Illustrasjonsfoto. Foto: Therese K. Munkvold

Finnmark fotballkrets mistenkte regelbrudd –⁠ valgte å filme barn og voksne fra Alta under Piteå Summer Games

Saken har utgangspunkt i fotballturneringen Piteå Summer Games som i juli ble arrangert i Piteå, hvor tradisjon tro, lag fra hele den nordnorske landsdelen deltok. Det gjorde også et oppdiktet finsk lag, med spillere i aldersgruppen 8-10 år fra Alta og Tromsø på laget.


VG skriver onsdag kveld følgende: «Den (aktuelle saken, red.anm.) handler om å ta med barn til utlandet for å spille cup. Om å dikte opp navnet på et lag. Og altså om NFFs filming av det som skjedde.»

Eibyværingen Vegar Einvik Heitmann, trener for et av de aldersbestemte fotballagene i Alta IF, og en kompis av han fra Tromsø, skulle til Piteå. I den forbindelse ønsket de å la barna delta i fotballturneringen Piteå Summer Games, men de særnorske barneidrettsbestemmelsene sier at barn må ha fylt elleve år for å kunne delta på cuper i Norden. Det ga kameratene en utfordring. 

Einvik Heitmann skjønte at han ikke kunne delta i turneringen som Alta IF-trener.
– Løsningen ble å dra til Sverige som privatpersoner, med et privat lag, sier han til VG.

Videre påpeker han overfor avisen at NFFs regler kun gjelder for dem som reiser og deltar i et organisasjonsledd som er underlagt NFF og norsk idrett.

Diktet opp klubbnavn

For å kunne delta i Piteå, uten å melde seg på via Alta IF, diktet kompisene opp navnet på en finsk klubb, «FC Opa Kuhmot». Det stuntet beklager Einvik Heitmann, men han forstår ikke måten det reageres på i denne saken.

– Vi var på ferie i Sverige som privatperson, og Alta IF har ingenting med dette å gjøre. Jeg har blitt avkrevd en beklagelse, men opplever bare hele systemet som totalitært, sier han til VG.

Filmet barna

Einvik Heitmann reagerer også på at Finnmark fotballkrets valgte å filme spillerne på laget og de voksne, mens de spilte kamp i Sverige.

– Skal man kunne oppsøkes av fotballkretsen og filmes i utlandet, før man konfronteres i Norge? De prøver nærmest å ta rollen som et internasjonalt fotballpoliti, fastslår han.

Rystet over situasjon

Roger Finjord, daglig leder i Finnmark fotballkrets, erkjenner overfor VG at NFF ikke kan ilegge Einvik Heitmann sanksjoner for turneringsdeltakelsen, fordi han offisielt ikke var representant for det finske laget. Han mener videosamtalen han hadde med sin kollega over Facetime, mens det aktuelle «finske laget» spilte én kamp, er uproblematisk.

– Reagerer de fordi de ble oppdaget? Vi var rystet over hele situasjonen i Sverige, sier han og legger til: – Klubben kan sanksjonere. Det er ingen menneskerett å være fotballtrener, og dersom klubben mener at han ikke har det rette verdigrunnlaget, så avgjør klubben hvem som skal være trener hos dem, fastslår Finjord overfor VG.

Kronstadposten har torsdag forsøkt å komme i kontakt med Roger Finjord i Finnmark fotballkrets, uten hell.

Stor støtte i foreldregruppa

I dag, cirka to måneder etter turneringen, er Einvik Heitmann fjernet som trener i klubbens offisielle papirer og han mottar heller ikke, ifølge han selv, informasjon vedrørende det aktuelle laget han trener. Likevel får han lov til å gjennomføre treningene med barna, og har ifølge én av foreldrene Kronstadposten har snakket med, som ønsker å være anonym, stor støtte i foreldregruppa.

– Vegar ble innkalt på et møte med klubben og fikk beskjed om at han måtte gå offentlig ut å be Finnmark fotballkrets og Roger Finjord om unnskyldning, dersom han skulle få fortsette som trener i Alta IF. Det ønsket han selvsagt ikke, da han ikke har noe han burde unnskylde offentlig overfor dem. Her er det heller fotballkretsen som burde be om unnskyldning. Det er sjokkerende som far til en av spillerne på laget og vite at de valgte å filme barna i aksjon i Sverige, forteller far til en av guttene på det aktuelle laget.

– Vegar har gjort én feil, og det er vi i foreldregruppa ferdige med. Nå ser vi fremover og ønsker sterkt at Vegar skal fortsette som trener. Det virker nesten som om kretsen og Alta IF tror at han har utført en ordentlig straffbar handling, men det er faktisk bare kun snakk om fire fotballkamper på ferie i Sverige, fortsetter pappen.

– Alle kan gjøre feil, men man må kunne gå videre. Det viktige nå er treningshverdagen til våre barn og deres fotballfremtid, og der er Vegar unik og en stor ressurs både for guttelaget og ikke minst klubben. Det finnes knapt et menneske i landet som ofrer så mye som han gjør for at våre barn skal kunne ha det artig med fotball. Jeg er faktisk usikker på hvor mye kona og hans egne barn egentlig får sett til han der hjemme, sier han avslutningsvis.

Kronstadposten har vært i kontakt med Jøran Arnesen, styreleder i Alta IF fotball onsdag kveld. Han henviser til at klubben vil komme med en egen uttalelse i denne saken, og ønsket ikke å kommentere dette nå. 

 

Debatt
Kronstadposten oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.