Foto: Privat

–⁠ Hvorfor er det så vanskelig å lytte til de som står i yrket?

– Hverdagen. En liten jente som aller helst skulle vært i barnehagen med sine jevnaldrende og de ansatte som hun er trygg på og trives med. I stedet er hun med mamma på jobb på en skole, skriver Ellisif Wilhelmsen.


Innlegget var først på trykk på Ellisif Wilhelmsen private Facebook-side, og er her gjengitt i sin helhet med tillatelse. 

Avdelingen hennes i barnehagen er stengt. I går var storesøster sin avdeling i samme barnehage stengt. Sånn har det vært ei stund, og sånn vil det sannsynligvis fortsette fremover.

Dette er ikke en unik situasjon for vår barnehage, og heller ikke for Alta. Barnehager i hele landet finner ikke vikarer og de som står igjen jobber seg inn i sykemeldinger. Underbemanning og vikartørke. Melding fra barnehagen om at det er på grensa til uforsvarlig å holde åpent, da de er for få ansatte per avdeling. Man leverer ikke det kjæreste man har med en god følelse da.

Og så, så leser man overskrifter om barnehage og kompetanseløftet som planlegges. Altså, supert med utdanning og videreutdanning og studiepoeng, men disse studiepoengene gjør ikke at de ansatte på magisk vis får verken flere hender eller fang. Studiepoeng plastrer ikke knær, tørker tårer eller ler av de samme vitsene for hundrede gang.

Hvorfor er det så vanskelig å lytte til de som står i yrket? De sier jo hva de trenger. Økt grunnbemanning, bedre lønn, bedre vilkår.

Hvordan i all verden skal samfunnet fungere optimalt når arbeidstakere står uten barnepass? Familier taper, arbeidsgivere taper og samfunnet taper. Og barna. De taper aller mest.

Jeg klarer ikke å underholde barna mine 100% og samtidig være 100% lærer. Elevene mine taper, men de taper enda mer dersom jeg ikke er på jobb i det hele tatt, da skolen heller ikke har vikarer å sette inn. Dermed taper jeg også i form av at jeg ikke kan holde på slik i lange tider før jeg selv har jobba meg rett inn i utbrenthet og sykemelding.

Jeg undres på om bemanning i det hele tatt diskuteres i de politiske lag, eller om man ser seg totalt blind på mastergrader og formell kompetanse. Jeg håper at de av dere på min venneliste som er aktiv i politikken (og det er MANGE av dere, fra alle partier) føler dere kallet til å ta dette videre opp i systemet. I Alta. I Troms og Finnmark. På Stortinget. Vi kan ikke fortsette slik.

Lytt til barnehagene og de ansatte der, og verdsett den jobben de faktisk gjør! Sørg for at flere velger barnehager som arbeidsplass, og gi de lønn og vilkår som gjør at de vil bli der!
#barnehage2023 #bemanningskrise

Av Ellisif Wilhelmsen,
lærer ved Tverrelvdalen skole

Debatt
Kronstadposten oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.