Du leser nå en meningsartikkel, som kun gir uttrykk for skribentens egne meninger og holdninger. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til [email protected].
Leder i Finnmark Arbeiderparti heter Kristina Hansen. Hansen er fra Nordkapp kommune og jobber i dag som statssekretær for fiskeri- og havminister Cecilie Myrseth fra Arbeiderpartiet.
Nestleder i Finnmark Arbeiderparti er 3. kandidat for Finnmark Arbeiderparti og er vara til Stortinget. Sigurd Kvammen Rafaelsen er fra Kirkenes, men er ordfører i Lebesby.
Medlemsansvarlig i Arbeiderpartiet i Finnmark heter Marianne Sivertsen Næss. Næss er stortingsrepresentant for Finnmark og leder energi- og miljøkomitéen på Stortinget. Sivertsen Næss er også energi- og miljøpolitisk talsperson for Arbeiderpartiet.
Les også:
Det er viktig å huske på at disse tre personene representerer Finnmark – ikke «bare» Arbeiderpartiet. Det er særlig viktig å huske på – særlig siden Arbeiderpartiet har statsministeren i Norge.
Sist uke hadde leder for Finnmark AP, Kristina Hansen, et debattinnlegg i avisene i nord. Hun stilte mange spørsmål om hvorfor det gikk så galt med FAP i kommune- og fylkestingsvalget i høst.
Som stortingsrepresentant direkte valgt av folket i Finnmark, oppfordret til å stille liste blant annet av mange medlemmer i FAP – ser jeg noe som kanskje lederen for FAP burde se: Saken er at velgere Pasientfokus lånte er tidligere medlemmer av Finnmark Arbeiderparti som mener seg ikke ivaretatt av partiet.
Partiet lytter ikke til folket, men kjører over folk – selv om folk sliter med lange reiser til sykehus, manglende fødetilbud og opplevelse av manglende forståelse for syke mennesker som har bygd opp Finnmark gjennom flere generasjoner. Kristina Hansen har gjentatte ganger sagt til media at Alta ikke skal ha fødeavdeling – ferdig snakka.
Det er også riktig å stille spørsmål om hvordan Arbeiderpartiets folk i Finnmark kunne stemt inn en leder som hadde vist dårlig økonomisk dømmekraft da hun bestilte båten «Hollenderen» til en pris på nærmere 90 millioner kroner når hennes budsjett var på sju millioner kroner.
Det er ikke mange i Norge som får en lukrativ stilling i regjeringsapparatet med en slik ødsling av fellesskapets ressurser på sin CV.
Marianne Sivertsen Næss kommer fra Hammerfest. En kommune som i gode AP-dager hadde over 70 prosent oppslutning. Ved valget i 2019 var oppslutningen rundt AP i Hammerfest på 49,8 og ved sist valg nede i 24,1 prosent.
Det heter seg at en Stortingsrepresentant ikke skal være inhabil i slike saker, men det handler om godt skjønn og innsikt når en person med så tette bånd til makta i Oslo – også representerer den eneste byen som tjener mest økonomisk på elektrifisering av Melkøya.
En elektrifisering som påfører den øvrige befolkningen i Finnmark store økonomiske utfordringer. Her er det kanskje noen som må tenke seg nøye om? For det skjer samtidig som øvrige Finnmark må lene seg på en fremtid hvor kommuneøkonomien i stor grad handler om inntekter fra en vindindustri som over 70 prosent av befolkningen i Finnmark takker nei til. Det er en industri som ordfører fra Lebesby og vara til Stortinget, Sigurd Rafaelsenm støtter og snakker varmt om. Men er det folkeviljen som representeres?
Og reindriften? Den ties ihjel – kanskje det ikke er så lurt av AP å gjennomføre et elektrifiseringsprosjekt før Fosen-saken er avklart?
Det er på sin plass å si følgende: Helsetilbudet i Finnmark er under press. To av Ap sine ledere i Finnmark har arbeidssted Stortinget og regjeringen i Oslo. Disse to er ingen varme forkjempere for fødeavdeling til Alta, eller ivaretakelse av tilbudet ved Kirkenes sykehus.
Den ene av dem vil ha mest mulig av sykehustilbudet i Finnmark lokalisert til hennes hjemby Hammerfest som ligger som en værfelle ute ved kysten og stenger ute den øvrige befolkningen i Finnmark – fra både fødeavdeling og sykehus.
Husk: Hammerfest er den eneste byen i Vest-Finnmark som har sykehus, akutt- og fødeavdeling tilgjengelig nært enten folk er hjemme eller på hytta. Det er ganske lukrativt for en befolkning på i underkant av 11.300 innbyggere. Det bor cirka 47.500 innbyggere i Vest-Finnmark. Det betyr at 36.200 innbyggere i Vest-Finnmark ikke kommer seg til sykehus når Hatter og Sennalandet er vinterstengt. Hvis Kirkenes også mister intensiv- og fødeavdeling er det vinterstid slik at 63.700 mennesker ikke kommer seg på sykehus i et fylke som er 15 prosent større enn Danmark. Men det er kanskje ikke slik at det skal bo folk i Finnmark av sikkerhetspolitiske årsaker, i alle fall ikke utenfor Hammerfest?
Irene Ojala