Foto: Krister Sandaker Tårn

Avviser at situasjon ved demningen er kritisk: –⁠ Ingen grunn til panikk

I onsdagens planutvalgsmøte ba Trine Noodt administrasjon om å redegjøre for situasjon rundt demningen, etter at to geologer gikk ut i media og advarte om mulig stein­skred i Alta­dammen.


Det var først til avisen Sagat at de to geologene Odleiv Olesen og Lars Olsen fra NGU tok opp saken i oktober. I en artikkel i Kronstadposten 20. oktober kom det frem at studiene utført av Norges Geologiske undersøkelse (NGU), viser at stein på mer enn tre millioner kubikkmeter står i alvorlig fare for å rase ned i Altadammen, noe som vil føre til tsunami både opp- og nedstrøms i vassdraget.

Selv om geologene var forundret over manglende reaksjon fra Alta kommune angående saken, bekreftet kommunen at de er på ballen. Reidar Olsen, planlegger i Alta kommune, fortalte i oktober til Kronstadposten at han hadde satt på saken fra kommunens side.

– Vi har bedt om et møte med NVE for å bli orientert om foreløpige resultat, og for å få litt mer informasjon om hvordan de vurderer dette. De er fagmyndigheten i dette. Kommunen sitter ikke på noen geologer eller spisskompetanse her, så vi er avhengig av å bli orientert om problemstilling av de riktig myndighetene.

– Kommunen er definitivt på ball, og vi sitter ikke å tvinner tomler, klargjorde Olsen. 

Ba om en orientering

I planutvalgsmøte onsdag denne uken, ønsket Venstres Trine Noodt at administrasjon skulle redegjøre om situasjon for politikerne.

– Jeg fikk vite om dette via Kronstadposten og måtte ærlig innrømme at dette visste jeg ikke noe om, og derfor ønsker jeg at vi får en redegjørelse slik at vi også er litt oppdatert på det som skjer, sa Noodt som innspill til sakslisten. 

Artikkelen fortsetter under bildet.

Kommunalleder for samfunnsuvikling, Silje Ingrebrigtsen, mener situasjon ved demningen ikke er så alvorlig som først fremsatt. Foto: Julie Fredriksen

Uheldige medieoppslag

Kommunalleder for samfunnsutvikling, Silje Ingebrigtsen, fikk i oppdrag å svare ut forespørselen fra Noodt.

Hun kunne fortelle at de i forkant av medieoppslagene allerede arbeidet med denne saken og at kommunen er i fortløpende kontakt med både Statkraft og NVE.

– NVE holder på med interne vurderinger i forhold til hvilken rolle de skal innta i denne saken. De påpeker at det er Statkraft som er eier av problemstillingen, og inntil NVE har fått gjort disse interne avklaringene, avventer vi også å ha et felles møte, sa Ingebrigtsen og la til:

– Når det er sagt, så tok NGU kontakt med oss i etterkant av medieoppslagene og ønsket å beklage det som har kommet ut i media og de uheldige overskriftene som ble fremsatt der. De påpekte at det som har kommet ut, ikke er NGU sin offisielle mening.

Kommunallederen kunne videre informere om at det likevel er noe usikkerhet knyttet til noe jordskjelvaktivitet som er oppdaget i nærheten av demningen og hva dette kan bety for fjellpartiet. 

– NGU har vært på befaring i området i sommer. De har installert og innmålt GPS-bolter og tatt prøver, for å finne alder på den deformasjonen som har skjedd der. Dette fjellpartiet er bare ett av 700 ustabile fjellpartier som de kartlegger og de anser ikke dette partiet som kritisk. De har ikke sett tegn til aktivitet, men det er påvist litt yngre jordskjelvaktivitet ikke så veldig langt unna og det er dette de to forskerne viser til. 

Ingebrigtsen fortalte at kommunen vil ha et møte med alle innblandede aktører for å oppdatere hverandre og eventuelt koordinere fremdriften, så fort NVE har sine avklaringer på plass. Da vil de også utarbeide en felles uttalelse til media, slik at innbyggerne får en realitetsorientering om situasjonen.

– Vi ønsker å roe ned uroen som har oppstått. Dette er ikke kritisk på det nivået som media har gått ut med. Vi er på ballen og det er ingen grunn til panikk, fastslo hun. 

Glad for en orientering

Noodt takket kommunallederen for orienteringen og fastslo at hun er glad for at det jobbes mellom flere instanser, både med tanke på kartlegging og for å klargjøre situasjonen.

– Det man kanskje burde tenke på, er en kombinasjon mellom å berolige og også være forbedret. Hvilke beredskapsplaner har vi med tanke på slike situasjoner, det burde avklares og kanskje tas med i det videre arbeidet. 

Kommunallederen forklarte avslutningsvis at kommunen er i gang med å oppdatere egne beredskapsplaner og ROS-analyser, og at dette da vil være en naturlig det av det arbeidet. 

 

Debatt