Illustrasjonsfoto. Foto: Akershus universitetssykehus

Startskudd for tarm­screening i Nord-Norge

Nå får de første 55 og 56-åringene i Finnmark, Troms og Nordland tilbud om å delta i det nasjonale screeningprogrammet for tarmkreft.


I mars startet Kreftregisteret med å sende ut brev til 55 og 56-åringer i nord. De som fylte 55 år i 2022 får brev først. Det opplyser Helse Nord i en pressemelding.

Tarmkreft er en av de vanligste krefttypene. Om lag 4.500 personer får tarmkreft hvert år og rundt 1.600 dør årlig av sykdommen. Det er derfor viktig at sykdommen oppdages tidlig, slik at man raskt kan starte behandling.

– Med dette screeningprogrammet er målet å oppdage tarmkreft tidlig. På den måten kan flere overleve sykdommen og behovet for omfattende behandling bli mindre, sier leder for Tarmscreeningseksjonen i Kreftregisteret Kristin Ranheim Randel i pressemeldingen.  

Hva betyr screening?

Et annet ord for screening er ifølge Helse Nord masseundersøkelse. Til forskjell fra personer som opplever å ha plager og dermed selv kontakter helsevesenet, vil de fleste screeningdeltakere være friske, uten noen former for symptomer.

– For å delta i screeningen, må du motta invitasjon fra Kreftregisteret. Det vil si at du ikke kan bli henvist eller bestille time selv. Metoden som brukes i Norge i screeningprogrammet er en test for blod i avføringen, opplyses det i pressemeldingen.

Koloskopi

I en gruppe på 1.000 screeningdeltagere som leverer en avføringsprøve, forventes det at 65 vil få påvist blod og bli innkalt til koloskopi, i følge Tarmscreeningsprogrammet. Dersom laboratoriet finner blod i prøven, blir personen innkalt til en koloskopiundersøkelse ved utvalgte lokale sykehus. 

– De første invitasjonene er nå sendt ut i Nord-Norge. Gradvis vil 55 og 56-åringene få tilbud og invitasjon til å delta, skriver Helse Nord.

Debatt
Kronstadposten oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.