Nordic Response 2024
- Mellom den 3. og 15. mars skal militærøvelsen Nordic Response 2024 avholdes i Troms og Finnmark.
- Øvelsen vil involvere en rekke NATO-land, og det er estimert at rundt 20.000 soldater vil delta.
- Øvelsen vil hovedsakelig foregå i nordre del av Norge, Sverige og Finland.
- På norsk side vil det være mest aktivitet fra Bjerkvik i Narvik kommune og opp til Alta og Midt-Finnmark.
- Militærøvelsen er en del av det som planlegges til å bli den største NATO-øvelsen siden den kalde krigen, kalt «Steadfast Defender», som vil foregå i Atlanterhavet, i havene rundt de britiske øyer, og i det østlige Tyskland, Polen og i de baltiske landene.
Når
NATO-øvelsen Nordic Response 2024 skal arrangeres i mars vil Alta bli et viktig knutepunkt for blant annet transport av materiell og personell.
– I Finnmark vil øvelsen merkes mest i aksen fra Hammerfest til Alta og videre til Kautokeino, sa oberst Øyvin Ravndal, som er sjef for trenings- og øvelsesavdelingen ved Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) på et informasjonsmøte i Alta tidligere i desember.
Forsvaret er i dialog med Finnmarksløpet, som avholdes samtidig som øvelsen. Også representanter for reindrifta er informert, da de forventes å bli berørt av øvelsen.
Forventer skader på privat eiendom
Som knutepunkt i øvelsen vil det bli mye trafikk på E6 og E45 i Alta. Også privat grunn kan tas i bruk, for eksempel som transportvei for militære kjøretoy og tropper.
Under tidligere øvelser i Norge, som da øvelsen Cold Response ble avholdt i Trøndelag i 2016, ble det i etterkant rapportert om store skader på privat eiendom. Særlig jordbrukseiendommer ble utsatt.
– Etter Cold Response ble det rapportert inn 80 skader på jordbrukseiendom, men kun 7 av dem kvalifiserte for å få erstatning, forteller miljøvernsoffiser Marianne Bø ved FOH, som var involvert i øvelsen i Trøndelag, og som også har ansvar for miljøvern i den forestående øvelsen.
Les også:
Bø sier at Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) håndterer saksbehandlingen for alle skader. For å de skal gi erstatning krever de at skadene er dokumentert og registrert hos FOH.
– Vi dekker kun skader som er registrert hos oss. Dersom det har oppstått skader oppfordrer vi til at man tar bilder for å dokumentere skaden, sier Bø.
Ingen mulighet for å si «nei»
Miljøvernsoffiser Bø sier at Forsvaret forløpende vil vurdere operasjonelle behov opp mot miljøvern, og at de foretrekker å forebygge fremfor å erstatte for skader.
– Vi vil ta forhåndsregler for å unngå spredning av uønskede arter, som finnes i grenseområdene i nord, samt for avfallshåndtering. Øvelsen skal i utgangspunktet ikke foregå i vernede områder, men det kan forekomme, sier Bø.
Og ettersom det er fredstid gjelder alle norske lover, påpeker hun.
– Vi kan ikke bare ta for oss slik som vi kanskje hadde ønsket, sier Bø.
Når det gjelder kjøring på eller bruk av privat eiendom kan man ikke nekte Forsvaret adgang, heller ikke til jordbruksland.
– Kan bønder eller andre med jordbruksland si «nei» til at dere tar i bruk eiendommen?
– Nei. Vi bruker rekvisisjonsloven, slår Bø fast.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Oppfordrer til å ta kontakt i forkant
Det grunneiere imidlertid kan gjøre er å opplyse Forsvaret om ønskede eller tilrettelagte transportruter over eiendommen.
– Dersom det for eksempel finnes en traktorvei som går over et jorde, så kan man opplyse oss om denne, så vil vi kunne merke den og bruke den, oppfordrer Bø.
– Kan ta 10 år for vekster å komme tilbake
Miljøvernoffiseren er klar på at det under øvelsen som nå skal avholdes i Troms og Finnmark vil være andre forutsetninger for skader på natur og miljøet enn det er lenger sør i Europa, hvor mange av deltakerne på øvelsen kommer fra.
– Det vil være viktig å fortelle de som kommer fra andre land at en skade her kan føre til store, langvarige konsekvenser, sier Bø, og legger til:
– Ting vokser ikke opp igjen med en gang, slik som det kan gjøre i for eksempel Sør-Frankrike. Det kan ta 10 år for vekster å komme tilbake her i Finnmark, sier Bø.
Skader kan oppdages først til sommeren
Og ettersom øvelsen foregår på vinterstid, med det meste av eiendommer, terreng og jordbruksland dekket av snø, kan det hende at mange skader ikke vil avdekkes før til sommeren. Ved dokumentasjon kan dette fortsatt erstattes.
– Dersom man har fått en skade på hytta, som man ikke ser før snøen har gått, så kan man fortsatt få erstatning. Men det er viktig å dokumentere skaden, påpeker Bø.
Og militæret planlegger å komme tilbake etter snøen har smeltet for å utføre en ryddeaksjon etter øvelsen.
– Vi har en ryddeordre, og kommer tilbake og rydder mer når snøen har smeltet, sier Bø.
Les også:
Les også: