Gunnar Ottesen, Bjørg Rydland, Camelia Wærnes og Inger Karlsen har nærmere 100 år til sammen i butikken. De begynte i forholdsvis 1998, 2000, 2001 og 1999.
25 år med Europris i Alta – med stor utvikling i Bukta:

Ansatte med nærmere 100 års erfaring i butikken

Det var Gunnar Ottesen som var butikksjef i Alta den gangen, før han også ble franchisetaker i 2008. I dag ser han stolt tilbake på butikkens 25 første år.


– Det har vært gøy først og fremst. Ellers hadde jeg vel ikke holdt på i 25 år. Det har vært en voldsom utvikling, og da spesielt innad i kjeden. Da vi startet opp her fikk vi spørsmål av kunder som lurte på hvor lenge vi ble, fordi de trodde vi var et omreisende konkurssalg, flirer Ottesen.

Kommet for å bli

Men Europris i Bukta var slettest ikke et omreisende konkurssalg. De var kommet for å bli.

– Hele konseptet og kvaliteten på varer har hatt en kjempeutvikling. Vi begynte med å stable varer på engangspaller og henge opp håndskrevne plakater på stålvaiere. I dag har vi et toppmoderne butikkonsept med alt av tekniske hjelpemidler.

Da Europris ble etablert i Bukta i 1998 hadde de et lokale på 690 kvadratmeter å boltre seg på. Da var også både lager, kontor og spiserom inkludert. Etter hvert som årene har gått har det ved flere anledninger blitt både oppussinger og utvidelser etter hvert som andre leietakere i bygget flyttet ut.

– Nå har vi stort sett hele bygget alene og 2350 kvadratmeter totalt. Det har skjedd mye på den fronten.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Butikksjef og franchisetaker for Europris i Alta, Hammerfest og Vadsø, Gunnar Ottesen, har vært med på Europris-eventyret helt fra starten av. Han er stolt over utviklingen butikken har hatt.

– Hvor er Europris om 25 nye år?
– Da er hvert fall ikke jeg her, skratter Ottesen før han fortsetter; – Det er noe kjeden ser mye på. Vi er i en tid hvor ting forandrer seg hele tiden, og vi ser blant annet at når det kommer til markedsføring så er TikTok den mest kraftfulle kanalen blant ungdom. Hvis det er noe som trender der så skal ungdommene ha det. Det handler om å tilpasse seg det som skjer i verden og lokalt. Vi må bare se hva som skjer og tilpasse oss, men Europris totalt sett handler om å tilby rimelige varer til kundene. Det konseptet blir vi aldri å gå ifra.

Men Gunnar er også klar på at de aldri hadde vært der de er i dag, hvis det ikke hadde vært for kundene.

– Vi må takke alle som har handlet her i løpet av disse 25 årene. Det er på grunn av dem at vi fortsatt er her og kan utvikle oss slik vi har gjort. Uten både trofaste og sporadiske kunder hadde det ikke vært Europris i Alta, smiler han.

Ansatte med nærmere 100 års erfaring i butikken

I dag har Europris i Bukta ni heltidsansatte, samt fire ansatte på deltid. Mange av de ansatte har lang fartstid i butikk- en, og det gjelder spesielt for fire av dem. Inger Karlsen, Bjørg Rydland, Camelia Wærnes og Gunnar Ottesen har til sammen nesten 100 år i butikken. 

Franchisetaker og butikksjef, Gunnar Ottesen, er utrolig stolt over sine ansatte. Han beskriver de tre damene som kunnskapsrike, dyktige og ærekjære i jobben sin.

– Det å ha ansatte som er så dedikert til arbeidsplassen sin, er dyktige og som kan absolutt alt om butikken, gjør at min tilstedeværelse ikke er så viktig. De klarer seg veldig godt uten at jeg er til stede, smiler Ottesen.

– Vi har også ansatte som har vært her kortere, blant annet noen med elleve og syv år. Det å ha stabile ansatte er ekstremt viktig for oss, legger han til.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Inger, Camelia og Bjørg har alle tre over 20 år på jobb på Europris, og her skal de bli til de er pensjonister. De mener det ikke finnes en bedre arbeidsplass enn Europris.

