Vi har byttet abonnementsløsning. Dermed må alle våre kunder logge inn på nytt.

Har du et aktivt abonnement, trykk her og velg «glemt passord» for å få tilgang igjen.

Olaf Opgård og Mats Vicente i Alta kommunes ettersøksteam så ingen annen utvei enn å avlive elgkua og kalven hennes, etter at de i flere uker har forsøkt å få elgene vekk fra bebyggelsen. Foto: Therese K. Munkvold

Nå er «problem-elgene» avlivet: –⁠ De hadde fått sine sjanser til å trekke vekk fra boligområdet

I over tre uker har ettersøksteamet til Alta kommune forsøkt å drive ei elgku og hennes to kalver vekk fra boligområdet i Saga, men kua ga seg ikke og kom like fort tilbake.


Som Kronstadposten omtalte tidligere i dag, oppholdt ei elgku og kalven hennes seg midt i Aspebakken mandag morgen. De beveget seg så i retning Saga skole og det midt i skolestarten. Flere skoleelever møtte på elgene på vei til skolen og ble både usikker på hvor de skulle gå og om de kunne gå mot skolen. 

For to uker siden måtte den ene kalven avlives, da den var halt. Mandag måtte ettersøksteamet i Alta kommune avlive moren og den andre kalven også. Kronstadposten fikk være med på avlivingen.

Fotoglimt fra hendelsen vises i bildeserien nederst i saken.

Ingen ønske-situasjon

Mats Vicente og Olaf Opgård i kommunens ettersøksteam fikk jobben med å avlive elgene. De ble skutt mandag formiddag.

– Dette er absolutt ikke noe vi ønsker å gjøre. Skyte elg skal man gjøre i jaktsesongen og ikke her hvor vi er nå. Men denne elgkua har oppført seg som det vi karakteriserer som en «problem-elg »i flere uker. Vi har forsøkt å drive elgene vekk fra boligområdet mange ganger, og spesielt ved skolestart og skoleslutt. Hun har likevel trukket tilbake gang på gang, og vi så dessverre ingen annen løsning enn å avlive dyrene, fortalte Vicente.

Førte de vekk fra bebyggelsen før avliving

I starten av februar fotograferte Kronstadposten elgene midt i boligområdet Skogheim, også kalt Bangjordet på folkemunne. Den gang var det snakk om elgkua og hennes to kalver, hvor den ene kalven som kjent ble avlivet i ettertid. Siden har ettersøksteamet daglig holdt øye med elgene og forsøkt å drive de vekk fra bebyggelsen gjentatte ganger.

– Vi har fått de helt ned mot elva og håpet at de skulle trekke vekk da, og langt opp til Tverrelvdalen, men det til ingen nytte. Hun foretrakk helt klart å være i Saga og selv om det ikke har oppstått noen farlige møtepunkt med mennesker enda, kunne vi ikke ta sjansen og vente til det eventuelt kom til å skje. 

– Vi ønsker som kjent ingen konfrontasjon mellom elgen og mennesker. Denne kua har absolutt fått sine sjanser til å forlate Saga, fastslo Opgård.

Før elgene kunne avlives ble de drevet ned til Tverrelva på nedsiden av brua i Mardalsveien, slik at de ikke befant seg i nærheten av boliger, trafikk eller mennesker.

– Dette er to flotte elger som vi gjerne skulle sett forlot Saga på egenhånd. Dette er på ingen måte en troféjakt, men en nødvendighet for å unngå uønsked konfrontasjon mellom ville dyr og mennesker. Politiet er varslet og de var også med oss i dag tidlig, da elgene befant seg midt på skoleveien.

Vicente og Opgård legger avslutningsvis til at det er viktig å få frem at elg i utgangspunktet ikke er farlig, og så lenge man holder god avstand og ikke terger elgen, skal de gå helt fint at de oppholder seg en kort periode i boligområder.

– Men når de nekter å forlate og stadig trekker tilbake, det er da det kan oppstå uønskede situasjoner.

Bildeserie
Debatt
Kronstadposten oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.