Fylkesrådsleder Kristina Torbergsen (Ap) ønsker styrket forsvar og beredskap i Finnmark. Foto: Sunniva Tønsberg Gaski/TFFK

–⁠ Styrk forsvar og beredskap i Finnmark

Politihelikopter til Øst-Finnmark. Større våpenkapasitet og styrket tilstedeværelse fra Hæren. Bedre framkommelighet. Dette er noen av punktene som fylkesrådsleder Kristina Torbergsen i Ap ) ser for seg for å styrke beredskapen og sikkerheten i og for Finnmark.


Disse inngår i fylkesrådets innspill til Forsvarskommisjonen og Totalberedskaps-kommisjonen. I 2023 skal kommisjonene levere sitt arbeid der de kommer med anbefalinger til landets sikkerhet og beredskap. Nylig sendte fylkesrådet sine innspill. Å styrke Finnmark med helikoptre i Kirkenes og i Hammerfest er noen foreslåtte tiltak, i tillegg til større kapasitet i forsvaret i Finnmark.

– Vi har jobbet fram våre innspill for å kunne påvirke kommisjonene, sier Torbergsen i en pressemelding.

De skal også til behandling i fylkestinget i desember.

Må bo folk her

– Det kanskje aller viktigste sett i et sikkerhetsbilde er at det bor tilstrekkelig med innbyggere i Finnmark. Har vi ikke folk nok, har vi ikke sikkerhet – og vice versa, fortsetter hun.

Et av innspillene går faktisk på å styrke tiltakssonen slik at det blir mer attraktivt å bo i landets nordligste del.

– Men vi trenger samtidig å styrke kommuneøkonomien, legger hun til.

Må styrke infrastrukturen

Fylkesrådsleder Torbergsen er opptatt av at man ved å styrke infrastruktur som strømforsyning, veinett, bruer og annen framkommelighet, tjener både sivilsamfunnet og nasjonen Norge trenger i et forsvarsperspektiv.

Det handler for eksempel om å sikre en innfartsåre til Finland og Sverige fra Lakselv, sier hun.

– Skal vi kunne håndtere en større krise i Finnmark, må totalforsvarsbasen Porsanger styrkes. Her tenker jeg på Porsangmoen, Banak flystasjonen og Halkavarre skytefelt, avslutter Torbergsen.

Debatt
Kronstadposten oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.