– Forlater ikke butikken med det første

I 1999 kom Inger Karlsen fra Rognsund inn dørene på butikken, året etter at Europris åpnet dørene i Alta. Nå har det blitt nærmere 24 år i butikken for Karlsen.

– Årene har gått fort. Jeg trives hver dag på jobb og det betyr alt. Jeg har aldri vantrivdes på jobb og gleder meg hver dag til å komme hit. Det er utrolig mange flotte kunder og folk som man blir kjent med, smiler Inger Karlsen.

Inger blir 61 år dette året og kan gå av med pensjon rimelig snart. Men hun tror ikke at hun blir å forlate butikken i Bukta med det første.

– Jeg kan gå av når jeg blir 62 år hvis jeg vil, men jeg blir sikkert å jobbe her til jeg er 70 år, flirer hun og fortsetter; – Jeg kommer sikkert til å trappe ned litt fordi jeg merker på kroppen at jeg har jobbet i denne bransjen i 40 år. Men det er ikke problematisk.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Marita Henriksen (2018) , Ellen Karin Logje (2021) og Ahmed Dawwas (2018) er andre ansatte som har begynt å opparbeide seg god erfaring på butikken i Bukta.

Måtte tilbake til Europris

Året etter, i 2000, kom Ingers søster Bjørg Rydland (57) inn dørene i Bukta. Bjørg minnes store forandringer på butikken siden hun startet.

– Det har vært enorme forandringer i gjennom tidene. I starten kunne jeg være alene på vakt i en time eller to, fordi butikken var liten og det var få kunder. Men det er det ingen mulighet for nå, smiler Rydland før hun fortsetter;

– Jeg husker at vi hadde varemottak på kaia og dermed stod frostrøyk inn i butikken når vi tok imot varer, flirer hun.

Men det var ikke gitt at Bjørg skulle jobbe hos Europris i alle disse årene. Hun søkte nemlig lykken en annen plass, men fant raskt ut at gresset ikke var grønnere på den andre siden.

– Jeg hadde permisjon en liten stund for å prøve noe annet, men det var ikke det samme. Her er det så mye å gjøre og så hektisk at tiden går veldig fort. Når vi jobber her og dagen ikke strekker til, føles det nesten slik at vi jobber kortere dager.

– Da jeg prøvde noe annet var det en evighet å være på jobb en vanlig arbeidsdag, legger hun til.

Bjørg er glad for at hun kom tilbake igjen, for hun brenner stort for butikkyrket.

– Det beste med denne jobben er følelsen jeg får når jeg hjelper kunder. Men jeg hadde heller aldri vært her hvis jeg hadde vantrivdes med mine kolleger, for de er veldig gode, stråler hun.

– Skulle bare være en midlertidig arbeidsplass

Camelia Wærnes (51) kom til Alta fra Romania, og i 2001 ble Europris hennes første arbeidsplass.

– Det skulle egentlig bare være en midlertidig arbeidsplass til jeg fant meg en annen jobb, men jeg innså at det ikke var noe som var bedre enn dette. Jeg stortrives her på Europris, gliser Wærnes.

Nå har det blitt 22 år sammenhengende for den blide damen som stortrives med jobben, kundene og kollegaene.

– Jeg så ikke for meg at jeg kunne jobbe i en butikk, men jeg fant ut til slutt at det var utrolig bra og jeg trives kjempegodt. Det er ingen dager som er like. Vi har et stort utvalg av varer, noe som gjør at vi har flere forskjellige typer kunder innom. Vi har eldre kunder, men også ungdommer og nyetablerte.

– Jeg kunne heller ikke fått bedre kolleger enn det jeg har, og plan- en er å være her til jeg går av med pensjon, legger hun til med et stort smil.

– Hva er det som er det beste med Europris?
– Det som er bra med Europris er hvordan vi har ekspandert fra da jeg begynte. Da var det en bitteliten butikk hvor alt skulle være lavpris, hvor det for eksempel ikke ble brukt penger på innredninger. Siden har vi bygd om flere ganger, og nå har vi blitt en stor og moderne butikk med mange ansatte, mens vi før var to på hvert skift, avslutter Camelia Wærnes.

Tor Acan Thomassen kom til Europris for seks år siden gjennom en arbeidsordning. I dag har han daglig jobb på butikken, hvor han blant annet kjører varer ut til kunder.