Irene Ojala, Pasientfokus. Foto: Privat

Tapere og vinnere i Finnmark

På bakgrunn av at det har kommet fram at regjeringen nå signaliserer at en elektrifisering av Melkøya ikke vil skape kraftkrise i Finnmark, har Irene Ojala i Pasientfokus skrevet dette innlegget.


Hvem vinner mest på elektrifisering av Melkøya? Kun én by – ingen andre. 

Hvem vinner mest på endringer i Finnmarkssykehusets styringsmodell? Kun én by i Finnmark – ingen andre.

Hvem lyttes til i Finnmark? Kun én by  – og den er nok ikke din. 

Hva er det som gjør at få politikere fra ulike partier – ikke forstår at hvis ikke øvrige Finnmark samarbeider – så taper distriktene i Finnmark, Kirkenes Sykehus taper, Karasjok og SANKS taper, Alta taper, Kautokeino taper, E45 taper, Vadsø taper – og hver eneste kystkommune taper på den samfunnsutviklingen som presses fram.

Hvorfor er det slik?  Jo, for når vi i øvrige Finnmark krangler og ikke blir enige om at sykehusstrukturen i Finnmark er skjev og feil, når vi ikke tar de store debatter, men lar etablerte partier som følger slavisk sterke lederes argumentasjon og stemmer mot eget folk og innbyggere i egen kommune, da er det én vinner – og det er byen politikere på Stortinget støtter med en ubrukelig sykehusstruktur og elektrifisering av Melkøya med påfølgende grønnvasking av vindmølleindustrien.

Det vil si: resten av Finnmark taper. Hvorfor? Fordi i en konkurranse er det stort sett en vinner: Resten er tapere – og i denne saken er det syke folk, gravide kvinner, akutt syke og klima som er tapere.

Når det «nye lokalsykehuset» i Hammerfest skal betale renter fra 2025 skal 125 millioner kroner per år + avdrag betales fra et sykehus som er konkurs til et helseforetak som er konkurs. Pasienter fra Kirkens – altså pasienter fra hele Øst-Finnmark og fra hele Vest-Finnmark, må i fremtiden alle ta en sving innom Hammerfest sykehus for at det skal kunne sendes en faktura på DIN helse til staten. Hvem taper da? Jo, du som pasient. Du taper.

Men i Alta er vi jo «heldige», ved Klinikk Alta kan de nå sterilisere menn – og da har vi jo ikke behov for fødeavdeling – eller?

Irene Ojala, Pasientfokus

Debatt
Kronstadposten oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.