Teknisk delegert Erik Husby viser temperaturen i NM-løypa. Foto: Heiko Junge / NTB

Sprengkulde på Gjøvik: –⁠ Avlyser dagens NM-distanser

Både kvinnenes 15 kilometer og herrenes 30 kilometer skiathlon under NM på Gjøvik er avlyst.


Det internasjonale ski- og snowboardforbundet, FIS, har en kuldegrense på minus 18 grader. På Gjøvik lørdag er det langt kaldere enn det og dermed avlyser arrangøren dagens konkurranser. Finn-Hågen Krogh får med andre ord ikke gått 30 kilometer skiathlon denne helgen.

Kvinnenes fellesstart skulle ha startet klokken 10.30. Én time før oppsatt starttidspunkt ble det besluttet å utsette starten i første omgang.

«Vi har nå 24,5 grader på det kaldeste stedet i løypa», ble det opplyst fra juryen da.

Tok avgjørelsen klokken 11:00

Det sto opprinnelig fellesstarter med skibytte for menn og kvinner på programmet på Vind skistadion. Etter nye temperaturmålinger klokken 11 valgte imidlertid rennjuryen å avlyse.

Da var det fortsatt 23,1 minusgrader på det kaldeste i løypa. 

– Dessverre er det for kaldt, og da må vi ta hensyn til løperne og deres helse. Det var ingen vanskelig avgjørelse i det hele tatt. Løperne kommer alltid i første rekke, sier rennleder Ole Henrik Evensen til NTB. 

Støtte fra landslagsledelsen

Landslagstrener Sjur Ole Svarstad støtter avgjørelsen til arrangøren.

– Helsen kommer først, og dette var en helt riktig avgjørelse. Man er vel ikke nær å komme under kuldegrensen, så da er bare å avlyse, sier han til NTB.

– Hva har dette å si med tanke på VM-uttaket?
– Det hadde vært fint å ha hatt en fellesstart med skibytte i dag. Jentene synes det var kjedelig å ikke få gå. Én ting er at det er et relevant VM-uttaksrenn, men det er også mye øving i dette, sier Svarstad.

Han sier at man nå må gjøre en totalvurdering når det skal tas ut et VM-lag på distansen som skulle vært gått lørdag.

– Dette gjør uttaket enda mer krevende. Det er det ikke tvil om. For min del er det synd at det ble avlysning, men avgjørelsen er riktig, sier Svarstad.

Stafettene ryker?

Arrangøren gjorde temperaturmålinger åtte-ti steder i løypa lørdag morgen.

Søndag er det stafetter for menn og kvinner på Gjøvik. Da er det også meldt om sprengkulde. Stafettene har i tillegg oppsatt start allerede klokken 9. Det kan gi arrangørene ytterligere hodebry.

– Vi håper og tror, men vi kommer ikke til å ta noen avgjørelse på dette før i morgen, sier rennleder Evensen til NTB.

Han bekrefter samtidig at starten på stafettene også kan skyves på. Værmeldingene tyder samtidig på enda flere minusgrader søndag.

Debatt
Kronstadposten oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.