– Dispensasjon skal ikke innvilges dersom avviket er et vesentlig brudd på intensjonene for områdets arealplan, skriver Bjørn Odden. Foto: Tom Erik Nilsen
Kongleveien-saken:

– De føler seg provosert, overkjørt og forskjellsbehandlet

Dersom man vil fravike gjeldende arealplan kan man søke om dispensasjon eller endring av reguleringsplanen, men det ble ikke gjort i saken i Kongleveien, skriver Bjørn Sturla Odden i dette debattinnlegget.

For å kunne søke om dispensasjon må fordelene ved et avvik være klart større enn ulempene!

Dispensasjon skal ikke innvilges dersom avviket er et vesentlig brudd på intensjonene for områdets arealplan. 

Søknaden er ikke i samsvar med arealplanens forretningsplaner, men dette kan ikke regnes som et vesentlig avvik. Endringene i områdets byggeskikk, arkitektur og bomiljøet er derimot en vesentlig endring. 

Dispensasjon er derfor ikke mulig i henhold til regelverket! Tidligere har man vært svært restriktiv til avvik fra arealplan, selv om avvikene har hatt klart positiv overvekt. 

 
For å gjennomføre et så vesentlig avvik må man søke om en endring av arealplanen, med de krav som en reguleringsendring medfører.

Intensjonen med arealplaner er å sikre forutsigbarhet og lik behandling i kommunens forvaltningssaker. De som nå opplever at vesentlige avvik fra arealplan blir akseptert, uten søknad om dispensasjon eller reguleringsendring, føler seg provosert, overkjørt og forskjellsbehandlet.

Det innføres en ny praksis for avvik fra arealplanen som ikke er i henhold til regelverk og tidligere praksis! Man kan ikke innføre en ny praksis for behandling av avviks-saker midt i en planperiode.

Skal praksisen endres, må dette forankres i en endret arealplan.

Kommunens fagfolk har vært klar over regelbruddene og den uakseptable endringen av arealplanen. 

Av en eller annen grunn kommer ikke dette fram i saksframlegget. Det er betenkelig dersom viktig informasjon fra kommunens fagfolk ikke blir tatt med i saksframleggene.

Bjørn Sturla Odden

[annonse]
 

Debatt
Kronstadposten oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.