Leukemi eller blodkreft, er fellesnavnet på en gruppe ondartede blodsykdommer som kommer fra umodne hvite blodceller. Opprinnelig kommer disse kreftcellene fra beinmargen, og derfra beveger de seg ut i blodet.
De fleste barn som får leukemi blir friske når de får behandling. Men voksne er vanskeligere å helbrede, spesielt etter at man når en viss alder. Derfor forskes det ved UiT Norges arktiske universitet på nye behandlingsmetoder som kan hjelpe flere pasienter. – For AML-pasienter så er cellegift og stamcellebehandling er den mest effektive behandlingen for tiden, men dette er en ganske aggressiv intervensjon som ikke passer for alle pasienter. Faktisk er bare en av tre pasienter kvalifisert for denne behandlingen, sier Lorena Arranz som er kreftforsker og forskningsgruppeleder ved UiT i en pressemelding. Forskeren forklarer at gjennomsnittsalderen ved diagnose ligger rundt 68 år og at disse eldre pasientene dessverre ikke er kvalifisert for behandlingsmetoden som finnes i dag. Arranz og kolleger ved UiT står bak den nye studien som nylig ble publisert i Nature Communications. Studien viser at det er funnet et molekyl i kroppen som har mye å si for sykdommen, og kan gi håp om bedre behandling i fremtiden. – For å hjelpe disse pasientene så må vi få en bedre forståelse av sykdommen, sier Arranz videre.
Forsker Lorena Arranz ved UiT Norges arktiske universitet. Foto: UiT
UiT-forskere gjør fremskritt:
Leukemipasienter kan få hjelp av ny metode
Lovende forskningsresultater kan gi håp om ny behandling. Nå venter forskerne på å teste ut metoden på leukemipasienter.
Debatt
Kronstadposten oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.
Les også