NVE undersøker området med drone i 01.30 tiden. Foto: Tom Erik Nilsen

Fare for jordras –⁠ tre boliger i Tørrfossbakken evakuert

12 mennesker fordelt på tre bolighus ble natt til mandag evakuert på grunn av fare for jordras i Tørrfossen. Kommunen har satt krisestab og politiet ber folk om å ikke ferdes i eller ved det aktuelle området.


Tre eneboliger ble evakuert natt til mandag etter at en beboer i Tørrfossen oppdaget at et lite jordras like ved bolig-området. Dette har skjedd etter et Tverrelva har gått over sine bredder som følge av flom.

Totalt skal 12 mennesker være evakuert fra tre eneboliger i Tørrfossbakken. Større enheter fra brannvesenet, politiet og NVE rykket ut til området. 

– Det har gått et lite ras, så vi tar ingen sjanser med de nærmeste husene og evakuerer disse, sier brannsjef Frank Olav Pettersen til Kronstadposten.

– Det er ikke foreløpig en alvorlig situasjon, men det kan fort bli det. Det er skremmende å tenke på at det kan gå et større leirskred, og når vi vet hva som skjedde i Kråknes og på Gjerdrum så tar vi ingen sjanser. Vi har ekspertisen tilstede, og følger situasjonen nøye, legger han til.

Beboerne i området har oppdaget flere små ras i det samme området i løpet av de siste årene, men i kveld har det gått et ras av litt større omfang, ifølge brannsjefen.

– Hva skjer med de evakuerte?
– Noen av de skaffet seg ly for natten selv, mens resten innlosjeres inn på hotell, svarer Pettersen.

Søndag kveld sendte Varsom.no ut oransje farevarsel for flom for Altaelva nedenfor dammen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Her har det gått flere skred de siste ti årene, og til høyre skal det ha gått et ras søndag ettermiddag eller kveld. Dette bildet er tatt natt til mandag. Foto: Frode Lyng Hansen

Kommunen har satt krisestab

Alta kommunes kriseledelse er samlet på Alta rådhus etter evakueringen av de tre bolighusene og på grunn av flom og fare for leirras i nærheten av boligområdet i Tørrfossen.

– Kriseledelsen holdes fortløpende oppdatert på situasjonen. To av tre familier har ordnet sted å overnatte selv, mens kriseledelsen har organisert overnatting på hotell for én familie, sier ordfører Monica Nielsen i en pressemelding.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Her har leirmassene sklidd ut. Foto: Tom Erik Nilsen

NVE har gjort vurderinger

Anders Bjordal og NVE har vurderinger av området rundt 01:30 natt til mandag. 

– Jeg var litt tilfeldig i området på fredag for å gjøre undersøkelser med drone. Nå har jeg tatt nye bilder av dronen, og sammenlignet disse. Det vi ser er at det har gått et mindre leirskred som vi for øyeblikket ikke vet helt omfanget av pr. nå, sier Bjordal til Kronstadposten.

– Det virker ikke som det har rast så fryktelig mye, men det har løsnet leire i foten av bakken, som igjen har sørget for at det er blitt enda brattere i skråningen. Ettersom det nå nærmer seg flomtopp, vil massene som ligger der vaskes vekk og det er fare for å rase enda mer – og kanskje enda større. Hvor stort vil være umulig å si. 

Rundt klokken 02.00 dro alle enhetene fra området. Politiet følger utviklingen sporadisk i løpet av natten og morgentimene. NVE skal gjøre nye vurderinger mandag.

– En geotekniker fra Tromsø vil foreta ytterligere vurdering av rasfaren så snart som mulig. Det bes om at folk ikke ferdes i eller ved det aktuelle området, skriver politiet i Finnmark klokken 02:50.

Det er også politiet som avgjør om det blir ytterligere evakuering.

Her skal raset ha gått. De tre husene nærmest elvebredden er evakuert. Foto: Norgeskart.no

Brannsjef Frank Olav Pettersen. Foto: Tom Erik Nilsen

Debatt