Marte Mjøs Persen Arbeids- og inkluderingsminister Foto: Hanna Johre / NTB

Ny pensjons­regulering –⁠ sikrer historisk oppgjør i 2023

– Fra 1. mai vil økningen i pensjon ligge på 8,54 prosent, godt over prisstigningen. Det betyr at norske pensjonister får et oppgjør som er vesentlig høyere enn andre oppgjør vi er kjent med.


Du leser nå en meningsartikkel, som kun gir uttrykk for skribentens egne meninger.

Den totale årsveksten i pensjonene blir på 6,9 prosent. Dette kan for eksempel gi en pensjonsøkning i 2023 på 25 500 kroner for en som har en pensjon på 300 000, og på 34 160 kroner for en som har en pensjon på 400 000 kroner.

Bakgrunnen for at dette når skjer, er grep som ble gjort i Stortinget for to år siden. Da fikk vi gjennomslag for at veksten i pensjonene skulle reguleres som et gjennomsnitt av lønns- og prisveksten. Slik sikrer vi at pensjonistene ikke går i minus når lønnstakerne går i pluss. Dette var noe Arbeiderpartiet gikk til valg på allerede i 2017.
 
I tillegg til betydelig økt pensjon, vil en rekke pensjonister i år også nyte godt av skattelette. Alle som har mindre enn 370 000 kroner i pensjon vil i år måtte betale mindre skatt. De med pensjon under 300 000 kroner får 4500 kroner i skattelette.  Dessuten, er pensjonen din over 370 000 kroner, vil skatten ikke bli rørt. Det betyr mer til de som har minst.

Enslige minstepensjonister har i tillegg allerede fått en ekstra økning på 4 000 kroner fra 1. januar.
 
Også i år er det kamp om budsjettkronene. Vi i regjeringen må alle gjøre tøffe prioriteringer. Et av områdene vi har valgt å prioritere er altså landets pensjonister. Det mener vi er en helt riktig prioritering.

I dag er det mange nordmenn som opplever en krevende hverdag, ikke minst som følge av den internasjonale uroen som slår direkte inn i vanlige folks hverdagsøkonomi. Selv om regjeringen ikke kan løse alle problemer alene, er det åpenbart at vi kan spille en viktig rolle for mange. Derfor gjør vi det vi kan for å hjelpe på en god måte med ulike tiltak og virkemidler.
 
Det ligger kanskje i mennesket natur å være opptatt av det vi ikke har eller får, eller det vi ikke har oppnådd. Ofte er det til og med riktig og viktig å tenke slik. Det kan hjelpe oss å drive oss fremover. 
 
Men noen ganger kan det likevel være godt at vi også tar oss tid til å reflektere over hva vi faktisk har. Norge er nemlig, på veldig mange gode måter, et unikt land. Ikke minst har vi en fantastisk velferdsstat som tar vare på de som trenger hjelp i sårbare situasjoner. Der hadde vi ikke vært, hadde det ikke vært for at noen før oss la grunnlaget for det vi i dag nyter så godt av. 

Arbeiderpartiet har alltid stått i bresjen for et pensjonssystem som er sosialt, bærekraftig og rettferdig. Med pensjon fra første krone har én million nordmenn fått mer i pensjon. Vi vil fortsette å styrke vår felles velferd.

Marte Mjøs Persen
Arbeids- og inkluderingsminister

Debatt
Kronstadposten oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.