.

Videre fortalte syklisten om sin opplevelse fra årets utgave av Offroad Finnmark, som han fullførte alle tre distansene på og i tillegg vant 700-distiansen. Verdens tøffeste sykkelritt, som han kalte det for.
– Det foregår i rått terreng og majestetisk natur. 

«Irriterende positiv»

Da han kom i mål på OF700 var det flere som påpekte at han så irriterende positiv ut, og det var han.

– Jeg har et enormt fokus og hadde bestemt meg for at dette skulle gå uansett hvilke utfordringer jeg møtte på. Folk må gjerne komme til meg med sine problemer, men de må også ha med seg en skisse til løsning. Jeg er allergisk mot problemer. Ingenting er umulig og jeg tillot meg ikke, underveis i rittene, å ta innover meg at jeg kjente det litt her og der, for det var ikke et alternativ at det ikke skulle gå, fortsatte syklisten, som i det daglige arbeider i Finnmark landforsvar i Porsanger.  

Artikkelen fortsetter under bildet.

Deltakerne på konferansen fulgte lydhøre med på foredraget. Foto: Therese K. Munkvold

Jolma la ikke skjul på at han benyttet gråt som et virkemiddel underveis i konkurransen.

 – Når jeg har behov for å tenke på enkelte ting, da setter jeg på musikk og så tenker jeg på dem der hjemme. Da blir jeg sentimental og det kommer noen tårer. Tør du å kjenne på følelser og være trist? Det er faktisk kroppens naturlige måte å si ifra på. Mange kan se på gråt som tabu og som et tegn på svakhet, det mener ikke jeg. Etterpå får man det mye enklere. 

Jolma snakket også om at terskelen for å be om hjelp.

– Ta situasjon før den tar deg. Snakk med din partner der hjemme, kommuniser og be om hjelp. Vær ærlig overfor de du har der hjemme. 

Viktig med en målsetting 

Han la videre vekt på verdien av det å sette seg et mål. 

– Sett deg et mål, det blir så mye enklere. Du kan gjerne ha flere, men fokuser gjerne på ett av gangen. Gode konkrete og enkle målsetninger er et svært godt verktøy for å sørge for at man har noe å jobbe imot. Da trenger jeg ikke å bli motivert, for da har jeg allerede et mål. Jeg har bestemt meg og da er det bare å kjøre på. 

– Og ikke minst, gjør en jobb der du er. Ikke bruk energi på å finne deg en ny jobb. Fokuser på den jobben du har og da vil det gå deg godt, avsluttet han.

Tor Espen Jolma høstet stor applaus for sitt foredrag. Foto: Therese K. Munkvold

 

Debatt