Andreas Granerud, rektor ved Alta folkehøgskole. Foto: Krister Sandaker Tårn

–⁠ Ingen påskekrim overgår påskemysteriet som fant sted for rundt 2.000 år siden

Kronstadposten har invitert flere kjente profiler/ledere i Alta-samfunnet til å delta denne i nettserien. Hver dag i løpet av påsken vil vi publisere artikler/innlegg som kaster lys over påskehøytiden. I dette innlegget: Andreas Granerud, rektor ved Alta folkehøgskole.


Som barn var jeg ofte på påskeferie i skogsfjorden på Ringvassøya utenfor Tromsø. Her hadde mine besteforeldre et gammelt hus som en gang var eid av televerket, som feriested. Huset var av enkel standard og vi barna delte et rom i 2. etasje hvor det var køyesenger. 

På dagen var det ut på skitur, som ofte gikk til en bakke bak hytta hvor vi laget skihopp og hadde hoppkonkurranse. Fetteren min er året eldre enn meg og hoppet derfor gjerne litt lengre enn meg. Bestemor forteller ofte om at jeg ikke ville gi meg for dagen, fordi jeg ikke hadde hoppet like langt som han. Til slutt så var det bare å akseptere at de voksne bestemmer og at vi måtte inn, selv om kveldene er lyse i påska i nord.

Ingen hadde mobiltelefon og på tv-en var det kun NRK hvor vi fikk se på påskekrimmen sammen med de voksne på kvelden. Forventningen til påskeaften med påskeegg var naturligvis stor, og mamma var grei og sørget for påfyll når innholdet ble spist litt fortere enn forventet. 

Som voksen har påsken ofte handlet om at seriestarten i fotball nærmer seg og at fotballformen skal finstilles til første seriekamp. Da har vi gjerne fått noen dager fri for å tenke på andre ting før det endelig braker løs, etter en lang opptrening. Jeg savner spenningen som ligger i å forberede seg til kamp, samtidig som det er godt å slippe presset med at livet handler om neste fotballkamp.

I år feirer vi påske med Jorunn sin familie på Beitostølen. Det er fint å reise på besøk til familie og ha noen rolige dager sammen og slik skape nye minner for store og små. I år er det skikjøring vi gleder oss mest til, i tillegg til det å være sammen som familie.

Ellers er påsken en anledning til å reflektere over de store spørsmålene i livet. For min del handler det om troen på en som er større enn oss og som gav sitt liv for at vi kan finne fred med oss selv, og alt det krevende som livet fører med seg. Ingen påskekrim overgår påskemysteriet som fant sted for rundt 2.000 år siden, da Jesus ble forrådt, døde og sto opp igjen. 

Med det ønsker jeg alle en riktig god påske.

Med vennlig hilsen
Andreas

 

Debatt

Les mer om:

Påskeprat